Prajitura cu ciocolata si capsune foi tort Dobos reteta crema cu fructe blat umed prajitura de casa piure de capsune straturi pandispan cacao

 

Prajitura cu ciocolata si capsune by Simona Callas

Poate fi o prăjitură de casă, deoarece se compune doar din blat, cremă şi glazură. Poate fi şi o prăjitură de cofetărie, datorită aspectului plăcut. Eu am folosit căpşune, dar o puteţi face şi cu zmeură sau alte fructe de pădure, chiar şi cu cireşe sau vişine – important este să fie fructe care colorează. De asemenea, puteţi să folosiţi fructe proaspete sau congelate.

Blatul folosit la această prăjitură este cel de la Tortul Doboş, în care am înlocuit o parte din făină cu cacao. Ca să iasă atât de frumos şi de drept, am copt blatul într-o tavă mare şi apoi l-am decupat. În acest fel, am obţinut aceste straturi minunate ale prăjiturii.

Pentru crema am ales varianta simplă, cu unt şi lapte condensat.Dacă nu găsiţi lapte condensat, puteţi să faceţi o cremă de unt cu bezea elveţiană şi fructe – găsiţi o reţetă aici (link) sau  un ganache de ciocolată albă cu adaos de fructe – găsiţi reţeta aici (link).

Însiroparea este opţională. În mod normal, foile de Doboş nu se însiropează deoarece, având în compoziţie unt, nu sunt înecăcioase. Eu am decis să le umezesc un pic cu lichior de căpşune. Dacă nu vreţi lichior, puteţi să folosiţi un sirop de căpşune dar atenţie, nu exageraţi cu însiropatul, pentru că foile sunt subţiri.

***

Prajitura cu ciocolata si capsune

Ingrediente Prajitura cu ciocolata si capsune by Simona Callas

Foi Doboş cu cacao

 • 4 ouă mari
 • 100 g zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 70 g unt topit şi răcit
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 75 g făină 000
 • 25 g cacao pudră

 

Crema de căpşune

 • 200 g unt cu 82% grăsime www.simonacallas.com
 • 200 g lapte condensat îndulcit
 • 120 g piure de căpşune

 

Pentru însiropat

 • 50 ml lichior de căpşune

 

Glazura de ciocolată

 • 100 g ciocolată amăruie (40% cacao)
 • 3 linguri ulei

 

Decor

 • 25 g ciocolată amăruie, topită
 • felii de căpşune

Prajitura cu ciocolata si capsune

Preparare Prajitura cu ciocolata si capsune by Simona Callas

Preparare foi

Se pregăteşte o tavă mare de aragaz, care se tapetează cu hârtie de copt (eu am una din silicon, pătrată cu latura de 32 cm, pe care nu e nevoie sa o tapetez) şi se încinge cuptorul la 180 grade Celsius.

Foi Dobos cu cacao

Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Făina se cerne impreună cu cacao. Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul. www.simonacallas.com Se adaugă untul topit, vanilia, apoi amestecul uscat, în 2 tranşe. La final se adaugă albuşurile bătute bezea şi se încorporează cu grijă, să nu iasă aerul. Se toarnă compoziţia în tavă, se nivelează prin lovire uşoară de blatul mesei. Se introduce în cuptor pentru 12 minute. Când e gata, se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. Apoi se decupează. Eu am obţinut 4 dreptunghiuri cu dimensiunile de 21×10 cm.

***

Prajitura cu ciocolata si capsune

Preparare crema

Pentru cremă, eu am folosit un piure de căpşune preparat termic cu zahăr şi pectină. Pectina ajută la legarea rapidă a compoziţiei de fructe, fără ca aceasta să-şi piardă culoarea. În mod normal, pentru a obţine gem de fructe, acestea trebuie fierte timp îndelungat, lucru care duce la alterarea culorii naturale. Cine nu are pectină, poate să facă piureul folosind gelfix, care se gaseşte la orice hypermarket. Căutati gelfix 3:1 sau 2:1, conţine mai multă pectină.

Untul se freacă spumă, se adaugă laptele condensat, apoi piureul de căpşune. Se lasă deoparte până la montarea prăjiturii. www.simonacallas.com Nu se pune în frigider, pentru că se va intări datorită untului din compoziţie.

 

Preparare glazura de ciocolată

Ciocolata se topeşte la microunde sau la bain-marie. Se adaugă uleiul treptat, se omogenizează.

 

Montare Prajitura cu ciocolata si capsune by Simona Callas

 Straturile de blat se pensulează cu lichior şi se umplu cu cremă. Am oprit o lingură de cremă (mai cu vârf) pentru decor iar restul l-am împărţit în 3 porţii egale, casă-mi iasă straturile egale. Deasupra se toarnă glazura de ciocolată. www.simonacallas.com Prăjitura se dă la rece până se întăresc crema şi glazura. Apoi se trasează grătarul, se porţionează, se decorează şi se serveşte.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Prajitura cu ciocolata si capsune