5
(21)

Amandine cu portocale reteta amandine cu portocale si ciocolata Callebaut pandispan pufos cacao crema de portocale ganache ciocolata fondant glazura prajitura cofetarie facuta acasa prajitura insiropata prajituri de casa cu ciocolata portocale fistic cacao cafea tort amandina

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Amandine cu portocale

Amandine cu portocale by Simona Callas

Amandinele, aceste prăjituri de cofetărie pe care mulţi dintre noi le cunoaştem şi le iubim, au rezistat de-a lungul deceniilor pe podiumul deserturilor tradiţionale. Poate şi fiindcă ne trezesc nostalgii din copilărie sau tinereţe. Despre Amandinele clasice am povestit mai multe aici – link. 

Amandinele sunt printre puţinele prăjituri care, în cofetăriile de astăzi, încă se mai prepară cu ingrediente clasice, şi nu cu premixuri (dimpreună cu eclerurile, savarinele, cataiful, mascotele).

Ceea ce vă prezint eu astăzi sunt nişte Amandine făcute exact aşa cum am învăţat în cofetăria în care mi-am făcut practica pentru cursul de cofetar-patiser: blatul este făcut din pandişpan cu cacao, însiropat cu un sirop simplu făcut din apă cu zahăr şi arome, crema este un ganache de ciocolată cu frişcă, glazura este din fondant clasic.

Amandina cu ciocolata

***

Dar, pentru că ador culorile şi contrastele de culoare, am ales să fac o cremă cu aromă de portocale. Am avut ciocolată Callebaut de portocale (link). Cu această ciocolată şi cu frişcă am obţinut repede şi uşor un ganache fin şi delicios. Această ciocolată nu o găsiţi la piaţă, ci doar în magazine specializate, care vând online, inclusiv în România, daţi search pe google şi veţi găsi magazinele la care o puteţi comanda. Căutaţi Callebaut sau Valrhona, sunt cele mai bune mărci de ciocolată.

Dacă nu găsiţi ciocolată Callebaut de portocale, puteţi să faceţi o cremă de unt cu bezea elveţiană şi orange curd (găsiţi reţeta aici – link).

Detalii despre pandişpanul cu cacao găsiţi aici – link. Fondantul l-am găsit de cumpărat, în sfârşit, dar el se poate face şi în casă, găsiţi reţeta aici – link.

Eu fac prăjiturile în cantitaţi mici – fiindcă multă lume mă întreabă de ce nu sunt cât o macara, dacă fac atâtea dulciuri 🙂 Prin urmare, ingredientele de mai jos sunt pentru circa 6 prăjituri. Cine are nevoie să facă mai multe, foloseşte pentru blat o tavă mai mare si măreşte cantitaţile proporţional.  Pentru a afla de câte ori trebuie sa multiplicaţi reţeta, împărţiţi suprafaţa tăvii voastre (lungimea ori lăţimea) la suprafaţa formei mele (care este de 240 cm patraţi) şi rezultatul vă arată de câte ori trebuie să multiplicaţi reţeta mea.

Amnandina ciocolata

Ingrediente Amandine cu portocale by Simona Callas

(pentru 6 bucăţi a 130-140 g fiecare)

 

Blat – pandispan cu cacao

 • 3 ouă
 • 5 linguri zahăr tos
 • 3 linguri făină www.simonacallas.com
 • 1 lingură cacao cu vârf
 • 1 linguriţă extract de vanilie (opţional)

 

Crema de portocale

 • 300 g ciocolată Callebaut de portocale www.simonacallas.com
 • 200 g friscă lichidă rece

 

Sirop

 • 100 g zahăr tos
 • 300 ml apă www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă extract de vanilie

 

Glazură

 • 200 g fondant www.simonacallas.com
 • 2 linguri cacao

Preparare Amandine cu portocale by Simona Callas

 

Preparare blat

Detalii despre prepararea pandişpanului cu cacao găsiţi aici – link. Eu am folosit o formă dreptunghiulară cu laturile de 12×20 cm, pentru că nu am avut nevoie de cantitate mare. Am făcut doar 6 prăjituri, pentru mine şi mezina mea. www.simonacallas.com

Lăsaţi blatul în tavă să se răcească bine. Lăsaţi-l expus la aer, ca să se usuce şi să absoarbă mai bine siropul.

 

Preparare sirop

Apa şi zahărul se fierb câteva minute. Apoi se iau de pe foc, se adaugă vanilia şi se lasă să se răcească.

Anandina cu ciocolata

***

Preparare crema de portocale

100 g frişcă lichidă se înfierbântă şi se toarnă peste ciocolata de portocale. Se amestecă cu un tel sau cu o spatulă, pâna se topeşte ciocolata şi se obţine un amesec omogen. www.simonacallas.com Se adaugă restul de friscă lichidă, rece, şi se omogenizează. Se dă la frigider până se întăreşte, apoi se mixează cu mixerul la viteză mare 2-3 minute. Se obţine astfel cea mai catifelată cremă de ciocolată cu aroma de portocale. Din această cremă se vor pune deoparte cam 2 linguri pentru decor, restul de cremă se va folosi pentru umplerea prăjiturii.

 

Preparare fondant cu cacao

Fondantul (găsiţi reteta aici – link) se pune într-o crăticioară, cu o lingură de apă rece, la foc minim (dacă aveţi plită cu inducţie, o setaţi la 40 de grade), amestecând încontinuu cu o furculiţă, ca să nu se ardă. www.simonacallas.com După ce se topeşte fondantul, adăugati cacao şi omogenizaţi.  Fondantul pentru glazură nu trebuie să fie fierbinte, pentru că se subţiază şi nu acoperă bine.

Amandine cu portocale

Montare Amandine cu portocale by Simona Callas

Blatul de pandişpan se taie pe orizontală în 3 foi de grosime egală. Se aşază prima foaie pe planşetă (sau, dacă aveţi o ramă din inox, e şi mai simplu). www.simonacallas.com Se însiropează, se întinde un strat de cremă. Se acoperă cu a doua foaie, se însiropează, apoi se întinde al doilea strat de cremă.

Amandina cu ciocolata

Deasupra se pune ultima foaie de blat, care de asemena se însiropează. Prăjitura se dă la rece câteva ore (sau peste noapte), pentru a se stabiliza. Apoi se porţionează, se glasează, se decorează cu crema pusă deoparte şi se poate servi.

Detalii despre cum trebuie să topim fondantul şi cum se glasează amandinele ca să arate ca la cofetărie, găsiţi în reţeta video de mai jos.

 

Amandine cu portocale

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Alte Amandine pe care le puteţi găsi pe blogul meu – clic pe poze pentru reţete.

AMANDINE CLASICE

Amandina de cofetarie reteta amandine

 

AMANDINE ALBE

Amandine albe de cofetarie

 

AMANDINE MOCCA

Amandine Mocca

 

AMANDINE CU FISTIC

Amandine cu fistic si glazura fondant by Simona Callas

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?