5
(19)

Prajitura Trio Fresh cu banane mandarine kiwi si ciocolata by Simona Callas negresa banane mousse fructe fara gelatina entremet tort sezon iarna orange curd gem kiwi

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Prajitura Trio Fresh cu banane mandarine kiwi si ciocolata by Simona Callas

 

Pentru mine, bananele, mandarinele şi kiwi reprezintă arome ale sezonului rece. Le asociez întotdeauna cu Crăciunul, cu zăpada şi cu sărbătorile de iarnă. Chiar dacă în zilele noastre, ele se pot găsi în tot timpul anului, eu am rămas oarecum ancorată în amintirile din copilăria comunistă, când bananele si citricele se găseau doar iarna – şi atunci cu foarte mare greutate.

Am vrut să creez o prăjitură în care să integrez aceste trei fructe. Bananele, cu parfumul lor inconfundabil, le-am introdus în blat. Mandarinele, dulci-acrişoare şi fresh, le-am integrat într-un mousse delicat şi răcoritor. Kiwi le-am ales în primul rând pentru a obţine un contrast de culoare, dar şi pentru gustul lor acrişor. Verdele lor arată foarte bine lângă portocaliul mandarinelor. Per ansamblu, am obţinut o prăjitură fantastică, plină de arome, delicioasă, uşoară şi răcoritoare, pe care v-o recomand cu multă căldură tuturor celor care iubiţi deserturile fine. Puteţi înlocui mandarinele cu portocale sau clementine, dar aveţi griă să ajustaţi cantitatea de zahăr.

Aşadar, prăjitura mea se compune din patru straturi: blat umed pufos cu banane; mousse de kiwi, mousse de mandarine; frişcă. Şi, cred că e important să menţionez, nu am folosit gelatină! Combinaţia de mascarpone (care conţine multe grăsimi) cu ciocolată albă (care conţine unt de cacao) substituie foarte bine şi în mod natural gelatina, în straturile mele de mousse. Aşadar, pentru cine doreşte să evite gelatina în deserturi, această prăjitură este o opţiune demnă de luat în seamă.

Ingrediente Prajitura Trio Fresh cu banane mandarine kiwi si ciocolata by Simona Callas

 

Blat cu banane si cacao

 • 1 ou
 • 80 g zahăr tos
 • 35 ml ulei www.simonacallas.com
 • 75 g iaurt grecesc
 • ¼ linguriţă extract de vanilie
 • 1 banană mare, bine coaptă (sau 2 mai mici)
 • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
 • 60 g făină albă
 • 15 g cacao pudră

 

Mousse de kiwi

 • 100 g ciocolată albă topită
 • 150 g mascarpone www.simonacallas.com
 • 25 g zahăr pudră
 • 75 g frişcă bătută lejer
 • 150 g gem de kiwi

 

Mousse de mandarine

 • 100 g ciocolată albă topită
 • 150 g mascarpone
 • 25 g zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 75 g frişcă bătută lejer
 • 150 g curd de mandarine

 

Pentru decor

 • 100-150 g frişcă bătută şi îndulcită

Prajitura Trio Fresh cu banane mandarine kiwi si ciocolata

 

Preparare Prajitura Trio Fresh cu banane mandarine kiwi si ciocolata by Simona Callas

 

Preparare blat cu banane şi cacao

Blatul folosit la această prăjitură este cel de la Negresa cu banane (găsiţi reţeta aici – link). Se încinge cuptorul la 175-180 grade Celsius şi se pregăteşte o tavă pătrată cu latura de 18-20 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Ouăle se mixează cu zahărul; apoi se adaugă uleiul, iaurtul, vanilia, făina cernuta împreună cu cacao şi bicarbonat. www.simonacallas.com La final se încorporează banana pasată. Compoziţia se toarna în tavă şi se dă la ciptor pentru circa jumătate de opră. Verificati cu scobitoarea, să fie uşor umedă. Nu coaceti blatul în exces, pentru că se va usca. Mai multe detalii găsiţi aici (link).

Când este gata, se scoate tava din cuptor şi se lasa să se răcească complet. Apoi se scoate blatul din formă, se taie capacul pentru a obţine un strat drept şi cu grosime de 1,5-2 cm. www.simonacallas.com Blatul se aşază înapoi în formă. Peste el vom pune straturile de mousse. Eu am folosit tava în care am copt blatul, pentru că are baza detaşabilă. Este nevoie de o formă cu baza sau cu pereţii detaşabili, pentru a putea extrage prăjitura.

***

Preparare mousse de kiwi

Pentru prepararea acestui mousse am avut nevoie de un gem de kiwi, pe care l-am obţinut din kiwi date prin blender, amestecate cu zahăr şi gătite la foc moderat, până când s-au legat. www.simonacallas.com Cine are pectină sau gelfix, recomand să le folosească, astfel gemul de kiwi se va lega rapid. Despre pectină am mai povestit aici – link.

Mascarpone se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă 1 lingură de apă fierbinte (să fie clocotită, nu doar caldă!). Eu folosesc acest mic truc, pentru a ajuta la dizolvarea zahărului pudră şi la catifelarea cremei, dar puteţi sări peste apa fierbinte. Se adaugă ciocolata, gemul de kiwi, iar la final se încorporează frişca.

Mascarpone trebuie să fie rece, ciocolata trebuie să fie topită dar la temperatura camere. www.simonacallas.com Gemul de kiwi: dacă e fierbinte, se adaugă înaintea ciocolatei; dacă e rece (cum l-am avut eu, pentru că l-am preparat cu o zi înainte), se adaugă după ciocolată.

Compoziţia se pune în formă, peste blatul cu banane, se nivelează şi se dă la rece.

***

Preparare mousse de mandarine

Pentru acest mousse am avut nevoie de curd de mandarine, pe care l-am preparat cu o zi înainte. Reteta este aceeaşi ca şi cea de orange curd (sau lemon curd), doar că am pus mai puţin zahăr, mandarinele fiind mai dulci. Găsiţi detalii aici – link.

Mascarpone se mxează cu zahărul, se adaugă apa fierbinte, se omogenizează rapid. www.simonacallas.com Apoi se adaugă ciocolata topită, curdul de mandarine, iar la final se incorporează frişca bătută lejer (adică bătută puţin , doar până începe să se lege).

Compoziţia se toarnă în formă peste mousse-ul de kiwi, se nivelează şi se dă la rece peste noapte. A doua zi, se decorează prăjitura cu frişcă bătută şi îndulcită, se extrage din formă, se porţionează şi se poate servi.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Trio Fresh cu banane mandarine kiwi si ciocolata

 

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?