5
(40)

Cornulete fragede Tigarete cu gem de prune reteta aluat fraged cu unt prajituri de casa traditionale romanesti gem de prune cu nuca rulouri umplute vanilie lamaie patiserie Craciun

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Cornulete fragede Tigarete cu gem

Pentru iubitorii de tradiţii româneşti şi de prăjituri de casă, astăzi vin cu mult îndrăgitele şi popularele cornuleţe. Amintirile mele cu cornuleţe datează din vremuri imemoriale (sic), când se făceau pregătirile de Crăciun, în apartamentul în care locuiam era frig (economiile cinice ale Ceauşeştilor deh), şi stăteam cu toţii în bucătărie, pe lângă cuptorul încins şi pe lângă mama care pregătea diverse minuni. Prima tavă se dădea gata imediat cum era scoasă, înfulecam cornuleţele aproape fierbinţi, şi aşa îmi plac şi astăzi. Cele umplute cu rahat erau preferatele mele, pentru că rahatul cald era moale şi se lipea de dinţi. Astăzi le prefer pe cele cu gem. Folosesc gem de prune făcut în casă, legat bine, ca să nu se scurgă în timpul coacerii. Dacă are şi miez de nucă, e şi mai bun 🙂

Cornulete fragede Tigarete cu gem

***

Aşadar, vă prezint reţeta mea de cornuleţe. Aşa cum am mai spus, ele pot fi umplute cu rahat sau gem. Pot avea formă clasică de cornuleţe (cu aluatul decupat în formă triunghiulară) sau pot arăta ca nişte mici rulouri, mai scurte sau mai lungi, după cum preferaţi. Cornuleţele clasice se preparau cu untură sau osânză, dar eu prefer să păstrez osânza pentru cărticele (haioşe) iar untura mi se pare că le frăgezeşte prea tare (după 2-3 zile devin sfărâmicioase), aşa că folosesc cu mare angajament untul în reţeta de cornuleţe.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Cornulete fragede Tigarete cu gem

Ingrediente Cornulete fragede Tigarete cu gem

  • 200 g unt moale (sau untura)
  • 50 g zahăr pudră
  • 2 ouă www.simonacallas.com
  • 2 linguri suc de lamâie (sau 100 g iaurt grecesc)
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 500 g făină tip 000
  • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 200 g gem de prune (sau alt gem sau rahat)

Preparare Cornulete fragede Tigarete cu gem

 Untul se freacă spumă cu zahărul pudră. Se adaugă ouăle pe rând, sucul de lămâie şi vanilia. La final se încorporează făina şi bicarbonatul cernute impreuna. www.simonacallas.com

aluat fraged cu unt

Se obţine un aluat fraged şi uşor sfărâmicios, asemănător cu aluatul de tarte. Se înfăşoară în folie alimentară şi se dă la rece pentru o oră.

aluat fraged cu unt

 

Se încinge cuptorul la 175-180 de grade Celsius şi se pregătesc două tăvi care se tapetează cu hârtie de copt. Jumătate din aluat se întinde pe planşetă, cu sucitorul. Se decupează în formele dorite (eu am preferat să îl tai în dreptunghiuri, iar cornuleţele mele au forme de ţigarete, dar puteţi să le faceţi cum doriţi). www.simonacallas.com

***

aluat fraged cu unt

Pentru a distribui gemul de prune în linie, aşa cum se vede în poze, am folosit o pungă de ornat (sac a poche) pe care am tăiat-o la capăt. Se rulează cornuleţele, se aşază în tavă şi se dau la cuptor până se rumenesc (circa 20 minute). Se procedează la fel cu cea de-a doua jumătate de aluat.

aluat fraged cu unt

După ce se răcesc, se pudrează cu zahăr farin. Eu nu le tăvălesc niciodată în zahăr pudră atât timp cât sunt fierbinţi, fiindcă se încarcă cu foarte mult zahăr, se umezesc şi devin total neapetisante şi greţos de dulci.

Se pot păstra în cămară, într-o cutie de plastic cu capac, timp de săptămâni bune. Dar vă garantez că nu vor apuca atâta, sunt minunat de bune şi se vor consuma rapid.

Cornulete fragede Tigarete cu gem

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?