5
(35)

Prajitura Craita cu ciocolata si frisca by Simona Callas reteta Prajituri Craite de cofetarie indiene cu frisca crema ganache de ciocolata pandispan vanilie insiropat glazura fondant de amandine patiserie cofetarie

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Prajituri Craite de cofetarie

Prajitura Craita cu ciocolata si frisca by Simona Callas

Aceste bijuterii de prăjituri, delicioase şi aspectuoase, sunt surori cu Indienele de cofetărie, în sensul că au aceeaşi compoziţie, doar designul diferă. Baza este făcută din pandişpan poşat sub formă de coji de indiene, însiropate din belşug şi glasate în fondant; umplute ca un sandviş cu o cremă fină din ganache de ciocolată amăruie şi decorate cu multă frişcă. Diferenţele dintre Crăiţe şi Indiene constau în faptul că la Crăiţe se glasează ambele părţi ale sandvişului cu fondant alb (în timp ce la Indiene se glasează numai partea de deasupra, cu fondant cu cacao); crăiţele se aşază în picioare, iar la decor se foloseşte un mic ornament din ciocolată.

Aşadar, fără prea multe vorbe, vă prezint unele dintre cele mai deosebite şi mai delicioase prăjituri de cofetărie. Dacă vă plac Indienele, cu siguranţă vă vor plăcea şi Crăiţele. Iar dacă vă încearcă nostalgia după copilărie şi după o vreme când în cofetării vitrinele erau pline cu prăjituri preparate din ingrediente naturale, şi nu din premixuri, coloranţi şi esenţe, aceste Crăiţe sunt o alegere potrivită.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Craita cu ciocolata si frisca by Simona Callas

 

Ingrediente Prajitura Craita cu ciocolata si frisca by Simona Callas

(pentru 10-12 porţii)

 

Pentru cojile de indiene

 • 3 ouă mari
 • 75 g zahăr tos www.simonacallas.com
 • 100 g făină
 • un praf de sare

 

Pentru sirop

 • 150 g zahăr tos
 • 450 ml apă www.simonacallas.com
 • 2 linguriţe extract de vanilie

 

Pentru crema de ciocolată

 • 100 g ciocolată amăruie cu 40-50% cacao
 • 1 lingură zahăr www.simonacallas.com
 • 200 g smântână pentru frişcă, rece
 • 1 linguriţă extract de vanilie (opţional)

 

Pentru glasat şi decorat

 • 500 g fondant de patiserie, alb www.simonacallas.com
 • 300 g frişcă bătută şi îndulcită
 • 75 g ciocolată amăruie

Prajituri Craite de cofetarie

 

Preparare Prajitura Craita cu ciocolata si frisca by Simona Callas

 

Preparare coji de indiene

Pentru prepararea cojilor de indiene găsiţi detalii aici – link. Se încinge cuptorul la 175 de grade şi se pregătesc două tăvi de aragaz care se tapetează cu hârtie de copt. Albuşurile cu un pic de sare se bat bezea, se adaugă zahărul în ploaie şi se bat în continuare până când se topeşte zahărul. www.simonacallas.com Apoi se adaugă gălbenuşurile, se mixeză un pic, iar la final se încorporează făina, cu o spatulă sau cu un tel în formă de pară, având grijă să nu iasă aerul din bezea.

Se transferă compoziţia într-o pungă de ornat tăiată la capăt şi se formează în tavă discuri de dimensiuni egale (cu diametrul de 6-7 cm), avnd grijă să lăsăm o distanţă între ele. www.simonacallas.com Se introduc în cuptor ambele tăvi odată, pentru 15-20 minute, sau până când cojile de indiene se rumenesc frumos. Dacă cuptorul nu coace uniform, după 15 minute întoarcem tăvile şi eventual le inversăm poziţia în cuptor.

Când sunt gata, se scot din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă. Apoi se grupează câte două, alegându-le în aşa fel încât să se potrivească la dimensiuni şi se taie puţin din margine, pentru ca să stea în picioare.

***Prajituri Craite de cofetarie

 

Preparare sirop

Apa şi zahărul se fierb câteva clocote, apoi se ia siropul de pe foc, se adaugă extractul de vanilie şi se lasă să se răcească.

***

Preparare crema de ciocolată

Jumătate din cantitatea de frişcă se topeşte împreună cu ciocolata la microunde sau la bain-marie. www.simonacallas.com Se adaugă zahărul şi vanilia, se omogenizează; apoi se adaugă cealaltă jumătate de frişcă, rece, se omogenizează şi se dă la frigidder până când se întăreşte – cel puţin 2 ore. Se transferă în bolul unui mixer şi se mixează cu viteză mare timp de câteva minute. Se obţine cel mai fin şi mai catifelat ganache.

 

Montare Prajitura Craita cu ciocolata si frisca by Simona Callas

 

Cojile de indiene se însiropează şi se aşază pe un grătar. Fondantul se încălzeşte, se pune cu lingura pe fiecare coajă întinzându-se cu dosul lingurii pentru a acoperi toată suprafaţa. www.simonacallas.com Se lasă să se răcească şi să se întăească fondantul, timp în care se bat crema şi frişca. Nu uitaţi să le aşezaţi tot câte două, aşa cum au fost alese.

Prajituri Craite de cofetarie

După ce se întăreşte fondantul, se umplu cojile cu ganache de ciocolată, câte două, ca un sandviş. Se aşază în chese de hârtie, în picioare (cu marginea din care am tăiat în jos). www.simonacallas.com Se decorează din belşug cu frişcă bătută şi în vârf se pun câte două oramente din ciocolată amăruie – eu mi le-am făcut singură, din ciocolată topită, pusă într-un mic cornet din hârtie de copt şi am trasat modelul pe o folie de acetofan (plastic transparent) sau pe hârtie de copt sau pe folie de aluminiu.

Prăjiturile se păstrează la frigider până la servire.

 

Prajitura Craita cu ciocolata si frisca by Simona Callas

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?