4.9
(43)

Prajitura cu nuci cafea si ciocolata crema de nuca blat alcazar din albusuri cu nuci prajituri de casa tort usor cu nuci

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura cu nuci cafea si ciocolata by Simona Callas

Prajitura cu nuci cafea si ciocolata by Simona Callas

 

După atâtea şi-atâtea prăjituri de cofetărie, astăzi vă prezint o prăjitură de casă absolut delicioasă. Şi cum nu ar fi, având în vedere că ea conţine trei dintre cele mai iubite ingrediente ale omenirii? Nucile, cafeaua şi ciocolata formează un trio de excepţie, un gust fantastic, şi ridică la rang de răsfăţ regal orice desert.

Aşadar: avem un blat din albuşuri cu nucă, o cremă de nuci şi cafea rafinată şi delicată şi o glazură de ciocolată care încununează perfect prăjitura noastră. Se pregăteşte simplu şi repede, eu am facut-o într-o seară şi a doua zi a fost gata de porţionat şi servit. Fără decor deosebit, fară ustensile speciale, această prăjitură este la îndemâna oricui. Şi are un gust demenţial.

Din cantităţile prezentate mai jos iese o prăjitură sau un tort de 1,3 kg. Eu am folosit o ramă dreptunghiulară cu laturile de 25×16 cm şi am obţinut 16 porţii de cca 80 g fiecare.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura cu nuci cafea si ciocolata by Simona Callas

Ingrediente Prajitura cu nuci cafea si ciocolata by Simona Callas

Blat Alcazar din bezea cu nucă

 • 3 albuşuri
 • 100 g zahăr tos www.simonacallas.com
 • 50 g faină albă 000
 • 75 g nuci măcinate

Crema de nuci şi cafea

 • 3 gălbenuşuri
 • 100 g zahăr tos
 • 175 ml lapte www.simonacallas.com
 • 50 g nucă măcinată
 • 1 linguriţă ness (cafea solubila/cafea instant)
 • 2 linguriţe esenta de rom
 • 250 g unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei

Glazura de ciocolată

 • 200 g ciocolată amăruie (maxim 59% cacao)
 • 200 g friscă lichidă www.simonacallas.com
 • 1 lingură zahăr pudră

Prajitura cu nuci cafea si ciocolata by Simona Callas

 

Preparare Prajitura cu nuci cafea si ciocolata by Simona Callas

 

Preparare Blat

Se încinge cuptorul la 160 de grade Celsius şi se pregăteşte o tavă de 25/16cm (sau o rama de inox cum am eu) care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Nu se unge!

Făina şi nuca măcinată se amestecă într-un castron, cu un tel în formă de pară. Dacă aveţi o sită cu ochiuri mai mari, le puteţi cerne împreună, dar nu e obligatoriu. www.simonacallas.com

Albuşurile se bat bezea cu un praf de sare. Se adaugă zahărul în ploaie şi se bat în continuare cu viteză mare până se topeşte tot zahărul. Apoi se încorporează amestecul uscat, cu o spatulă, avâd grijă să nu pierdem tot aerul din bezea.

alcazar din bezea cu nuca

Se transferă compoziţia în tavă, se nivelează uşor şi se introduce în cuptor pentru 20-25 minute, până începe să se rumenească uşor deasupra. Nu coaceţi în exces, pentru că se va usca foarte tare şi nu avem nevoie de asta, deoarece prăjitura nu se însiropează.

***

Alcazar bezea cu nuci

Când este gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească, în timp ce ne ocupăm de cremă. Eu am o ramă de inox, am copt blatul în ea şi am lăsat aşa, am pus peste el straturile de cremă şi glazură şi am scos prăjitura din ramă la sfârşit. www.simonacallas.com Cine nu are o asemenea ramă, şi nici o tavă cu pereţi detaşabili, poate să coacă blatul într-o tavă obişnuită, iar după ce se răceşte îl scoate din tavă. Cema se poate aplica peste blatul aşezat pe o planşetă, iar glazura se va lăsa să se lege un pic înainte de a o întinde peste cremă, ca să nu curgă. Se poate face prăjitura astfel, fără probleme.

Prajitura cu nuci cafea si ciocolata by Simona Callas

***

Preparare crema de nuci cu cafea

Crema aceasta se prepară ca şi crema de cafea de la Prăjitura Opera. Este cea mai delicioasă şi mai fină cremă cu unt, v-o recomand cu toata căldura. Conţine gălbenuş de ou şi lapte, ingrediente care îi aduc bogaţie şi fineţe în plus.

Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul. Laptele împreună cu nuca se înfierbântă, apoi se toarnă în fir subţire peste gălbenuşuri, amestecând încontinuu. www.simonacallas.com Amestecul se pune pe foc, la flacără mică, amestecând în permanenţă, până când se îngroaşă. Apoi se ia de pe foc, se adaugă nessul şi romul, se transferă în bolul mixerului şi se lasă să se răcorească. Nu uitaţi să scoateţi untul din frigider!

 

Nessul nu este obligatoriu, în cazul de faţă rolul lui este acela de a potenţa aroma de nucă. Nu se va simţi gustul de cafea în prăjitură, el va fi foarte discret. La fel şi romul. Cred că tocmai acest lucru face ca prăjitura să aibă un gust excepţional de bun. Priviti in clipul de mai jos cat de fina este aceasta crema.

După ce se răcoreşte crema, începem să mixăm, adăugând treptat câte o bucăţică din unt. www.simonacallas.com Dacă crema şi untul au aceeaşi temperatură, nu se va tăia.

Crema de nuci ***

În cazul în care se întâmplă să se taie, nu vă speriaţi. Puneţi totul la frigider (crema bătută şi untul rămas) vreo 30 de minute sau până când se întăresc, apoi le scoateţi şi mixaţi crema cu viteză maximă. În câteva minute se va lega la loc şi veţi putea să adăugaţi untul rămas.

 

Crema obţinută se întinde peste blat, se nivelează frumos şi se dă la rece.

Prajitura cu nuci cafea si ciocolata by Simona Callas

Preparare glazura de ciocolată

Frişca lichidă se înfierbântă, se amestecă cu zahărul, se toarnă peste ciocolată, se amestecă până se omogenizează (puteţi să le încălziţi împreună pe baie de aburi, e acelaşi lucru). www.simonacallas.com Se aplică glazura peste stratul de cremă, se nivelează şi se dă la rece.

Prajitura cu nuci cafea si ciocolata

Imediat cum se întărşte glazura, prăjitura poate fi porţionată şi servită.  Recomand să o păstraţi acoperită, ca să nu se usuce blatul. Eu am păstrat prăjitura în frigider într-o cutie din plastic cu capac.

Prajitura cu nuci cafea si ciocolata by Simona Callas

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?