5
(35)

Prajitura Pompadour reteta veche prajitura Pompadur prajituri de cofetarie vechi prajituri de demult prajitura insiropata cu crema de ciocolata prajitura glasata in ciocolata glazura ciocolata crema ganache ciocolata amaruie crema portocale crema fistic ciocolata Callebaut Valrhona

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura Pompadour by Simona Callas

Cu siguranţă unii dintre voi vă mai amintiţi de această prăjitură, care se găsea pe vremuri în cofetării. Se compune din ingrediente clasice: blat însiropat, cremă şi glazură; însă designul ei este special, iar numele ales se potriveşte extrem de bine cu aspectul prăjiturii.

Marchiza de Pompadour (1721-1764) a fost o figură emblematică a secolului al XVIII-lea iar viaţa ei, deşi scurtă, a marcat un rol important în transformarea Parisului într-o capitală europeană a bunului gust şi a culturii. Madame de Pompadour a fost un personaj de mare influenţă la curtea regelui Ludovic al XV-lea. Ei i se datorează o seamă de realizări notabile din acea perioadă: l-a consiliat pe rege în construirea palatelor Élysée şi Petit Trianon (care sunt nişte bijuterii arhitecturale), a pietei Place de la Concorde şi va susţine înființarea Școlii Regale Militare (complex arhitectonic superb, astăzi cunoscut sub denumirea de l’École militaire de Paris). De asemenea, a avut un rol însemnat în înfiinţarea Fabricii Regale de porţelanuri de Sèvres” (1765) care va face o serioasă concurență porțelanului din Saxonia (produs la prima manufactură de porţelanuri din Europa, înfiinţată în 1708 la Meißen, Germania).

***
Prajitura Pompadour simonacallas

Iubitoare de frumos în toate formele lui, Marchiza de Pompadour a fost simbolul rafinamentului şi al eleganţei, avea un bun ochi pentru interioarele Rococo (barocul târziu, caracterizat prin bogăția și varietatea detaliilor și a ornamentelor, respectiv de exagerarea caracteristicilor barocului până la opulență), iubea arta, literatura şi era renumită pentru faptul că aduna în salonul săi o societate strălucită – Voltaire,  Montesquieu, Marivaux, Fontenelle, precum şi alţi scriitori şi filosofi ai timpului erau bine primiţi şi susţinuţi de către marchiză.

Iata că Madame de Pompadour este pomenită şi astăzi. Există o poşetă denumită în cinstea ei (sub formă de săculeţ strâns la gură şi cu margini dantelate, care se poartă pe încheietura mâinii), o coafură (cu părul ridicat mult în prelungirea frunţii, conferind volum şi înălţime – o tunsoare lansată de Elvis Presley în anii ’50, dar care este populară şi astăzi în rândurile tinerilor).

***

Nu în ultimul rând, avem această prăjitură, care a fost populară în anii ’70-’80, pe care nu se ştie cine a imaginat-o, şi nici cum au acceptat comuniştii să îi dea o denumire ce simbolizează acut totalitarismul, opulenţa şi luxul (adică fix principiile pe care Ceauşescu le combătea foarte vehement). Dar adevărul este că numele de Pompadour i se potriveşte de minune acestei prăjituri. E înaltă, semeaţă, elegantă şi colorată. Şi bineînţeles, foarte delicioasă.

Este inutil să vă mai spun că, la origine, cremele nu erau din ciocolată, ci erau creme aparel din ouă fierte cu zahăr şi lapte (un fel de creme anglaise), în care se adaugă unt, iar pentru culoare se foloseau cacao şi coloranţi plus esenţe. Eu am folosit pentru această prăjitură numai ciocolată – amăruie, cu portocale şi cu fistic. Cremele mele sunt de tip ganache, cu ciocolată şi frişcă, extrem de fine şi delicioase, astfel că prăjitura mea este demnă de numele Pompadour, nu doar datorită aspectului, cât şi gustului. E rafinată, spectaculoasă şi memorabilă.

Prajitura Pompadour simonacallas

Ingrediente Prajitura Pompadour by Simona Callas

(pentru cca 1 kg de prăjitură, 8-10 porţii)

 

Blat pandispan cu cacao

 • 3 ouă mari
 • 5 linguri zahăr tos
 • 3 linguri făină albă www.simonacallas.com
 • 1 lingură cu vârf cacao neagră
 • 1 linguriţă extract de vanilie

 

Sirop cu rom

 • 150 g zahăr tos
 • 300 ml apă www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă esenţă de rom

 

Crema de ciocolată amăruie

 • 65 g ciocolată amăruie cu maxim 50% cacao
 • 130 g frişcă lichidă rece www.simonacallas.com
 • 1 lingură rasă de zahăr pudră

 

Crema de portocale

 • 120 g ciocolată cu portocale www.simonacallas.com
 • 100 g frişcă lichidă rece

 

Crema de fistic

 • 80 g ciocolată cu fistic www.simonacallas.com
 • 70 g frişcă lichidă rece

 

Glazura de ciocolată

 • 250 g ciocolată amăruie cu maxim 50% cacao www.simonacallas.com
 • 6-7 linguri ulei

 

Prajitura Pompadour simonacallas

Preparare Prajitura Pompadour by Simona Callas

 

Preparare blat pandişpan cu cacao

Se pregăteşte o tavă dreptunghiulară cu dimensiunile de circa 27×22 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Eu am o ramă extensibilă şi o folosesc cu mare angajament, mi se pare foarte practică. Se încinge cuptorul la 175-180 grade Celsius.

Făina şi cacao se cern împreună. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. www.simonacallas.com Se adaugă zahărul în ploaie şi se continuă baterea energică (sau mixarea cu viteză mare) până se topeşte zahărul şi se obţine o bezea tare. Se adaugă gălbenuşurile şi se amestecă de câteva ori (nu trebuie omogenizate), apoi se adaugă amestecul uscat şi se omogenizează cu o spatulă sau cu un tel, prin mişcări largi de jos în sus, având grija să nu iasă aerul din bezea.

Blat pandispan cu cacao

Se toarnă compoziţia în tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru circa 30 minute (se verifică cu scobitoarea). www.simonacallas.com Când e gata, se scoate tava din cuyptor şi se lasa să se răcească de tot. Apoi se împarte blatul (pe lungime, nu pe orizontală) în trei dreptunghiuri mai mici, cu laturile de 9×22 cm.

 

Preparare sirop cu rom

Apa şi zahărul se pun într-o crăticioara şi se fierb câteva clocote, apoi se ia de pe foc, se adaugă romul şi se lasă să se răcească. Prajitura Pompadour

 

Preparare crema de ciocolată amăruie

Jumătate din cantitatea de friscă se înfierbântă, se amestecă cu zahărul şi se toarnă peste ciocolată. www.simonacallas.com Se omogenizează, apoi se adaugă restul de frişcă rece, se omogenizează şi se dă la frigider minim 2 ore). După ce se întăreşte, se transferă în bolul mixerului şi se mixează cu viteză maximă câteva minute. Se obţine o cremă catifelata şi aerată.

***

Prajitura Pompadour simonacallas

Preparare crema de portocale

Jumătate din cantitatea de friscă se înfierbântă şi se toarnă peste ciocolată. www.simonacallas.com Se amesteca până se topeşte ciocolata, se omogenizează, apoi se adaugă restul de friscă rece. Se dă la frigider până se întăreşte, după care se mixează câteva minute, ca şi crema de ciocolată amăruie

 

Preparare crema de fistic

Se procedează la fel ca la crema de portocale.

 

Preparare glazura de ciocolată

Ciocolata se topeşte, se adaugă uleiul treptat (câte 2 linguri), până se obţine consistenta dorită. www.simonacallas.com Glazura trebuie să fie suficient de fluidă ca să curgă şi să îmbrace frumos prăjitura.

Prajitura Pompadour simonacallas

 

Montare şi porţionare Prajitura Pompadour by Simona Callas

 

Pe planşetă se aşază o foaie de blat, se însiropează din abundenţă. Se întinde o parte din crema de ciocolată amăruie (cam 2/5). Se acoperă cu a doua foaie de blat, se însiropează, se întinde o parte din crema de portocale, peste care se suprapune cea de-a treia foaie de blat. www.simonacallas.com Ştraiful (prăjitura) se dă la rece până se întăresc cremele, pentru a putea fi fasonată – adică se taie marginile drept.

Cremele rămase se transferă în pungi de ornat, tăiate la capăt destul de mult; şi se trasează fitile în lungul ştraifului, aşa cum se observă în imaginile de mai jos: un fitil cu cacao şi unul verde, unul lângă altul, pe mijloc, iar cel portocaliu deasupra.

***

Ca să nu se deformeze, eu am pus la rece înainte să trasez fitilul portocaliu, astfel cele două de la bază s-au întărit şi şi-au păstrat conturul. www.simonacallas.com Prăjitura astfel montată se dă din nou la rece, minim 30 minute, să se întărească cremele. Apoi se scoate din frigider, se aşază pe un grătar sub care se pune un vas de colectare. Glazura – caldă, dar nu fierbinte! – se toarnă peste prăjitură, având grijă să acopere tot exteriorul. Dacă este nevoie, se colectează glazura scursă în vasul de dedesubt şi se toarnă în zonele neacoperite.

Prăjitura glasată se dă la rece, până se întăreşte glazura. Apoi se porţionează în bucăţi cu grosimea de cca 2,5 cm, se asază în chese din hârtie şi se poate servi.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

 

Note

 • Cine nu are ciocolată Callebaut cu aromă de portocale şi respectiv fistic (deşi vi le recomand din toată inima), poate să prepare o cremă de portocale cu orange curd şi unt, aşa cum am făcut eu aici – link iar crema de fistic se poate face dintr-o cremă de patiserie cu pastă de fistic – găsiţi reteta aici (link)
 • De asemenea, se poate folosi crema din ciocolata alba (in aceleasi cantitati), colorata si aromatizata cu esente (fistic si portocale).
 • În cofetărie, această prăjitură se tăia în porţii de 90 g fiecare. Eu le-am tăiat de aproape 2 degete lăţime şi mi-au ieşit porţii de 125-130 g.
 • Mare atenţie la ciocolata amăruie folosită! Eu am pus Schogetten care are 50% cacao. Dacă folosiţi ciocolată cu mai multă cacao, mai trebuie adăugat zahăr la crema şi ulei la glazură.

Prajitura Pompadour simonacallas

 

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Madame_de_Pompadour

http://dejulmeu.ro/index.php/2016/07/10/madame-de-pompadour-o-celebritate-controversata/

https://artavizuala21.wordpress.com/2012/02/13/muzeul-ceramicii-sevres/

https://www.britannica.com/place/Sevres

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?