5
(28)

Tort festiv cu ciocolata si cafea tort dungi striuri blat negru umed crema cafea unt lapte condensat ganache ciocolata amaruie alba ness cafea instant solubila

Tort festiv cu ciocolata si cafea by Simona Callas

 

Pentru cei care iubesc ciocolata, acest tort este un răsfăţ de zile mari. Conţine două feluri de ciocolată – amăruie şi albă – armonizate cu o cremă de cafea, într-un echilibru perfect pentru gustul meu, căci, fiind opulent, acest tort nu trebuie să fie în acelaşi timp prea dulce. Dimpotrivă, ciocolata albă este contrabalansată fără cusur de ciocolata amăruie, de crema de cafea şi nu în ultimul rând, de blatul negru care nici el nu este prea dulce.

În contradicţie cu aspectul interesant, tehnica de preparare a acestui tort nu e deloc dificilă. Pentru blat, am folosit blatul negru umed cu cafea de la Prăjitura Mocha. E un blat pufos, gustos, care nu trebuie însiropat (fiind umed) şi care imi place pentru că are o culoare foarte închisă, aproape de negru – e drept că am folosit cacao de calitate, ceea ce vă recomand întotdeauna, dacă doriţi să obţineţi un blat închis la culoare si cu aromă puternică.

Cremele de ciocolată sunt de tip ganache (ciocolată + frişcă), iar pentru crema de cafea am ales varianta cu unt si lapte condensat, e o cremă delicioasa şi care se prepară repede.

***

 

Pentru decor – acele dungi alternante – am folosit cele două creme de ciocolată (albă şi amăruie) şi o racletă tip pieptene, pe care am achiziţionat-o de curând şi pe care am testat-o acum pentru prima oară. Torturile cu decor în dungi îmi plac foarte mult, dar nu am avut până acum ocazia să prepar eu însămi unul. Nu e foarte dificil, cu puţină îndemânare şi cu instrumentele potrivite, doar că pentru a le obţine este nevoie de mai multă cremă decât în mod normal, de aceea trebuie mare atenţie la cantitaţi.

Mie nu mi-a ajuns crema de ciocolată amăruie şi a trebuit să mai prepar o porţie. Tehnica de obţinere a designului dungat o puteţi vedea aici (link). Racleta pe care am folosit-o face parte dintr-un set (eu le-am cumpărat de aici – link, dar le gasiţi şi pe Lumea basmelor şi în alte magazine online, inclusiv separat, dacă nu le doriţi pe toate trei).

***

Aşadar, vă prezint tortul cu care m-am gândit eu să întâmpin Anul Nou. Pentru că nu am mai făcut de multă vreme un tort, am vrut ca măcar pentru masa de Revelion să am un desert elegant. E gustos, săţios, am vrut să fie mic dar, deşi am folosit forme cu diametrul de 15 cm, a ieşit înalt şi cântăreşte 1,6 kg, deci vom mânca din el pe săturate 🙂

Vă doresc tuturor un An Nou plin de bucurii, satisfacţii, lumină în casa sufletului şi nu în ultimul rând sănătate, ca să ne putem bucura de toate cele bune care vor să ni se întâmple! La mulţi ani!

Tort festiv cu ciocolata si cafea

 

Ingrediente Tort festiv cu ciocolata si cafea by Simona Callas

Blat umed negru cu cafea

►Ingrediente uscate:

  • 175 g făină
  • 200 g zahăr tos www.simonacallas.com
  • 70 g cacao neagră
  • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu

► Ingrediente umede:

  • 2 ouă
  • 150 g iaurt grecesc
  • 60 g ulei www.simonacallas.com
  • 170 ml cafea fierbinte, îndulcită
  • 1 linguriţă cafea solubilă (ness)
  • 1 linguriţă extract de vanilie

 

Crema de ciocolată albă

  • 250 g ciocolată albă www.simonacallas.com
  • 200 g frişcă lichidă

 

Crema de ciocolată amăruie

  • 150 g ciocolată amăruie (30-40% cacao) www.simonacallas.com
  • 300 g frişcă lichidă îndulcită

 

Crema de cafea

  • 125 g unt moale cu 80-82% grăsime www.simonacallas.com
  • 100 g lapte condensat concentrat şi îndulcit (la conservă de metal)
  • 3 linguri cu vârf de ness dizolvat în 2 linguri apă fierbinte

 

Preparare Tort festiv cu ciocolata si cafea by Simona Callas

 

Preparare blat umed negru cu cafea

Se pregătesc două forme rotunde cu diametrul de 15 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Recomand să coaceţi compoziţia în două forme, nu într-una singură, pentru că nu va creşte. Se încinge cuptorul la 175-180 grade Celsius.

Ingredientele uscate se pun toate în vasul mixerului şi se amestecă. Se adaugă ouăle, apoi iaurtul, uleiul, vanilia şi cafeaua fierbinte în care s-a dizolvat nessul. Compoziţia se împarte egal în cele două forme (recomand să folosiţi cântarul). www.simonacallas.com Formele se pun într-o tavă de aragaz şi se introduc în cuptor pentru circa jumătate de oră. Se verifică cu scobitoarea.

Blat negru umed cafea cacao

Nu coaceti în exces, pentru că se vor usca blaturile. Ele trebuie să fie coapte, dar umede şi moi. Scobitoarea trebuie să iasă un pic umedă. Când sunt gata, se scot din cuptor şi se pun pe un grătar. Blaturile se lasă în formele în care s-a copt până se răcesc complet. Apoi se taie fiecare în câte 3 felii orizontale.

***

Preparare crema de ciocolată albă

 Jumătate din cantitatea de friscă lichidă se înfierbântă, se toarnă peste ciocolată, se amestecă până se topeşte ciocolata, apoi se toarnă cealaltă jumătate de frişcă (rece), se omogenizează şi se dă la frigider pentru minim o oră (sau peste noapte).  www.simonacallas.com După ce s-a răcit bine şi s-a întărit, se transferă în vasul unui mixer (de preferat planetar) şi se mixează cu viteză mare până când se obţine o cremă spumoasă şi catifelată.

 

Preparare crema de ciocolată amăruie

 La fel ca la crema de ciocolată albă, jumătate din cantitatea de friscă lichidă se înfierbântă, se toarnă peste ciocolată, se amestecă până se topeşte ciocolata. www.simonacallas.com Apoi se adaugă restul de friscă (rece), se omogenizează şi se pune în frigider până când se răceşte complet şi se întăreşte; după care se mixează câteva minute, obţinându-se o cremă fină şi aerată.

 

Preparare crema de cafea

Untul se spumează, se adaugă laptele condensat, se omogenizează, apoi se încorporează nessul dizolvat în foarte puţină apă. www.simonacallas.com

Tort festiv cu ciocolata si cafea

Montare Tort festiv cu ciocolata si cafea by Simona Callas

Straturile de cremă le-am pus în ordinea: ciocolată amăruie, cafea, ciocolată albă, cafea, ciocolată amăruie. Am îmbrăcat tortul într-un strat generos de cremă albă, apoi am trasat striuri cu racleta de tip pieptene. www.simonacallas.com Am pus tortul în congelator 30 minute, ca să se până s-a întărească crema şi să pot aplica pe deasupra stratul de ciocolată amăruie, fără să stric striurile. Apoi, cu o racletă netedă, am înlăturat excesul de cremă până am obţinut aceste dungi frumoase. Tehnica de obţinere a acestor dungi o găsiţi aici – link.

Crema rămasă se foloseşte pentru a decora suprafaţa tortului cu aveline.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Tort festiv cu ciocolata si cafea

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?