4.8
(24)

Crema de zahar ars fara cuptor creme caramel budinca de oua reteta cum se face crema de zahar ars simpla rapida pe aragaz

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Crema de zahar ars fara cuptor

 

Crema de zahar ars fara cuptor

 

Cine nu iubeşte crema de zahăr ars? La noi în familie toată lumea o adoră. Această budincă simplă, preparată din numai trei ingrediente principale – ouă, zahăr şi lapte – este incredibil de delicioasă.

Când a fost inventat acest desert şi cine este autorul lui, nu se mai ştie. Cert este că, după anii 1960-1970, el a devenit extrem de popular în Europa, majoritatea restaurantelor avându-l în meniu, în principal datorită faptului că este un desert extrem de comod: e ieftin, se prepară repede şi poate fi pregătit cu mult timp în avans şi păstrat în frigider până la servire.

Denumirea lui variază: francezii îi spun Crème Caramel; americanii şi spaniolii îi zic Flan; englezii ii spun Caramel Custard; iar românii – Crema de zahăr ars. Reţeta pe care o aveam eu de la mama era destul de laborioasă: trebuia să separ ouăle, să bat albuşurile bezea, să amestec întâi gălbenuşurile cu zahăr, să adaug şi o lingură de făină, iar crema forma multă spumă, din cauza bezelei care încorpora aer din belşug şi produsul final avea pratic trei straturi: caramelul, crema şi un strat de spumă. Era foarte bună, dar pe noi ne încântau în mod deosebit siropul de caramel şi crema închegată (budinca), mai puţin stratul de spumă.

***

Aşa că am început să aplic reţeta simplă şi rapidă folosită în restaurante. Iar, după ce am văzut la portughezi cum prepară Pudim Abade de Priscos (este un preparat tradiţional, care seamănă cu crema de zahăr ars, şi se găteşte într-o oală cu capac, pe aragaz, nu în cuptor), am încercat să fac crema de zahăr ars pe aragaz şi a ieşit foarte bine.

Aşadar, vă prezint reţeta unui desert delicios, simplu (din doar câteva ingrediente comune, pe care orcine le are în casă), uşor de făcut (fară cuptor, fără tehnici speciale) iar, dacă nu aveţi vase Ramekin, cu siguranţă aveţi în casă căni de cafea sau de ceai cu pereţii groşi, în care puteţi prepara acest desert fără probleme.

Crema de zahar ars fara cuptor

Ingrediente Crema de zahar ars fara cuptor

Pentru 5 porţii de cca 150 g fiecare

  • 4 ouă
  • 120 g zahăr www.simonacallas.com
  • 450 ml lapte integral, cald
  • 1 linguriţă extract de vanilie

 

Sirop

  • 120 g zahăr tos
  • 50 ml apă rece www.simonacallas.com
  • 2 linguri suc de lămâie

Creme caramel

Preparare Crema de zahar ars fara cuptor

 

Preparare sirop

Se pregătesc 5 vase Ramekin de 150 g sau căni din porţelan cu pereţii groşi, care trebuie să fie curate şi uscate.

Zahărul, apa şi sucul de lămâie se pun într-o crăticioară la foc mediu, până când se topeşte zahărul şi se obţine un sirop de culoare aurie. www.simonacallas.com Se toarnă siropul în căni, distribuindu-l în mod egal între ele. Puteţi să întoarceţi formele ca să acoperiţi pereţii pe interior cu siropul, dar nu e obligatoriu. Eu nu am făcut asta, am lăsat siropul la fundul vaselor şi a fost OK.

Creme caramel

Preparare crema

Ouăle împreună cu zahărul se bat uşor, cu un tel în formă de pară, având grijă să nu facă prea multă spumă. Se adaugă laptele cald şi vanilia, se omogenizează. www.simonacallas.com Se strecoară, pentru a înlătura eventualele cocoloaşe şi bule de aer formate. Se distribuie compoziţia în mod egal între cele 5 forme (căni).

Formele se acoperă cu folie de aluminiu. Se taie câte un pătrăţel de folie, suficient de mare cât să acopere bine gura fiecărei forme şi să o putem răsfrânge peste buza cănilor,  ca să le putem sigila.

***

Într-o cratiţă încăpătoare şi cu pereţii mai înalţi decât înălţimea cănilor (pentru că trebuie să o putem acoperi cu capac) se aşază cănile,  fară să se atingă între ele. Puneţi cratiţa direct pe aragaz, să vă fie mai uşor. Se toarnă apă fierbinte cât să ajungă până la jumătatea înălţimii cănilor. www.simonacallas.com Se acoperă cratiţa cu un capac şi se aprinde flacăra. Se lasă să fiarbă acoperit timp de 15 minute; apoi se opreşte aragazul şi se mai lasă aşa, tot cu capacul pus, încă 15 minute.

Se dă capacul cratiţei la o parte, scot cu grijă cănile din apă, se înlătură folia de aluminiu şi se lasă să se răcească pe un grătar. www.simonacallas.com Priviţi cât de bine arată crema noastră de zahăr ars… E închegată exact cât trebuie şi nu e arsă deasupra. După ce se răcesc, se pun în frigider cel puţin câteva ore (5-6 ore, eu prefer să le las până a doua zi).

Înainte de servire, se trece uşor cu un cuţitaş pe interiorul cănii, de jur împrejur, pentru a desprinde crema de peretele cănii. www.simonacallas.com Se acoperă cana cu o farfurie; apoi se răstoarnă împreună, ţinând buza cănii lipită de farfurie. Se zgâlţâie de câteva ori, prin mişcări scurte şi bruşte sus-jos, până se desprinde crema de vas.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Crema de zahar ars fara cuptor

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?