5
(29)

Prajitura inima cu ciocolata si cirese reteta entremet inimioare Dragobete Valentine’s Day mini torturi prajituri monoportii mousse ciocolata fara gelatina fructe pandispan migdale foaie rulada dobos glazura catifea mulaj silicon inimi silikomart

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura inima cu ciocolata si cirese

Prajitura inima cu ciocolata si cirese by Simona Callas

 

Februarie este luna iubirii. Am mai povestit în acest articol (link) despre această frumoasă lună şi despre lucrurile deosebite care se intâmplă pe parcursul ei. Aşadar, de acum şi până la Dragobete, toată lumea pregăteşte prăjituri, torturi şi fursecuri în forme de inimioare. Peste tot apar inimi dulci, de diferite dimensiuni, roşii sau roz, din ciocolată sau alte ingrediente.

Cu această ocazie, mi-am amintit că aveam de mai mulţi ani o formă din silicon pe care nu prea am folosit-o. Nici nu mai ştiu de unde am cumpărat-o, probabil de la un hypermarket sau de la un magazin chinezesc, a fost şi foarte ieftină, dar e de calitate bunicică. Şi m-am decis să o folosesc. Conţine 6 cavităţi în formă de inimi, habar nu aveam ce cantităţi îmi trebuie ca să le umplu, căci pe ea nu scrie nimic; iar cu ocazia aceasta o să vă învăţ cum să calculaţi cantităţile de ingrediente care vă trebuie, atunci când aveţi o formă – sau de câte ori să multiplicaţi o reţetă, atunci când vreţi să o pregătiţi în altă tavă/formă faţă de cea pentru care a fost descrisă.

Prajitura inima cu ciocolata si cirese

***

După cum aţi observat, eu întotdeauna specific dimensiunile tăvilor în care pregătesc prăjiturile sau torturile. Ca să le adaptaţi pentru tăvile voastre, nu trebuie decât să faceţi un calcul şi o măsurătoare. Calculaţi greutatea tortului din reţetă, adunând toate ingredientele specificate. Apoi măsuraţi volumul formei voastre, punând-o pe un cântar şi umplând-o cu apă. Sigur, apa are densitate mai mică decât un tort sau o prăjitură, dar este un punct de plecare şi vă ajută să stabiliţi orientativ cantităţile de ingrediente de care aveţi nevoie. În plus, pentru apă, volumul (care se exprimă în litri) este egal cu greutatea (care se exprimă în kilograme), aşa că este o comparaţie corectă. Comparaţi greutatea tortului care se obţine din reţetă, cu greutatea apei care umple forma voastră (o împărţiţi pe cea mai mare la cea mai mică). Astfel veţi şti dacă vă ajunge reţeta sau trebuie să o multiplicaţi/împuţinaţi şi cu cât.

Să revenim la prăjiturile noastre. Forma pe care am folosit-o pentru aceste frumuseţi dulci este aceasta:

Mulaj silicon inimi

***

Am umplut o cavitate ochi cu apă – mi-au încăput 120 ml (sau 120 g). Înmulţit cu 6 portii, înseamnă 720 g. Aşadar am calculat ingredientele în aşa fel încât să obţin o umplutură sau un tort de 720 g (restul de gramaj, până la 125 g, cât au avut fiecare dintre prăjiturile mele, este reprezentat de glazură). Pentru că nu am umplut cavităţile decât cu mousse de ciocolată amăruie, a fost destul de uşor. Foaia de ruladă şi cele 4 cireşe pe care le-am adăugat la fiecare prăjitură au fost cantitaţi neglijabile, şi mi-a rămas doar o lingură şi jumătate de mousse, pe care l-am pus într-o altă formă, şi am mai obţinut o prăjiturică.

Aşadar, vă prezint un desert absolut delicios: fin, cremos, cu gust bogat dar fără să fie opulent. Având puţină pâine, poate fi luat în considerare şi de cei care se îngrijesc de dietă. Iar, ca să fie şi mai bine, zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitor, iar cireşele amarene cu fructe proaspete ori congelate (cireşe, zmeură, vişine, afine etc). Astfel, prăjitura va avea şi mai puţini carbohidraţi şi va fi un desert potrivit pentru orice dietă. Dacă vreţi să nu folosiţi deloc cuptorul pentru această prăjitură, puteţi omite foaia de blat, sau o puteţi înlocui cu un biscuite simplu, subtire şi cu zahăr puţin, de tip Popular.

Prajitura inima cu ciocolata si cirese

Ingrediente Prajitura inima cu ciocolata si cirese by Simona Callas

(pentru 6 prăjituri de 125 g fiecare)

 

Foaie de ruladă

 • 1 ou mic
 • 20 g zahăr www.simonacallas.com
 • 20 g unt moale
 • ½ linguriţă extract de vanilie
 • 20 g făină albă
 • 10 g făină de migdale
 • ¼ linguriţă praf de copt

 

Mousse de ciocolată

 • 200 g ciocolată amăruie (50% cacao)
 • 200 g mascarpone de calitate
 • 50 g zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 200 g friscă bătută lejer
 • 24 cireşe amarene scurse de sirop

 

Glazura catifea de ciocolată

 • 150 g ciocolată amăruie www.simonacallas.com
 • 150 g unt de cacao

 

Glazură de ciocolată roz

 • 50 g ciocolată roz www.simonacallas.com
 • 2 linguri ulei

Prajitura inima cu ciocolata si cirese

 

Preparare Prajitura inima cu ciocolata si cirese by Simona Callas

 

Preparare foaie de ruladă

Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius şi se pregăteşte o tavă (sau o formă) cu laturile de 20 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Făina de grâu, făina de migdale şi praful de copt se cern împreună. Oul se bate spumă cu zahărul, se adaugă în ordine untul, vanilia, iar la final ingredientele uscate. www.simonacallas.com Compoziţia se toarnă în tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru 15-17 minute sau până când se rumeneşte uşor. Nu coaceti în exces, pentru că se va usca, iar nouă ne trebuie un blat pufos. Când e gata, se scoate din cuptor, se lasă să se răcorească, după care se extrage blatul din tavă şi se pune pe un grătar până la răcire completă. Apoi se decupează cu un decupător, inimioare de blat care să se potrivească în cavităţile formei din silicon în care se vor monta prăjiturile.

***

Preparare mousse de ciocolată

Ciocolata amăruie se topeşte. Mascarpone se mixează cu zahărul pudră. Eu adaug şi 2 linguri de apă fierbinte, care ajută la topirea zahărului, la catifelarea cremei şi la fluidizarea ei. Apoi se adaugă ciocolata topită (dar nu fierbinte!), vanilia, iar la sfârşit se încorporează frişca bătută lejer. www.simonacallas.com Se umplu formele din silicon pe jumătate cu mousse de ciocolată, se aşază cireşele amarene, se acoperă cu mousse de ciocolată până se umplu formele.  Se aşază inimile decupate din foaia de ruladă şi se dă forma la congelator pentru câteva ore. După ce se întăreşte, se poate glasa.

Mulaj silicon inima

Preparare glazura de catifea

Pentru glazura de catifea cu ciocolată, se topesc ciocolata şi unul de cacao – separat, pentru că au temperaturi de topire diferite – apoi se amestecă şi se transferă în vasul pistolului de vopsea. www.simonacallas.com Când amestecul ajunge la 36 grade Celsius, se scot prăjiturile din congelator, se extrag din forma de silicon şi se glasează. Mai multe detalii găsiţi aici (link).

Prajitura inima cu ciocolata si cirese

 

***

Preparare glazura de ciocolată roz

Pentru glazura de ciocolată roz, se topeşte ciocolata, se adaugă uleiul, se omogenizează, se transferă într-un con din hârtie de copt şi se umplu adânciturile din partea superioară a prăjiturilor. www.simonacallas.com Puteţi să folosiţi şi un jeleu din fructe roşii, eu am preferat ciocolata roz pentru că aveam în casă şi pentru că am vrut să se vadă mai bine în poze contrastul cu glazura catifea.

Prăjiturile se lasă în frigider până la dezgheţare apoi se pot servi. Sunt o bunătate.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura inima cu ciocolata si cirese

 

Pentru Dragobete sau Valentine’s Day, va recomand si Prajituri inimioare cu ciocolata alba si capsune (clic pe poza pentru reteta):

 

Strawberry Heart Cakes prajituri inimioare cu capsune si ciocolata

 

…sau aceste minunate Cupe din ciocolata, umplute cu mousse de zmeura (clic pe poza pentru reteta):

Cupe din ciocolata lalele cumplute cu mousse de zmeura fara gelatina

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?