5
(16)

Prajitura Copacabana cu ananas kiwi si cocos reteta entremet cu fructe tropicale tort cu ananas kiwi cocos ciocolata alba migdale reteta pasta ananas mousse de ananas mousse de kiwi jeleu kiwi mousse de cocos smantana de cocos mascarpone mousse fara gelatina

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura Copacabana cu ananas kiwi si cocos

Prajitura Copacabana cu ananas kiwi cocos by Simona Callas

Acest desert îmbină arome exotice într-un mod încântător. Am vrut ca, până nu dispare iarna de tot, să compun un desert cu fructe pe care noi le consumăm îngeneral iarna – sau eu, cel puţin, le asociez cu anotimpul alb, în special ananasul şi kiwi. Deşi în zilele noastre se gasesc la piaţă tot timpul anului, este mai probabil să le consumăm iarna, pentru că vara şi toamna avem fructele noastre: căpşune, cireşe, caise, piersici, vişine, struguri, prune, pere etc.

Aşadar, am compus un desert cu aceste fructe tropicale. Prăjitura este un entremet ca la carte, întrucât are cinci straturi, puţină „pâine” şi mousse-uri delicioase. La bază are un blat din albuşuri cu migdale – pentru că aveam albuşuri rămase de la alte preparate, la care am folosit doar gălbenuşurile, şi trebuia să le folosesc. Apoi vine un mousse de ananas – pentru că am cumpărat de curând o pastă de ananas şi voiam să o folosesc. Cine nu are pastă (sau piure) de ananas, poate să o prepare acasă, cu ananas din compot – găsiţi detalii aici (link).

***

Apoi am pus un mousse de kiwi, pentru care am folosit piure de kiwi rămas de la Prăjitura Totul va fi bine (link). Întotdeauna prepar mai mult piure de fructe, iar ce rămâne pun în punguţe cu fermoar, în congelator. Când îmi trebuie, le scot, le dezgheţ şi le pot folosi. Peste stratul cu kiwi am pus un mousse de cocos. Iar la suprafaţă un jeleu de ananas, preparat cu pastă (piure) de ananas, zahăr, apă şi foarte putina gelatină.

Am folosit o ramă de inox pătrată cu latura de 20 cm. Păjitura a avut cam 1,5 kg şi împărţit-o în 10 porţii.

Am obţinut o prăjitură extraordinară, cu o bogăţie de arome, fină şi cremoasă, dulce-acrişoară, răcoritoare şi care a cucerit pe toată lumea care a gustat-o.

Prajitura Copacabana cu ananas kiwi si cocos

Ingrediente Prajitura Copacabana cu ananas kiwi cocos by Simona Callas

Pandispan alb cu migdale

 • 100 g albuş la temperatura camerei
 • 70 g zahăr tos www.simonacallas.com
 • 70 g făină de migdale
 • 40 g zahăr pudră
 • 50 g făină de grâu albă

 

Sirop

 • 50 g zahăr alb tos
 • 200 ml apă www.simonacallas.com
 • ½ linguriţă extract de vanilie

 

Mousse de ananas

 • 85 g mascarpone rece
 • 1 lingură zahăr pudră
 • 50 g ciocolată albă, topită
 • 100 g pastă de ananas
 • 100 g frişcă bătută lejer

 

Mousse de kiwi

 • 85 g mascarpone rece
 • 1 lingură zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 50 g ciocolată albă, topită
 • 100 g jeleu de kiwi
 • 100 g frişcă bătută lejer

 

Mousse de cocos

 • 80 g mascarpone rece
 • 2 linguri zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 100 g smântână de cocos
 • 80 g ciocolată albă cu cocos
 • 100 g frişcă bătută lejer

 

Glazura jeleu de ananas

 • 150 g pastă de ananas
 • 50 g zahăr tos www.simonacallas.com
 • 100 ml apă rece
 • 5 g gelatină pudră

 

Pentru decor

 • 50 g ciocolată albă topită

Prajitura Copacabana cu ananas kiwi si cocos

 

Preparare Prajitura Copacabana cu ananas kiwi cocos by Simona Callas

 

Preparare blat

Se pregăteşte o ramă (sau tavă) pătrată cu latura de 20 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul tos în ploaie şi se continuă mixarea până când se topeşte zahărul şi se obţine o bezea. www.simonacallas.com Făina de migdale, făina de grâu şi zahărul pudră se cern împreună şi se adaugă peste bezea. Se omogenizează cu ajutorul unei spatule, având grijă să nu iasă tot aerul din bezea.

Compoziţia obţinută se transferă în tava pregătită, se întinde cu grijă în aşa fel încât să acopere toată suprafaţa, în strat uniform. Se introduce în cuptor pentru 15-16 minute, până când se umeneşte uşor. Nu coaceţi în exces, pentru că se va usca, iar blatul nostru trebuie să fie pufos. www.simonacallas.com Când este gata, se scoate tava, se lasă să se răcească; apoi se extrage blatul, se îndepărtează hârtia de copt şi se pune blatul pe un grătar. După ce se răceşte complet, se aşază din nou în rama în care l-am copt. În această ramă vom monta prăjitura.

***

Preparare sirop

Dacă preparaţi piureul de ananas din compot, puteţi folosi siropul din conservă pentru a însiropa blatul. Altminteri, preparaţi siropul din apă cu zahăr care se fierb câteva clocote, apoi se iau de pe foc, se adaugă vanilia şi se lasă să se răcească. Cu acest sirop se însiropează blatul.

 

Preparare mousse de ananas

Mascarpone se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă ciocolata topită, se omogenizează, apoi pasta de ananas. Dacă folosiţi pastă cumpărată, aveţi grijă că este destul de acrişoară, deci gustaţi crema şi dacă vă place mai dulce, adăugaţi zahăr. www.simonacallas.com La final se încorporează frişca bătută lejer. Compoziţia obţinută se pune peste blat, se nivelează şi se dă la rece până preparăm stratul următor.

***

Preparare mousse de kiwi

Se prepară la fel ca mousse-ul de ananas. Mascarpone se mixează cu zahărul pudră, se adaugă ciocolata topită, piureul de kiwi, apoi frişca bătută lejer. www.simonacallas.com Compoziţia se întinde în strat uniform peste mousse-ul de ananas şi se dă la rece.

 

Preparare mousse de cocos

Mascarpone se mixează cu zahărul, se adaugă ciocolata albă topită, smântâna de cocos, apoi frişca bătută lejer. www.simonacallas.com Smântâna de cocos se obţine dintr-o conservă de cocos (există şi conserve mici, de 165 g, le găsiţi la orice hypermarket), ţinută o noapte în frigider, ca să se întărească smântâna şi să se separe de zer; se scurge zerul şi rămâne smântâna pe care o putem folosi. Mousse-ul de cocos se întinde în strat uniform peste stratul cu kiwi şi se dă la rece.

 

Preparare jeleu de ananas

Gelatina se hidratează în 25 ml apă rece. Pasta (sau piureul) de ananas se amestecă cu restul de apă şi zahărul, se încălzeşte; apoi se adaugă gelatina hidratată, se omogenizează şi se toarnă peste prăjitură, în strat uniform. www.simonacallas.com Se dă la rece peste noapte.

Prajitura Copacabana cu ananas kiwi si cocos

 

Porţionare şi decor Prajitura Copacabana cu ananas kiwi cocos by Simona Callas

După ce s-a închegat bine, prăjitura se scoate din frigider. Se îndepărtează cu grijă rama şi se porţionează cu un cuţit bine ascuţit şi încălzit (eu îl trec prin jet de apă caldă şi îl şterg). www.simonacallas.com Cu ciocolata topită se desenează un grătar, după inspiraţie. Eu am încercat să fac şi nişte fulgi din ciocolată, dar nu mi-au ieşit cum trebuie, fiindcă era foarte cald în bucătărie şi ciocolata albă e foarte labilă termic.

Se aşază în chese din hârtie şi se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Copacabana cu ananas kiwi si cocos

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?