5
(42)

Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness reteta by Simona Callas entremet rulada ciocolata si cafea blat negru umed pufos mousse cafea crema ciocolata mascarpone glazura tort elegant fin triunghi prajitura rulada forma inox rulada triunghiulara forma de inox triunghiulara prajitura triunghi

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness

Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness by Simona Callas

 Am creat această prăjitură absolut delicioasă pentru a inaugura o formă nouă. Este o tavă specială, din inox, cu ajutorul căreia se pot face prăjituri în formă triunghiulară – prăjituri delicate, cu cremă fină, gen mousse, care nu s-ar putea pregăti altfel. Tava pe care am folosit-o eu o veţi găsi mai jos în fotografii. Cine nu are asemenea tavă, poate să improvizeze, dintr-un carton dreptunghiular cu lungimea de 30 cm şi lăţimea de 15 cm, care se pliază pe lungime, în aşa fel încât să formeze un unghi de 60 de grade.

Un pic mai greu este să îl fixaţi, dar nu imposibil. Se pot pune de o parte şi de alta a formei improvizate, nişte obiecte mai grele (sau cutii umplute cu pietre de exemplu), care să ţină forma să nu se balanseze. Oricum cremele nu vor fi lichide, aşa că nu vor curge şi se vor întări repede. Tapetaţi forma pe interior cu folie alimentară de plastic, iar apoi puneţi câte o bucată de folie şi la capete, ca să închideţi prisma şi să nu curgă cremele.

rulada cu ciocolata cafea tava inox rulada triunghiulara reteta prajitura triunghi

Pentru umplutură, am ales combinaţia imbatabilă: ciocolată şi cafea. Ador aceste două arome şi, chiar dacă le-am tot folosit, continui să le experimentez în noi şi noi prăjituri. În plus, deşi prăjitura mea conţine creme de tip mousse, nu am folosit gelatină – aşa cum v-am obişnuit în ultima vreme. Pentru bază am ales cel mai fin, mai pufos şi mai gustos blat umed – cel pe care l-am folosit şi la Tuxedo Cheesecake. Este minunat acest blat, şi foarte uşor de preparat.

Am obţinut astfel un desert extraordinar: delicios, aromat, cremos, rafinat, o bogăţie de gusturi şi de texturi; o prăjitură elegantă, nu foarte dulce, cu un aspect deosebit, şi care ne-a cucerit pe toţi. Şi, pentru că are forma aceasta de triunghi semeţ, i-am dat numele Prăjitura Făgăraş, inspirată de munţii din partea de nord a judeţului Argeş din care mă trag, şi pe care îl iubesc, cu toate minunăţiile lui, care mi-au încântat copilăria.

  Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness

Ingrediente Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness by Simona Callas

 Pentru blat negru umed

 • 75 g făină 000
 • 20 g cacao neagră
 • 1 vârf linguriţă bicarbonat de sodiu
 • un praf de sare
 • 1 ou www.simonacallas.com
 • 75 g zahăr tos
 • 30 ml ulei
 • ½ linguriţă extract de vanilie
 • 75 g iaurt grecesc (sau alt iaurt cremos)

 

Mousse de ciocolată albă şi ness

 • 50 g ciocolată albă, topită
 • 75 g mascarpone
 • 25 g zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 2 linguriţe pline cu ness fin
 • ¼ linguriţă extract de vanilie
 • 75 g frişcă batută lejer

Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness

Mousse de ciocolată amăruie

 • 100 g ciocolată amăruie (40-45% cacao), topită
 • 100 g mascarpone www.simonacallas.com
 • 50 g zahăr pudră
 • ¼ linguriţă extract de vanilie
 • 100 g frişcă bătută lejer

 

Glazura de ciocolată

 • 250 g ciocolată amăruie (50% cacao)
 • 5-6 linguri ulei

Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness

 

Preparare Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness by Simona Callas

Preparare blat negru umed

Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius şi se pregăteşte o formă de copt pătrată cu latura de 18 cm care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Făina, cacao, bicarbonatul şi sarea se amestecă într-un bol. Oul se mixează cu zahărul. Se adaugă uleiul, vanilia, iaurtul, apoi ingredientele uscate. www.simonacallas.com Se toarnă compoziţia în formă şi se introduce la cuptor pentru 15-20 minute. Nu o coaceţi în exces, pentru că se usucă; iar ea trebuie să rămână umedă. Când este gata, se scoate forma din cuptor şi se lasă să se răcească complet. Apoi se taie în aşa fel încât să obţinem o foaie de blat cu grosimea de circa 2 cm.

rulada cu ciocolata cafea tava inox rulada triunghiulara reteta prajitura triunghi

Mousse de ciocolată albă şi ness

Mascarpone se mixează cu zahărul. www.simonacallas.com Se adaugă nessul, apoi ciocolata topită. La final se încorporează frişca.

 

Mousse de ciocolată amăruie

Mascarpone se mixează cu zahărul. www.simonacallas.com Se adaugă vanilia, ciocolata topită, apoi frişca.

Entremet cu cafea

Montare Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness by Simona Callas

Eu am avut o tavă specială, de forma unei prisme triunghiulare, care arată aşa – link. Fiind din inox, a trebuit să o tapetez în interior cu colie alimentară din plastic. Am turnat întâi mousse-ul cu ness, în aşa fel încât să umple cam 1/3 din nivelul tăvii, am nivelat să fie drept şi am dat la rece, timp în care am preparat mousse-ul de ciocolată amăruie şi mascarpone. www.simonacallas.com Când acesta a fost gata, am scos tava din frigider, am turnat mousse-ul de ciocolată amăruie, apoi am aşezat foaia de blat.

Fiindcă baza prismei mele (adică a tăvii) are forma unui dreptunghi lung de 30 cm şi lat de 9 cm, iar eu nu am nicio tavă de dimensiunea asta în care să coc blatul, l-am copt într-o tavă pătrată cu latura de 18 cm, iar foaia de blat am înnădit-o din două bucăţi, aşa cum se vede în clipul de mai jos. www.simonacallas.com Foaia de blat se aşază asadar peste mousse-ul de ciocolată amăruie, se presează uşor ca să adere de cremă. Se acoperă cu folie alimentară de plastic (ca să nu se usuce blatul) şi se dă la congelator peste noapte, ca să se întărească bine întreaga prăjitură şi astfel să poată fi extrasă din formă fără să se deterioreze.

Glasare Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness by Simona Callas

Odată îngheţată, prăjitura se extrage cu grijă din formă, se înlătură folia de plastic şi se aşază pe un grătar sub care se pune un vas colector (o tavă). Ciocolata se topeşte împreună cu uleiul. Trebuie să obţinem o glazură suficient de subţire, încât să curgă şi să acopere bine prăjitura. Dacă ciocolata are mai multă cacao, trebuie adăugat mai mult ulei. www.simonacallas.com Se toarnă glazura peste prăjitură, având grijă să o acopere în întregime.

rulada cu ciocolata cafea tava inox rulada triunghiulara reteta prajitura triunghi

Dacă este cazul, adunăm ciocolata scursă în tavă, o mai încălzim puţin şi o turnăm peste zonele rămase neacoperite. Se lasă să se scurgă ciocolata în exces, apoi se transferă prăjitura pe un blat şi se porţionează. Eu am tăiat bucăţi de cca 3 cm lăţime şi am obţinut 10 porţii de cca 120 g fiecare.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Fagaras cu ciocolata si ness by Simona Callas

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?