5
(22)

Suberek placinta cu carne la tigaie reteta Şuberec Ciborek Cebureki Chebureki Chibureki Çiğ Börek Çibörek cu branza placinta rapida de post placinte spanac ciuperci

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Suberek placinta cu carne la tigaie

SUBEREK sau Şuberec (Ciborek, Chebureki, Chibureki, Çiğ Börek, Çibörek) este un preparat tradiţional al bucătătiei tătare din Crimeea; şi a devenit destul de popular în toate zonele prin care s-au stabili tătarii, de pe vremea invaziei – prin urmare şi în România; mai precis în Dobrogea, unde există o comunitate destul de mare de tătari.

Pe vremea când locuiam în Constaţa, aveam prieteni tătari, la care mergeam des în vizită, şi cu multă plăcere; pentru că aveam ocazia să ne delectăm cu preparate specifice bucătăriei tătăreşti. Şuberekul era unul dintre aceste preparate, alături de ayran (äyrän – o spumă de iaurt), öçpoçmaq (nişte plăcinţele umplute cu carne, cartofi şi ceapă), burek (börek – o plăcintă din foi yufka umplută cu carne), qistibi (nişte lipii umplute cu cartofi sau carne), chak-chak (nişte fâşii mici din aluat, prăjite în ulei şi însiropate cu miere); dar şi baklava, sarailii sau alte delicii dulci ori sărate originare din bucătăria turcească, pentru că în Dobrogea etniile turcă şi tătară interferează atât în tradiţii cât şi în bucătărie – de aceea avem o comunitate unită turco-tătară.

Să revenim la Şuberek. Această plăcintă absolut savuroasă, preparată dintr-un aluat rapid, nedospit, umplută cu carne şi prăjită în ulei, este o gustare care în zona Dobrogei are mare succes, chiar şi în rândul nostru al „ghiaurilor”, nu doar la tătari şi turci. Patiseriile şi simigeriile din Constanţa vând şi şuberek, la fel de bine ca orice alt produs, iar şuberekul este la fel de popular ca döner kebap-ul turcesc, shawarma arăbească ori gyros greceşti.

Placinte rapide simple fara cuptor

Suberek placinta cu carne la tigaie

Aluatul este extrem de simplu, preparat din apă, sare, făină şi ulei (sau unt). Fără drojdie, fără praf de copt. Se frământă rapid şi se lasă un pic la odihnă. Fiind un aluat elastic şi nelipicios, se poate întinde în foaie subţire. Faptul că aluatul este în strat foarte subţire, precum şi forma aplatizată a şuberekului, permit ca prăjirea să se facă în tigaie, în ulei puţin, iar produsul nu absoarbe grăsime in timpul prăjirii.

Umplutura este de asemenea foarte simplă, din carne tocată, ceapă, sare şi piper. Unii profani călesc umplutura înainte de a o pune în aluat; dar turco-tătarii pe care ii cunosc eu nu fac asta şi vă asigur că nici nu este nevoie. Umplutura se va găti foarte bine în timpul prăjirii şuberekului, În plus, prăjirea de două ori a cărnii şi a cepei nici nu e sănătoasă, deşii unii au altă impresie.

Musulmanii folosesc pentru umplutură carne de vită, de oaie sau în amestec. Puteţi să folosiţi orice carne vă place (porc, vită sau amestec porc cu vită etc). Eu am făcut şuberek cu pui şi e la fel de gustos. De asemenea, şuberekul se poate umple şi cu brânză – e o bunătate.

Cine doreşte, poate să prepare Suberek de post, cu umplutură de spanac sau ciuperci – se înlocuieşte carnea cu spanac opărit şi tocat ori cu ciuperci din conservă, tocate (dacă se folosesc ciuperci proaspete, trebuie călite puţin, ca să se evapore apa din ele).

 

Placinte simple rapide

 

Ingrediente Suberek placinta cu carne la tigaie

 

Pentru aluat

  • 500 g făină
  • 250 ml apă fierbinte
  • 50-70 ml ulei www.simonacallas.com
  • ½ linguriţă sare

 

Pentru umplutură

  • 500 g carne tocată
  • o ceapă uscată mărişoară, tocată
  • câteva linguri de apă rece www.simonacallas.com
  • 100 g caşcaval dat pe răzătoarea mică (opţional)

 

În plus

  • ulei pentru prăjit

Suberek placinta cu carne la tigaie

 

Preparare Suberek placinta cu carne la tigaie

 

Preparare aluat

Făina şi sarea se pun într-un vas încăpător (sau în bolul mixerului). Se adaugă apa fierbinte şi se frământă până se leagă (cu mâna sau cu cârligul pentru aluat al mixerului). www.simonacallas.com La început, aluatul va fi nisipos, apoi se omogenizează. Se adaugă uleiul, se frământă în continuare până când se obţine un aluat elastic, omogen şi nelipicios. Se formează o bilă, se acoperă cu un servet curat şi se lasă la odihnă cam jumătate de oră (până se răceşte).

 

Preparare umplutură

Carnea şi ceapa nu se toacă împreună, ci separat. Ceapa poate fi dată şi pe răzătoare. Carnea tocată, ceapa tocată si caşcavalul ras se amestecă. www.simonacallas.com Se adaugă sare, piper şi 3-4 linguri de apă rece. Apa este necesară pentru a umezi compoziţia şi a o face suculentă – mai ales dacă ceapa este tocată la cuţit. Dacă daţi ceapa prin răzătoarea fină, ea va fi foarte zemoasă şi s-ar putea să nu mai fie nevoie să adăugaţi apă.

 

Placinte simple rapide de post

Montare şi prăjire Suberek

Aluatul odihnit se împarte în porţii egale. Eu le-am făcut de 50 g fiecare, pentru că le-am prăjit într-o tigaie mai mică. Puteţi să le faceţi mai mari, dacă doriţi. Se ia pe rând fiecare porţie de aluat, se întinde cu sucitorul pe blatul de lucru, în formă rotundă, ca de clătită. În principiu nu mai este nevoie de făină dar dacă în bucătărie e cald şi umezeală, se poate pudra blatul cu puţină făină. www.simonacallas.com Se ia cu lingura din umplutură, se întinde în strat subţire pe jumătate din discul de aluat, lăsând liberă o margine de maxim 1 cm, care se pensulează cu apă. Se pliază cealaltă jumătate peste partea cu umplutura şi se presează cu dinţii furculiţei pentru a se lipi.

Placinte rapide simple

Într-o tigaie largă, cu fundul plat (adică nu de tip wok) se pune ulei în strat de aproximativ un deget; se încinge, apoi se dă flacăra la poziţia mediu. Se pun în tigaie 2-3 şuberekuri (câte încap, fără să se suprapună). www.simonacallas.com Se prăjesc câteva minute pe ambele părţi, până se rumenesc frumos. Se scot cu spumiera, într-o farfurie, pe prosoape de hârtie; pentru a absorbi uleiul. Se servesc imediat. Sunt o bunătate.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas; unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial; unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Suberek placinta cu carne la tigaie

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?