5
(36)

Batoane cu ciocolata branza si zmeura reteta turo rudi teszta snack desert rapid fara faina fara gluten fara coacere pentru copii Turo Rudi prajitura crema cu lactate fructe gustare snack stick Hungary snack túró rudi rezept recept chocolate snack recipe

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Batoane cu ciocolata branza si zmeura

Batoane cu ciocolata branza si zmeura by Simona Callas

 

Această gustărică dulce, extrem de simplă, cu puţine ingrediente,. rapid de preparat şi în acelaşi timp delicioasă şi de efect,. are o poveste interesantă, pe care consider că merită să v-o împărtăşesc. Introducerea va fi mai lungă decât reţeta în sine,. aşa că le reamintesc celor pentru care lectura este o tortură, să treacă peste şi să se abţină de la comentarii peiorative.

Batoanele din ciocolată cu umplutură de brânză au devenit extrem de populare în Rusia prin anii 1950,. dar se spune că ele erau cunoscute în regiunea Altai din Siberia încă din secolul al XIX-lea. Umplutura tradiţională a acestor batoane din brânză de vaci, zahăr, unt şi vanilie,. le face să fie un desert bogat în proteine, carbohidraţi şi preferabil altor gustări,. deoarece proteinele din brânză sunt mai uşor de digerat decât proteinele din lapte.

Turo rudi reteta turo rudi teszta recipe chocolate bars

În orice caz, succesul lor nu a fost surprinzător, pentru că aceste batoane sunt absolut delicioase. Se pare că ele au fost create ca un experiment,. de către nutriţioniştii sovietici, care doreau să convingă copiii să mănânce desertul întreg. Au fost introduse chiar în meniul oficial, la grădiniţele cu program prelungit. S-a dovedit că le-au plăcut copiilor,. chiar dacă unii dintre ei mâncau mai întâi glazura de ciocolată, şi abia apoi umplutura cu brânză. Până şi specialiştii străini au fost impresionaţi de acest desert,. astfel că în scurt timp el a apărut în multe ţări europene. Până spre sfârşitul anilor 1960 trecuseră deja în alte continente.

***

Nu e de mirare deci că în 1968 au făcut şi maghiarii versiunea lor, cu aceeaşi compoziţie, şi au botezat-o Túró Rudi. Probabil că vă este mai familiar numele Túró Rudi, dar trebuie să ştiţi că el nu este invenţie ungurească, ci provine din zona Altai-Kazahstan-Mongolia, caci şi mongolii au un dulce tradiţional de-al lor, sub formă de bastonaşe, preparate din brânză şi afine, doar că nu sunt învelite în ciocolată (dacă vreţi să ştiţi cum arată, găsiţi aici şi aici). De acolo le-au preluat ruşii, le-au glasat în ciocolată; apoi s-au răspândit în toată Europa, pe de o parte, via ţările comuniste şi trecând Cortina de Fier către vest; dar şi în partea opusă, spre est până în Orientul îndepărtat şi Noua Zeelandă, via Siberia (Federaţia Rusă)-Mongolia-China.

Turo rudi reteta turo rudi teszta recipe chocolate bars

Aşadar, reţeta mea de astăzi porneşte de la aceste batoane tradiţionale ruso-mongoleze; însă eu am înlocuit brânza de vaci cu un amestec de mascarpone şi ciocolată albă; iar pentru un accent de culoare, dar şi pentru a contrapuncta gustul dulce al umpluturii, am adăugat un delicios miez roşu, din gem acrişor de zmeură. Puteţi să folosiţi orice alt gem din fructe roşii (căpşune, coacăze, merişoare, vişine etc); este la alegerea voastră, batoanele vor fi oricum foarte gustoase. Ai mei s-au bătut pe ele, pur şi simplu, mici şi mari deopotrivă; cei mai încântaţi au fost copiii şi bărbaţii familiei, aşa încât mi-a părut rău că am făcut atât de puţine şi mi s-a cerut imperios să repet reţeta, cât mai curând 🙂

Desert rapid cu branza si fructe

Ingrediente Batoane cu ciocolata branza si zmeura by Simona Callas

 

Pentru umplutură

  • 250 g mascarpone rece
  • 25 g zahăr pudră www.simonacallas.com
  • 100 g ciocolată albă topită
  • 100-150 g gem de fructe roşii

 

Pentru glasare şi decor

  • 250 g ciocolată amăruie (50% cacao)
  • 4 linguri ulei www.simonacallas.com
  • 30 g ciocolată roz sau albă pentru grătar (opţional)

Batoane cu ciocolata branza si zmeura

Preparare Batoane cu ciocolata branza si zmeura by Simona Callas

Modul de preparare este extrem de simplu. Mascarpone se mixează cu zahărul pudră, se adaugă ciocolata topită; se omogenizează şi se lasă un pic în frigider, să se răcească. Apoi compoziţia se întinde sub formă de dreptunghi, pe o folie alimentară, aşa cum vedeţi în imagini. www.simonacallas.com Gemul se pune într-o pungă tăiată la capăt şi se trasează în linie, de-a lungul dreptunghiului de cremă. Apoi se înfăşoară, ajutându-ne de folie, în aşa fel încât gemul să fie în mijloc iar crema la exterior. Se strânge folia la capete şi se pune în congelator, până îngheaţă; pentru a putea fi îndepărtată folia fără să ne strice cilindrul. www.simonacallas.com

***

Eu am împărţit compoziţia în două şi am făcut doi cilindri, mi s-a părut mai la îndemână aşa. După ce îngheaţă, cilindrii se scot din congelator, se îndepărtează folia şi se porţionează în bucăţi de 7-8 cm lungime. www.simonacallas.com Se aşază pe un tocător şi se păstrează la congelator, până când preparăm glazura. Este bine ca batoanele să fie îngheţate atunci când le glasăm; pentru a nu risca să se topească în contact cu ciocolata caldă.

Ciocolata amăruie se topeşte împreună cu uleiul (la microunde sau la bain-marie) şi se pune într-un castron nu prea mare, dar de dimensiuni suficiente cât să încapă un baton. www.simonacallas.com Glazura trebuie să fie lichidă, dar nu fierbinte! Batoanele se vor glasa pe rând, ajutându-ne cu două furculiţe; se vor scurge bine de ciocolata în exces şi se vor aşeza pe o planşetă (sau tocător) acoperită cu folie de aluminiu (sau hârtie de copt). Batoanele glasate astfel se pun la frigider până se întăreşte glazura. www.simonacallas.com Apoi se trasează un grătar din ciocolată albă (sau roz), topită, pusă într-un cornet mic făcut din hârtie de copt.

Turo rudi reteta turo rudi teszta recipe chocolate bars

Batoane cu ciocolata branza si zmeura

În funcţie de dimensiunile batoanelor, din această reţetă puteţi obţine cca 10-12 bucăţi. www.simonacallas.com Mie mi-au ieşit 12 batoane a 50 g fiecare. Nu trebuie să fie foarte groase (ale mele au avut cam 3 cm diametru, cu tot cu glazura); nici foarte lungi (pentru că vor fi dificil de glasat). Se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Batoane cu ciocolata branza si zmeura by Simona Callas

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?