5
(12)

Tort spirala cu ciocolata simplu si delicios usor de facut cel mai usor tort crema ciocolata frisca scoarta de copac din ciocolata cum se face foaie subtire de rulada

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Tort spirala cu ciocolata simplu si delicios

 Acest tort este simplu, se prepară uşor şi este absolut delicios. Componentele de bază sunt: o foaie de ruladă subţire, pufoasă, de tip umed (adică am adăugat unt, ca să nu fie nevoie să o însiropez) şi o cremă simplă de ciocolată,  de tip ganache. Ca să nu fie totuşi prea banal, am înlocuit o parte din făina de grâu cu faină de migdale. Am obţinut astfel un desert rafinat şi în acelaşi timp nepretenţios, la îndemâna oricui.

Am mai folosit acest tip de blat, la Tortul cu Litchi si iasomie, mi-a plăcut mult şi am decis că pot să-l folosesc şi pentru tortul de astăzi. Este un pandişpan foarte uşor de preparat şi care nu dă greş, vi-l recomand cu încredere. Pentru cremă, puteţi să alegeţi şi altceva în afară de ciocolată – de exemplu frişcă bătută sau gem de fructe – veţi obţine un tort la fel de gustos. Eu am pus ciocolată la sugestia „ciocolătoşilor” din familie 🙂

***

Am o formă din silicon, pătrată, cu latura de 32 cm, şi am copt blatul în ea (puteţi vedea cum arată aici – link). Această foaie de ruladă se poate coace şi în tava de aragaz, fără probleme.

Nu m-am complicat foarte tare pentru decor, aşa că am ales o imitaţie de scoarţă de copac, cea mai simplă, cu ciocolată întinsă pe hârtie de copt, rulată şi ţinută la frigider 15 minute, cât să se întărească.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort spirala cu ciocolata

Ingrediente Tort spirala cu ciocolata

Pentru foaia de rulada

 • 3 ouă mari
 • 150 g zahăr tos
 • 150 g unt moale www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 100 g făină albă de grâu
 • 50 g făină de migdale
 • 1 linguriţă praf de copt

 

Crema de ciocolată

 • 200 g ciocolată amăruie cu 50% cacao
 • 400 g frişcă lichidă, rece www.simonacallas.com
 • 1 lingură zahăr pudră

 

Decor

 • 100 g ciocolată amăruie
 • 2 linguriţe fistic măcinat www.simonacallas.com
 • ciupercuţe din pastă de zahăr

Preparare Tort spirala cu ciocolata

 

Preparare foaie de rulada

Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius şi se pregăteşte tava în care vom coace blatul. Dacă aveţi formă din silicon, nu se tapetează. Dacă veţi coace blatul în tava de aragaz, recomand să o tapetaţi cu hârtie de copt.

Făina de grâu, făina de migdale şi praful de copt se cern împreună. Ouăle se bat spumă cu zahărul. Se adaugă vanilia, untul,  apoi amestecul de făinuri cernut. www.simonacallas.com Compoziţia se toarnă în tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru 15 minute – doar până când blatul se rumeneşte uşor. Nu trebuie copt prea mult, căci se va usca, iar noi avem nevoie de o foaie de ruladă pufoasă şi maleabilă, care să nu se rupă la spiralare.

Când este gata, se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se extrage blatul şi se păstrează întins, între două prosoape curate de bucătărie, până la montarea tortului.

simonacallasTort spirala cu ciocolata

Preparare crema de ciocolată

Jumătate din frişca lichidă se înfierbântă, se adaugă zahărul, se toarnă peste ciocolată şi se omogenizează. www.simonacallas.com Se adaugă restul de frişcă lichidă, se omogenizează şi se dă la rece până se întăreşte. Apoi se transferă în bolului unui mixer şi se mixează cu viteză mare câteva minute. Se obţine un ganache catifelat şi blând, care se poate întinde uşor.

 

Preparare decor

Ciocolata se topeşte şi se întinde pe o bucată de hârtie de copt, în strat subţire şi cât de cât uniform. www.simonacallas.com Se acoperă cu altă bucată de hârtie, se netezeşte şi se rulează cu totul, într-un sul destul de strâns. Se pune la frigider până se întăreşte, apoi se desface sulul şi se desprinde hârtia.

Tort spirala cu ciocolata

 

Montare Tort spirala cu ciocolata

Foaia de ruladă se taie în 4 fâşii egale. Se ia prima fâşie, se întinde un strat de cremă şi apoi se rulează uşor. Sulul obţinut se aşază în picioare, pe un platou. www.simonacallas.com Recomand să puneţi un cartonaş dedesubt, ca să puteţi transfera tortul la nevoie. Eu m-am grăbit şi nu am pus, apoi a trebuit să congelez tortul ca să-l pot muta fără să îl stric. Se ia a doua foaie, se întinde şi pe ea un strat de cremă şi se înfăşoară în jurul sulului deja format.

Se procedează la fel cu următoarele fâşii. Spirala obţinută se îmbracă în crema de ciocolată rămasă. www.simonacallas.com

Scoarţa de ciocolată o montaţi numai după ce aveţi tortul pus pe platoul de servire, şi peste crema încă moale, căci altfel nu aderă suficient de bine şi riscăm să ne cadă bucăţile de scoarţă. Pentru decor puteţi folosi orice aveţi la îndemână – iepuraşi din ciocolată, ciupercuţe sau alte figurine din zahăr etc… Fisticul măcinat l-am adăugat pentru o pată de culoare (şi pentru că îl aveam în casă), dar nu este obligatoriu.

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?