5
(19)

Prajitura cu ciocolata si cirese by Simona Callas entremet cu fructe de vara mousse fara gelatina ciocolata mascarpone desert fin glazura

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura cu ciocolata si cirese by Simona Callas

 

O fineţe şi un deliciu este această prăjitură. Pentru că iubesc cireşele dar şi ciocolata, şi pentru că a început sezonul acestor fructe minunate, am conceput o prăjitură nouă, în care să le folosesc. Am combinat aşadar ciocolata albă, ciocolata amăruie şi cireşele şi am obţinut un desert fin, cremos şi absolut delicios. În plus, aşa cum v-am obişnuit, nu conţine gelatină. Puteţi pune şi vişine în loc de cireşe, vor conferi prăjiturii o tentă acrişoară deosebită. De asemenea, se pot pune fructe congelate – aceasta înseamnă că prăjitura poate fi preparată oricând în timpul anului.

Pentru a obţine aceste monoporţii perfecte, ideal ar fi să avem o formă specială din silicon, cu cavităţi preformate (cum ar fi acest model), care să poată fi congelate şi extrase cu uşurinţă din formă. Eu nu am avut aşa ceva şi am folosit rama reglabilă din inox cu latura de 20 cm (care se găseşte la Auchan), pe care am folosit-o şi la Prăjitura Cherie; şi în care am turnat prăjitura, am îngheţat-o cam pe trei sferturi, am extras-o, am porţionat-o iar porţiile le-am pus din nou în congelator, înainte de glasare.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Entremet cu fructe

Ingrediente Prajitura cu ciocolata si cirese by Simona Callas

(pentru 10 porţii a 150 g)

 

Blat negru umed

 • 1 ou
 • 75 g zahăr tos
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 30 ml ulei www.simonacallas.com
 • 100 g iaurt grecesc
 • 75 g făină albă de grâu
 • 20 g cacao pudră
 • ¼ linguriţă bicarbonat de sodiu
 • un vârf de cuţit sare

Entremet cu fructe

Mousse de ciocolată albă şi mascarpone

 • 200 g ciocolată albă, topită
 • 250 g mascarpone rece
 • 25 g zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 150 g friscă batută lejer
 • 200 g cireşe fară sâmburi

 

Glazura de ciocolată amăruie

 • 400 g ciocolată amăruie (40-50% cacao) www.simonacallas.com
 • 50 ml ulei

 

Prajitura cu ciocolata si cirese

Preparare Prajitura cu ciocolata si cirese by Simona Callas

Preparare blat negru umed

Se încinge cuptorul la 175 de grade şi se pregăteşte o tavă, formă sau ramă (cum am avut eu) pătrată cu latura de 22 cm, care se tapetează cu hârtie de copt. Făina, cacao, bicarbonatul şi sarea se cern împreună. www.simonacallas.com Oul se freacă spumă cu zahărul, se adaugă vanilia, uleiul, iaurtul, iar la final ingredientele uscate. Compoziţia se toarnă în tavă/formă şi se dă la cuptor pentru 12-15 minute. Nu coaceţi în exces, deoarece se va usca.

Când este gata, se scoate din cuptor, se lasă să se răcorească, apoi se extrage blatul din tavă şi se lasă pe un grătar până la răcirea completă. Apoi se taie marginile şi eventual partea de sus, ca să fie drept; şi se aşază la baza ramei de inox cu latura de 20 cm.

Prajitura cu ciocolata si cirese

 

***

Preparare mousse de ciocolată albă şi mascarpone

 Mascarpone se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă vanilia ciocolata albă topită (dar nu fierbinte!) iar la final se încorporează frişca bătută lejer. Se iau 2-3 linguri din mousse şi se întind peste blat. Acest strat va ajuta ca fructele să facă priză cu umplutura prăjiturii. Se aşază cireşele, una lângă alta. www.simonacallas.com Apoi se toarnă restul de mousse şi se nivelează. Se dă prăjitura la congelator. Când este aproape beton, se extrage din ramă şi se porţionează. Eu am împărţit-o în 10 porţii egale, pe care le-am aşezat pe o planşetă acoperită cu folie de aluminiu şi le-am pus în congelator, până la îngheţarea completă.

Entremet cu fructe

***

Preparare glazura de ciocolată amăruie

Ciocolata se topeşte, se adaugă uleiul, se omogenizează. În fincţie de tipul de ciocolată folosit şi de compoziţia de cacao, mai adăugaţi câte puţin ulei. Trebuie să obţinem o glazură destul de subţire şi fluidă, care să îmbrace bine prăjiturile. De asemenea, glazura nu trebuie să fie fierbinte, căci va topi mousse-ul; dar nici rece, pentru că se va întări imediat la contactul cu prăjitura îngheţată şi nu va acoperi bine. www.simonacallas.com

Se pregăteşte o altă planşetă, pe care o acoperim cu folie de aluminiu, şi pe care vom pune prăjiturile după glasare.

Prăjiturile se scot pe rând din congelator şi se pun pe un grătar, sub care aşezm o tăviţă sau o farfurie în care să colectam glazura care curge. Se toarnă glazura, având grijă să îmbrace toţi pereţii prăjiturii. www.simonacallas.com Glazura scursă se colectează, se incălzeşte din nou şi se continuă glasarea, până când terminăm toate porţiile de prăjitiră. Planşeta cu prăjiturile gasate se pune în frigider, până când se întăreşte glazura. Apoi se aşaza în chese, se decorează după preferinţă şi se pot servi.

Prajitura cu ciocolata si cirese

 

 

Print Friendly, PDF & Email

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!