5
(21)

peritive pentru sarbatori retete usoare antreuri revelion craciun ocazie familie sarbatoare masa festiva mezelicuri festive

Aperitive pentru sarbatori retete usoare

Aperitive pentru sarbatori retete usoare

 

Aperitiv, antreu, mezelic, gustare, snack – toate înseamnă acelaşi lucru: o mâncare rece între mese, care să îţi astâmpere foamea dar să nu te sature. Englezii le spun „appetizers”, francezii „hors d’oeuvre”. În Germania se numesc “Vorspeise”, în Rusia „zacuscă” (закуска), în Turcia “meze”, în Olanda “Voorafje”, în Japonia “zensai” (前菜) etc.

Povestea aperitivului vine de foarte demult, din secolul al III-lea ÎHr,  când grecii antici le-au introdus în meniu ca un „bufet” la banchetele pe care le organizau cu diferite ocazii sau pretexte. Aceste aperitive constau în porţii mici servite înaintea meselor principale (de obicei la cină); cu scopul de a-i ţine ocupaţi pe meseni şi de a le stimula apetitul, în aşteptarea felurilor principale.

Aperitivele pot include orice, de la peşte şi carne la nuci, brânzeturi sau chipsuri. În timp, omenirea a dezvoltat un adevărat cult al aperitivului; şi nu există dineu, eveniment, sărbătoare socială sau familială; care să nu fie încununate cu o masă bogată, în deschiderea căreia să nu se servească aperitive. Astăzi, pe lângă gustările cu legume, fructe şi peşte, avem o bogată colecţie de salate, snacks cu aluaturi de toate felurile (fraged, filo, foitaj), rulade sau pâine cu tot felul de umpluturi.

Antreuri mezelic gustari festive

Aşadar, am făcut o selecţie de aperitive demne de o masă festivă. Unele se prepară foarte repede, altele se cer pregătite în avans, dar toate sunt gustoase şi atractive <3 Pentru reţete, daţi clic pe poze. Sărbători fericite!

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas; unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial; unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Cosulete aprtitiv cu somon si branza

 

Salata-aperitiv-cu-ciuperci-si-maioneza

Pateuri cu branza si foitaj de casa reteta

Aperitive pentru sarbatori retete usoare

Salata Boeuf

Bulete de cartofi cu mozzarella

 

Aperitive pentru sarbatori retete usoare

 

Aperitive pentru sarbatori retete usoare Salata de icre

 

Paine cu cartofi si cascaval

 

Rulada de pui cu oua de prepelita

 

Saratele cu cascaval

 

Salata Mimoza

 

Saratele cu branza Aperitive pentru sarbatori retete usoare

 

Aperitive pentru sarbatori retete usoare antreuri revelion craciun ocazie familie sarbatoare masa festiva mezelicuri festive

 

Print Friendly, PDF & Email

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!