5
(22)

Vegan Blueberry Tart Tarta de post cu afine reteta fructe padure migdale cocos frangipane aluat fraged crusta perfecta vegana prajitura de post

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Vegan Blueberry Tart Tarta de post cu afine

 

Vegan Blueberry Tart Tarta de post cu afine

 

Pentru iubitorii de tarte, dar si pentru vegani sau pentru cei care au pofta de un desert bun in perioada postului, am o reteta fantastica. Aceasta tarta de post, cu o crusta frageda si delicioasa, umpluta cu o crema frangipane cu migdale, dulceata de afine si decorata cu afine proaspete, este pur si simplu divina. Se prepara usor, si a disparut de pe masa in doi timpi si trei miscari <3 Nici nu se simte ca e de post, pentru ca am folosit ingrediente de calitate.

Untul vegetal poate fi margarina sau alt tip de unt – unt de cocos, de alune, de migdale etc – se gasesc la magazinele bio si la cele de tip Plafar.

Smantana de cocos trebuie sa aiba consistenta, asa cum se observa in videoclip. Aceasta smantana se gaseste in laptele de cocos comercializat in conserva de metal. Il tineti la rece peste noapte si astfel smantana se separa de zer si poate fi colectata cu usurinta. Gasiti detalii si imagini aici (link). In mod normal crema frangipane se face cu ou. In absenta lui, folosim putin amidon pentru a lega crema dar si pentru a absorbi umiditatea din compozitie. Crema trebuie sa fie catifelata, omogena si de consistenta vascoasa – ca un aluat de chec (asa cum se vede in videoclip). Atentie la calitatea ingredientelor si la ordinea adaugarii lor! Daca respectati reteta mea, nu ar trebui sa se taie crema. Daca totusi se intampla asta, mai adaugati putin amidon (sau faina de grau), inainte sa o umpleti tarta si sa o coaceti.

Coaja de tarta nu se umple cu crema! Lasati un pic din margine libera, pentru ca crema frangipane mai creste in cuptor, si e pacat sa dea pe dinafara.

Prajitura de casa vegana

Vegan Blueberry Tart Tarta de post cu afine

Amidonul din crusta are rolul de a o catifela si ajuta la intinderea aluatului fara sa mai fie nevoie sa pudram planseta cu faina. Dupa cum puteti observa in videoclip, nu am pudrat absolut deloc planseta si nici sucitorul atunci cand am rulat aluatul. Dar el trebuie neaparat sa fie rece – de aceea trebuie tinut in frigider cel putin o ora, inainte de a fi intins.

In locul boabelor de naut puteti pune fasole uscata, orez sau pietricele. Mie mi-e la indemana nautul, il pastrez intr-un borcan si il refolosesc. Este nevoie de aceste greutati, pentru a impiedica aluatul sa se deformeze la copt si sa obtinem o crusta frumoasa. Aluatul fraged are tendinta sa creasca, sa se umfle, chiar daca nu contine ou sau afanatori. De asemenea, pentru a obtine o crusta perfecta, aluatul trebuie intins uniform, in strat de grosime egala – de aceea eu folosesc acele stinghii de metal. Le-am cumparat de la un magazin de bricolaj, sunt ieftine si foarte utile.

Prajituri tarte de post

Pentru a obtine o crusta perfecta, presati ferm pe margini, pentru ca aluatul sa adere de peretii formei si sa capete forma zimtata frumoasa. Forma nu se unge. Aluatul contine suficienta grasime, astfel incat dupa coacere poate fi extras fara greutate.

Dulceata de afine poate fi cumparata sau o puteti prepara in casa – afinele se gasesc tot timpul anului, proaspete sau congelate. De asemenea, puteti unge tarta cu un piure de afine – gasiti reteta aici (link). In locul afinelor puteti folosi orice alte fructe de padure. De asemenea, eu am facut si o Tarta de post cu pere si cacao, excelenta – gasiti reteta aici (link).

Glazura nu este obligatorie, mai ales daca tarta se consuma imediat. Eu am pus-o pentru efectul vizual, am glazura transparenta ca cea care se pune peste tartele cu fructe (se gaseste la magazinele online specializate pe ingrediente pentru cofetarie/patiserie). Puteti folosi Tort Gelee transparent, este la fel de bun si foarte la indemana – il aplicati la fel, cu pensula.

Prajitura de casa cu fructe reteta tarte de post

Ingrediente Vegan Blueberry Tart Tarta de post cu afine

Aluat fraged de post

  • 200 g faina alba
  • 15 g amidon
  • 20 g zahar pudra www.simonacallas.com
  • 100 g unt vegetal rece
  • 1 lingurita extract vanilie
  • 2-3 linguri apa rece

 

Crema frangipane de post

  • 75 g unt vegetal moale
  • 75 g zahar pudra vanilat www.simonacallas.com
  • 75 g smantana de cocos
  • 25 g amidon
  • 100 g faina de migdale

 

Decor

  • 75 g dulceata/gem/piure de afine www.simonacallas.com
  • 150 g afine proaspete
  • 20 g glazura transparenta

Prajitura de post cu fructe

Vegan Blueberry Tart Tarta de post cu afine

Modul de preparare il puteti urmari in vlideoclipul de mai jos.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?