Gem de capsune reteta si secrete cum se face gemul de capsuni homemade perfect dulceata perfecta facuta acasa fructe de padure cu putin zahar retete romanesti de pe vremuri
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Gem de capsune reteta si secrete
Iubesc fructele de padure si orice preparat care le contine. Dintre ele, capsunele, zmeura si afinele sunt in top. Dar asta nu inseamna ca pe celelalte nu le apreciez, foarte mult. Fructe de padure este denumirea generica data fructelor colorate, de dimensiuni mici, care se gasesc in flora spontana din zonele impadurite. Poate ca nu toata lumea stie care sunt fructele de padure. Sunt foarte multe specii si hibrizi, asa ca vi le enumar pe cele mai cunoscute:
- capsune
- zmeura
- afine
- fragi
- mure
- coacaze
- agrise
- merisoare
- coarne
- fructele de soc
- aronia
- dudele
- acai
- goji
- physalis
- macese
Petru ca am copilarit pe vremea comunismului, cand magazinele alimentare afisau o saracie solemna si lucie, mama muncea ca o albinuta sa umple camara cu tot felul de bunatati. Gemurile si dulceturile ocupau cea mai mare parte a rafturilor. Frumos aliniate, etichetate, pe sortimente si pe anii de productie. Iar capsunele si ciresele au fost preferatele mele dintotdeauna. Si, in afara de prune, care se cultivau in zona noastra din abundenta, nu era gospodarie sa nu aiba o mica livada de pruni, deci nici bunicii mei nu faceau exceptie – caci, nu-i asa, cine nu a auzit de tuica de Pitesti? – pe toate celelalte mama le cumpara din piata.
Dulceata de capsuni
Astazi am ocazia sa imi prepar gem din capsunele cultivate de mine. Sunt dulci, parfumate, gustoase, si in consecinta am obtinut un gem fantastic. Pentru ca nu le-am stropit cu chimicale, si pentru ca am avut un an bun, fara ploi abundente, fara grindina, iar in zona noastra aerul este destul de curat, am beneficiat de niste fructe curate si delicioase. Ca in copilarie, le mananc direct din gradina, nespalate 🙂
O mare surpriza si la fel de mare bucurie am avut atunci cand a mancat din capsunele mele o persoana care adora aceste fructe dar care se plangea ca indiferent de unde lua, dezvolta reactii alergice suparatoare. A spus ca a incercat si capsune bio, eco, organic (care toate inseamna acelasi lucru, dar multi nu stiu asta) si de fiecare data a avut aceleasi probleme. I-am dat capsune, cu o oarecare retinere, caci stiam ca fructele de padure sunt alergene si ca, daca are problema asta, ea va ramane indiferent de sursa fructelor. Si totusi, de la capsunele mele nu a avut nimic. Banuiesc deci ca pesticidele erau cauza problemei. Si v-am spus deja ca a cumparat si fructe cu eticheta „bio”…
Ingrediente gem de capsune reteta si secrete
- 2 kg capsune cantarite dupa ce au fost curatate
- 750 g zahar tos
- 50 ml suc lamaie
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Preparare gem de capsune reteta si secrete
Inainte de toate, trebuie sa ne asiguram ca avem recipiente (borcane), care trebuie sa fie curate si uscate.
Apoi, capsunele trebuie preparate imediat. Nu le lasati de pe o zi pe alta, mai ales daca sunt crescute natural, pentru ca nu rezista. Avand un continut mare de apa (in jur de 90%), ele se altereaza rapid – se usuca in aer uscat, sau fac mucegai in aer umed. Daca totusi nu puteti sa va apucati de ele de indata, pastrati-le la racoare. Vara, pe canicula, puneti-le in frigider; toamna lasati-le afara sau in balcon (cu geamul deschis, ca sa circule aerul). Eu, pentru ca am ajuns tarziu acasa sambata si fiind canicula, am pus ladita cu totul in frigider pana a doua zi de dimineata si a fost OK.
Pentru gem alegem fructe bine coapte – dar nu trecute! – si cat se poate de sanatoase. Se spala sub jet de apa, intr-o strecuratoare incapatoare. Nu se lasa capsunele in apa, caci se vor imbiba. Se inlatura coditele, se taie in jumatati (sau in sferturi, daca sunt mari) si se inlatura zonele cu pete sau mucegai (daca exista).
Dulceata de capsuni
Capsunele curatate se pun intr-un vas de inox, teflon sau email, foarte bine curatat in prealabil. Se adauga sucul de lamaie si zaharul. Puteti pune straturi alternative de fructe si zahar, sau turnati tot zaharul la sfarsit, nu conteaza. Eu il pun deasupra pe tot, avand grija sa acopar toata suprafata. Se acopera (ca sa nu aterizeze vreo insecta iubitoare de zahar) si se lasa asa 1-2 ore, timp in care capsunele isi lasa sucul, ca sa le putem fierbe fara riscul de a se arde. Iarasi, daca nu va puteti ocupa imediat de gem si afara este cald (cum am patit eu, ca a trebuit sa ies din casa pentru a rezolva niste treburi), puneti vasul in frigider si faceti gemul cand aveti timp. Nu lasati capsunele la caldura, maia les cu zaharul, pentru ca fermenteaza si atunci nu mai facem gem, ci lichior 😉
Se pune vasul pe foc. Puteti sa lasati flacara mai tare pana cand incepe sa fiarba, apoi dati focul la minim si lasati asa, vreo ora-doua. Avem destul lichid in vas, asa ca nu trebuie sa amestecam des. Dar la un moment dat se va forma o spuma, pe care trebuie sa o inlaturam. Eu folosesc o strecuratoare mica si foarte deasa. Se poate si cu o lingura.
Dulceata de capsuni
Cand gemul incepe sa se lege, veti observa ca bolboroseste altfel, mai molcom si mai rotund. Puteti testa: pe o farfurioara rece (eventual tinuta in congelator 5 minute), turnati o lingura din gem. Daca dupa 5 minute se incheaga, inseamna ca este gata.
Se transfera gemul in borcane, se strang capacele. Eu am obtinut 4 borcane de 400 g, pline ochi. Apoi borcanele se pun intr-o patura – imediat, asa fierbinti – si se lasa in pace pana a doua zi. Este cel mai simplu procedeu de vidare. Mai jos veti gasi o lista de ponturi pentru un gem de capsune rosu, aromat si delicios.
Daca va place dulceata, va recomand si aceasta delicata, parfumata si boiereasca dulceata din flori de salcam – reteta o gasiti aici (link).
Sau la fel de boiereasca si delicioasa dulceata de nuci verzi – reteta o gasiti aici (link).
Tips:
- In functie de cum a fost vremea, capsunele pot fi mai apoase sau mai concentrate. Daca sunt apoase, gemul trebuie fiert mai mult.
- Pentru ca gemul sa aiba o culoare frumoasa, nu trebuie fiert prea mult. Gemul de capsune trebuie sa fie rosu, nu o masa maronie si neapetisanta.
- Culoarea gemului depinde si de soiul fructelor. Capsunele mele au atata culoare, incat pateaza 🙂 Dar alte soiuri au o nuanta mai deschisa.
- Dulceata capsunelor este de asemenea in functie de soi si de clima. Anul trecut, cand a plouat foarte mult exact in perioada de coacere, capsunele mele nu au fost foarte dulci. Anul acesta insa au fost perfecte. In combinatie cu sucul de lamaie adaugat, am obtinut ungem dulce-ascrisor delicios si parfumat.
- Eu adaug suc de lamaie in toate gemurile si dulceturile. El are mai multe scopuri: contine pectina care leaga, potenteaza gustul, invioreaza culoarea si este un bun conservant natural.
- Pentru varianta fara zahar, puteti folosi indulcitor stevia, eritritol (indulcitor natural din porumb), xilitol (zahar de mesteacan) sau si mai bine, puteti combina capsunele cu piersici sau mere – care nu doar ca sunt dulci, dar contin si o cantitate considerabila de pectina ce ajuta la legarea gemului.
Bună ziua!Cel mai bun gem de căpșune pe care l-am făcut!!!Perfect echilibrat,dulce-acrisor!Mulțumesc pentru tot ce faceți,mult succes în continuare!☘️🌷
[…] Sau un aromat si delicios gem de capsune- reteta o gasiti aici (link). […]