.Limba cu masline reteta traditionala mancare tocanita cum se face tocana romaneasca cu carne si sos de rosii fara rantas faina fel principal mancarica
Limba cu masline reteta traditionala
In bucataria noastra, tocanitele ocupa un loc central. Si cum nu ar fi asa? Sunt gustoase, satioase si foarte versatile. Practic, poti sa prepari tocanita din aproape orice legume si/sau zarzavaturi ai la indemana. In plus, se gatesc usor si destul de repede.
Compuse in mod esential din carne, legume si sos de rosii, tocanitele se regasesc frecvent pe masa romanului. Si eu, ca multi dintre noi, am crescut cu tocana. Si chiar daca astazi preferintele mele culinare sunt foarte variate, periodic mi se face pofta de o tocana ca in copilarie si nu ezit sa o prepar.
Limba cu masline este tot un fel de tocana, chiar daca nu adaug prea multe zarzavaturi in compozitie – insa pun concentrat de legume, care aduce un plus de savoare. Nu cel din hypermarket, care contine coloranti si o tona de sare, ci de la magazinele naturiste, care e natural si nesarat. Cu pasta de rosii pusa din belsug, obtin si un sos bine legat si foarte gustos. Si, un ingredient secret, care transforma o banala tocana intr-un preparat de vaza: un pic de vin adaugat in timpul prepararii, ii confera o savoare fantastica.
Ingrediente Limba cu masline reteta traditionala
- o limba de porc sau vita
- o ceapa uscata mare, curatata si tocata
- 1 lingura concentrat de legume uscate bio (cumparat de la plafar sau facut in casa)
- 2 linguri pasta de rosii concentrata www.simonacallas.com
- o ceasca ulei de floarea soarelui sau ulei de masline
- sare, piper macinat dupa gust
- 1 frunza dafin uscata
- 1 lingurita maghiran uscat (optional)
- ½ pahar de vin demidulce
- 400-500 g masline mari cu samburi
Preparare Limba cu masline reteta traditionala
Limba se spala foarte bine. Daca o cumparati de la macelarie, ea este curata de obicei, dar recomand sa verificati. Apoi se opareste in apa cu putina sare, pentru a putea curata stratul aspru si cornos de pe partea exterioara. Aceasta operatie se efectueaza cat limba este fierbinte, veti vedea ca se deprinde foarte usor. www.simonacallas.com Se spala din nou limba, se taie in doua sau in trei si se pune la fiert in 2 litri de apa rece, la foc mic, ca sa nu se evapore apa prea repede. Daca se formeaza spuma, se indeparteaza. Cand limba se patrunde usor cu furculita, este fiarta si se scoate din apa si se taie in felii groase de un deget – un deget si jumatate. Zeama in care a fiert limba nu se arunca! O vom folosi pentru sos.
Intr-o tigaie se incinge uleiul, se pun bucatile de limba, se rumenesc un pic si se scot. Partea asta este optionala, majoritatea bucatarilor sar peste ea,. dar alor mei nu le place carnea fiarta in mancare, asa ca eu prajesc intotdeauna bucatile de carne, ca sa le dau un pic de culoare.
In uleiul in care s-a fript limba se adauga ceapa tocata, se caleste cateva minute. Apoi se adauga pasta de rosii, concentratul de legume, piperul, dafinul, maghiranul. www.simonacallas.com Se lasa sa fiarba cateva minute la foc mic, apoi se adauga cu polonicul cate un pic din zeama in care a fost fiarta limba, amestecand bine ca sa se omogenizeze.
tocanita mancare romaneasca cu carne si sos
Cand da in fiert din nou, se adauga vinul, bucatile de limba, maslinele si se mai gatesc, la foc molcom, amestecand periodic,. pana cand se leaga sosul (cam 30 minute dupa ce incepe sa clocoteasca). www.simonacallas.com Pe la jumatatea timpului de gatire adaugati o lingurita de sare.
Inainte de a stinge focul gustati sosul sa vedeti daca este potrivit de sarat. Daca este nevoie mai adaugati putina sare. Sarea se potriveste mai spre final; deoarece maslinele si limba contin sare (maslinele de la saramura, limba de la fiert), pasta de rosii de asemenea;. si de aceea sosul trebuie gustat duap ce toate aromele se intrepatrund.
Cand este gata, se ia de pe foc, se presara patrunjel tocat si se poate servi. Se poate pune alaturi o lingura de piure de cartofi sau mamaliga, dar este foarte gustoasa si asa, simpla.
Tips tocanita mancare romaneasca cu carne si sos
- Daca aveti zeama de supa (stock), recomand sa fierbeti limba in ea. Eu pastrez zeama in care fierb zarzavatul pentru salata boeuf, in congelator;. si o folosesc la alte mancaruri, cum ar fi aceasta. www.simonacallas.com
- De preferat pentru aceasta mancare este vinul rosu dar puteti pune si rose sau alb.
- Eu nu pun niciodata faina in sosul de rosii. Nu gatesc rantasuri si sunt total impotriva lor. Folosesc pasta de rosii concentrata sau rosii mai multe date prin blender;. si obtin un sos bine legat, foarte gustos si mai sanatos.
- Maslinele sa fie de calitate, carnoase si nu prea sarate. Daca sunt prea sarate, le puteti pune o noapte in apa plata, la frigider, sa se mai desareze.
AICI (link) gasiti mai multe retete traditionale si delicioase de preparate romanesti.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.
Comenteaza