Dulceata de smochine reteta rapida usoara fara conservant fara sterilizare cum se face gemul de smochine cum se aleg smochinele pentru dulceata
Dulceata de smochine
Imi plac smochinele. Cand eram copii, eu si frate-meu dadeam iama in dulapul mamei cu bunatati, condimente si ingrediente pentru prajituri. Eu devoram smochinele confiate, el stafidele. Sunt sigura ca mama observa, dar nu ne-a spus niciodata. Despre smochine, de unde vin ele si ce vitamine contin, am povestit AICI (link).
Mai am informatii interesante despre smochine. Se pare ca omenirea a inceput sa cultive smochinul inaintea graului, orzului si legumelor. Exista o multitutine de soiuri (peste 700 la numar), care difera aproape in toate privintele, de la dimensiunea fructelor, culoarea pulpei si a cojii, pana la aroma si concentratia in zahar. Doar forma este inconfundabila, chiar daca unele sunt mai rotunde, altele mai alungite. Asadar, in functie de soiul smochinelor, dulceata va avea o aroma si o nuanta diferite. Poate fi deschisa la culoare, catre portocaliu, poate fi rosiatica sau violacee.
In principiu, dulceata se face din fructele intregi. Am tot cautat smochine micute si cu coaja verde, pentru dulceata, si nu am gasit. Asa ca am facut dulceata din aceste smochine mari (au avut intre 45-60 g fiecare), pe care a trebuit sa le tai in sferturi. Diferenta principala dintre dulceata si gem este aceea ca dulceata contine fructe intregi sau bucati de fructe mai mari, intr-un sirop nu foarte legat; in timp ce la gem fructele sunt maruntite ori pasate, fierte mai mult timp si transformate intr-o masa pastoasa.
Cum alegem smochinele pentru dulceata
Smochinele trebuie sa fie coapte, dar nu moi! Pragul de trecere de la „potrivit de coapte” la „prea coapte” este foarte sensibil in privinta smochinelor. De aceea, eu prefer sa cumpar cantitati mici, ca sa mi le pot alege bucata cu bucata. De asemenea, ele sunt niste fructe foarte delicate, nu se pun gramada in traista, caci se strica. Poate ati observat la hypermarket, ca smochinele sunt puse in ladite, pe un singur rand si fara sa se atinga intre ele. Asadar, atunci cand mergeti sa cumparati smochine – sau sa le culegeti – fiti pregatiti cu o cutie de carton incapatoare, in care sa le asezati.
Ingrediente secrete pentru o dulceata fantastica gem de smochine
Eu adaug lamaie in toate dulceturile si gemurile. In primul rand, pentru ca pondereaza dulceata preparatului cu o tenta acrisoara, si potenteaza gustul. Apoi, lamaia are un parfum unic, foarte placut. Si nu in ultimul rand, sucul de lamaie are multe proprietati esentiale pentru o dulceata reusita: contine pectina care leaga siropul; impiedica cristalizarea zaharului (si deci previne zaharisirea dulcetii); si, foarte important, acidul citric continut in sucul de lamaie impiedica dezvoltarea microorganismelor (mucegai, bacterii) in orice conserve. Eu pun lamaia ca atare; dar puteti alege sa puneti doar sucul, el va da si singur o aroma placuta dulcetii.
Smochinele nu au o aroma foarte pronuntata, de aceea in dulceata putem adauga ingrediente care sa aduca un plus de savoare. Smochinele se asociaza foarte bine cu citricele, vanilie, cardamom, scortisoara, rozmarin, anason stelat, ghimbir. Le puteti combina cum doriti. Eu am ales lamaie, portocala si anason stelat.
Portocala formeaza o pereche minunata cu smochinele, nu doar in gem sau dulceata, ci si in prajituri si chiar in alte categorii culinare (salate, tarte sarate, friptura de pui). Atentie, coaja de portocala este amaruie, asa ca nu trebuie pus decat foarte putin (sau, daca nu va place gustul amarui, puteti sa o omiteti). Folositi portocale si lamai bio, a caror coaja este comestibila.
Ingrediente dulceata de smochine
- 600 g smochine proaspete
- 250 g zahar tos
- 150 ml apa www.simonacallas.com
- 35 ml suc portocala
- ¼ lingurita coaja portocala
- ½ lamaie
- 1 buc anason stelat
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Preparare dulceata de smochine
Se pregatesc borcanele care trebuie sa fie curate si uscate, plus capacele cu filet aferente. Recomand borcane mai mici (de maxim 400 g), caci dulceata odata desigilata, nu rezista foarte mult, mai ales ca noi nu punem conservant.
Smochinele se spala, se sterg bine de apa. Se inlatura coditele si se taie in jumatati sau in sferturi. www.simonacallas.com Smochinele mele au fost foarte mari (cca 65 g bucata), asa ca le-am taiat in sferturi. Se pun smochinele intr-o cratita incapatoare.
Apa si sucul de portocala se infierbanta (eu le-am pus la microunde 45 secunde) si se toarna peste smochine. Se adauga si coaja de portocala, lamaia, anasonul, se amesteca usor si se aprinde flacara aragazului, la mediu. www.simonacallas.com Se acopera cratita cu un capac si se lasa pe foc pana cand incepe sa fiarba. In acest moment se adauga zaharul, treptat (eu l-am adaugat in 3 transe), amestecand usor, ca sa se dizolve. Dupa ce se adauga tot zaharul si ne asiguram ca este dizolvat, se face flacara mai mare.
Dulceata de smochine gem
Nu se mai acopera cratita si se tine pe foc iute, amestecand frecvent, pana cand siropul incepe sa se lege. Veti observa ca are tendinta sa se lipeasca. www.simonacallas.com Atunci dulceata este gata. Nu va pot da o durata exacta, caci depinde de cantitatea de dulceata si de soiul smochinelor (unele sunt mai zemoase). La mine a durat 15 minute din momentul in care a inceput sa clocoteasca. Anasonul se inlatura. Eu las cojile de lamaie in dulceata, dar daca nu va plac, le puteti scoate.
gem de fructe fara conservanti fig jam recipe
Dulceata fierbinte se transfera in borcane, se acopera imediat cu capacele, se insurubeaza temeinic, sa fie bine inchise. Borcanele se infasoara bine intr-o patura si se lasa pana a doua zi. Racirea lenta, impreuna cu sigilarea fierbinte, videaza si sterilizeaza, ceea ce ajuta, intr-un final, la pastrarea dulcetii pe timp indelungat.
Din cantitatile prezentate eu am obtinut 700 g dulceata, care mi-a incaput in doua borcanele.
Comenteaza