Placinta invartita cu mere reteta placinta taraneasca rustica traditionala placinta romaneasca retete romanesti traditionale prajituri de post placinte cu aluat facut acasa foi de casa. aluat de placinta subtire crocant cum se face placinta aluatul de casa usor rapid samburi mere amigdalina vitamina b17. tratament cancer ce contin merele samburii cotorul de mar se mananca. placinta rapida usoara placinte rapide usoare
Placinta invartita cu mere placinta taraneasca rustica romaneasca traditionala
Cand eram mici, eu mancam marul pana la cotor, iar fratele meu il manca tot-tot. Nu lasa decat codita, si asta din cauza ca e lemnoasa si deci greu de mestecat. La inceput, il urmaream cu atentie si asteptam sa faca spume la gura si sa se tavaleasca pe jos, cu ochii bulbucati. Credeam ca samburii sunt otravitori, ca peretii casutei samburilor se opresc in gat sau ca faci apendicita de la ei. Nu s-a intamplat nimic din toate astea, asa ca am inceput sa mananc si eu marul intreg, si am descoperit ca e chiar bun. Sigur, partea centrala (cotorul adica) nu e la fel de dulce si de zemoasa ca pulpa, dar e totusi gustoasa si contine suficienti nutrienti ca sa merite.
Astazi stiu ca samburii de mar contin amigdalina, o substanta destul de controversata, dar pentru fiecare articol de pe internet care spune ca amigdalina e toxica, exista un altul care afirma contrariul. Daca dati o cautare pe google, veti gasi articole care spun ca samburii de mar sunt buni, laolalta cu altele care spun ca sunt otravitori si nu trebuie inghititi. In orice caz, eu mananc samburi de mar, de caise si migdale de peste 30 de ani si nu am patit nimic, in schimb am o sanatate de beton armat. Sigur, orice exces poate fi daunator, dar eu le consum moderat – intr-o zi un mar, in alta zi cateva migdale – asa ca nu au cum sa imi dauneze.
placinta taraneasca rustica romaneasca traditionala retete prajituri traditionale placinte de casa aluat facut acasa reteta
Oricum, cine este interesat de aceasta substanta denumita amigdalina (sau Vitamina B17), despre care unii spun ca ajuta in cresterea imunitatii si in lupta impotriva cancerului, iar altii afirma ca este toxica pentru organism; ii recomand sa se documenteze din surse autorizate, cum ar fi AICI (link) – este un articol scris de un specialist in bioinginerie medicala, care la final prezinta o bibliografie convingatoare. Si in general, atunci cand va luati informatiile de pe internet, cautati sa va informati si despre autor – cine este si ce calificare are. Caci multi neaveniti (prea multi, din pacate) isi dau cu parerea despre orice, in tara asta.
Prin urmare, atunci cand fac placinta, eu dau merele pe razatoare cu tot cu coaja. Iar daca mai scapa si cate un sambure, il las acolo, caci nu ma deranjeaza. Sigur, fiecare face cum doreste. Despre istoria marului, nutrientii pe care ii contine si beneficiile pentru sanatate, am mai scris AICI (link).
Astazi va aduc o placinta cu mere delicioasa, facuta intr-o tava de tarta. Aveam cateva mere Starkrimson (bot de iepure) dupa care nu ma omor sa le mananc crude, caci sunt usor astringente (pe romaneste, imi fac gura punga), asa ca am pus iute de o placinta.
Ingrediente placinta invartita cu mere placinta taraneasca rustica romaneasca traditionala
Umplutura
- 500-600 g mere (4 mere mari)
- 75 g zahar tos www,.simonacallas.com
- 30 ml suc lamaie
- 50 g unt
- 1 lingura rasa scortisoara macinata
Aluat
- 1 ou mediu
- 100 ml apa
- 50 ml ulei www,.simonacallas.com
- ¼ lingurita sare
- 300 g faina (plus inca 50 g pentru pudrat planseta)
Plus
- 50 ml ulei pt uns tava si stropit foile
- 1 lingura zahar pudra pentru servire
Preparare placinta invartita cu mere placinta taraneasca rustica romaneasca traditionala
Mai intai se prepara umplutura, ca sa aiba timp sa se raceasca. Merele se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, se amesteca cu zaharul, sucul de lamaie si se calesc la foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana se evapora tot sucul lasat de mere. www,.simonacallas.com Apoi se iau de pe foc, se adauga untul si scortisoara, se amesteca bine si se lasa la racit.
retete prajituri traditionale placinte de casa aluat facut acasa reteta
Pentru aluat, se amesteca oul, apa, uleiul, sarea, cu faina cat cuprinde pentru a obtine un aluat molcut, elastic si nelipicios. Mie mi-au intrat 300 g faina in aluat. Aluatul se acopera cu folie alimentara si se lasa 15-20 minute la odihna, pe masa (nu in frigider). www,.simonacallas.com Apoi se imparte in 9 parti egale. Fiecare parte se intinde cu sucitorul, pe planseta pudrata cu faina, in foaie cat mai subtire, pudrand periodic dedesubt si deasupra cu faina. Foile se asaza una peste alta pe un blat de lemn, pudrate intre ele cu faina, ca sa nu se lipeasca.
Se incinge cuptorul la 170 grade Celsius. si se pregateste o forma rotunda cu diametrul de cca 21 cm, care se unge cu putin ulei.
retete prajituri traditionale placinte de casa aluat facut acasa reteta
Cele 9 foi de placinta vor fi grupate cate 3, unse intre ele cu ulei,. astfel: se asaza pe masa prima foaie, se unge cu ulei (eu folosesc o pensula). Se asaza peste ea a doua foaie, care de asemenea se unge cu ulei. Apoi se pune a treia foaie, peste care se intinde 1/3 din umplutura de mere. www,.simonacallas.com Nu e musai ca foile sa fie perfect egale, putem sa mai tragem un pic de colturi ca sa le potrivim. Se ruleaza impreuna, iar sulul obtinut se incolaceste ca un melc si se asaza in tava, in centru.
Se procedeaza la fel cu urmatoarele foi si restul de umplutura. Vom mai obtine astfel inca doua suluri, care se asaza in continuarea celui din mijloc, venind catre marginile tavii. www,.simonacallas.com Ideal este ca toata suprafata tavii sa fie acoperita. Daca sulurile sunt prea scurte, putem sa mai tragem un pic de ele, ca sa le intindem. Nu se vor rupe, datorita uleiului. Daca sunt mai lungi, le mai inghesuim.
Colacelul din tava se unge cu putin ulei pe deasupra si se introduce in cuptor pentru cca 40 minute. Urmariti cand e rumenit frumos, fara sa se arda. Apoi se scoate si se lasa sa se racoreasca. Se portioneaza placinta si se serveste pudrata cu putin zahar farin.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Comenteaza