5
(14)

Salata de vinete cu maioneza reteta vinete coapte aperitiv cum se coc vinetele pe flacara la gratar in cuptor cum se face salata de vinete traditionala romaneasca de post aperitiv festiv aperitive festive

Salata de vinete cu maioneza

Salata de vinete cu maioneza

 Ador salata de vinete, de cand ma stiu. Mama o facea simpla, fara maioneza, o punea intr-un castron frumos si o decora de jur imprejur cu felii de rosii. Despre vinete, beneficiile lor pentru sanatate si nutrientii pe care ii contin am povestit AICI (link). Ani de zile am mancat salata asa simpla pana cand, tot mama, intr-o zi, ne-a servit salata de vinete amestecata cu maioneza (aflase pontul de la o colega de serviciu). Mi-a placut atat de mult, incat eu, de atunci, nu am facut niciodata salata de vinete altfel decat cu maioneza. Bine, eu sunt si ciuca la maioneza 😃, o mananc pe paine, poate conteaza si asta.

 

Cum se aleg vinetele

Pentru cine nu are experienta si ochiul format, alegerea vinetelor poate fi o treaba nu foarte comoda. Tarabele sunt pline cu produse, le vedeti pe cele din fata mari si frumoase, iar precupetii va pun in traista marfa din spate, care poate fi trecuta (in cel mai putin grav caz), daca nu chiar alterata. Am patit-o si eu in frageda tinerete. Asadar, cautati sa cumparati de la cei care va lasa sa alegeti.

Vinetele trebuie sa fie ferme la atingere (sa nu fie moi), sa aiba coaja neteda, lucioasa, bine intinsa si fara defecte (pete, zgarieturi, incretituri etc). Dimensiunile vinetelor se aleg in functie de destinatia lor. Pentru salata si zacusca, eu aleg vinete mari (intre 500-1000 g bucata). Pentru a le gati umplute la cuptor, aleg vinete potrivite si cat mai egale ca dimensiuni (250-350 g bucata). Pentru Ratatouille si frigarui de post, aleg vinete lunguiete si uniforme, ca sa poata fi taiate in rondele egale.

Alegeti vinetele cu codita. Chiar daca atarna cateva grame in plus la cantar, codita este importanta, ca sa le putem apuca atunci cand le intoarcem pe gratar.

Salata de vinete cu maioneza

Cum se coc vinetele

Cred ca toata lumea stie ca vinetele nu se consuma crude. Nu ca ar fi toxice, dar au o consistenta buretoasa, greu de mestecat si digerat, asa ca trebuie prelucrate termic (la fel ca ciupercile). Pentru salata, exista doua variante: coapte in cuptor sau fripte. Eu recunosc ca nu am copt niciodata vinetele pentru salata in cuptor, desi am inteles ca e mult mai simplu si mai curat. Mama spunea ca se innegresc in cuptor si ca fripte pe flacara aragazului raman albe. Poate e doar o superstitie, dar asa am vazut in familie de cand ma stiu si am ramas fidela acestei metode. Se pot frige si pe gratar, dar nu merita sa pregatesti gratarul doar pentru 3-4 vinete. Daca mai frigi si altceva, sau daca ai de pregatit multe vinete pentru iarna, atunci este altceva.

Asadar, eu coc vinetele direct pe flacara aragazului. Pentru a proteja aragazul si ca sa nu ma chinui prea mult sa curat dupa, pun o folie de aluminiu pe toata suprafata. Inainte turnam apa rece (caci suprafata aragazului emailat e practic o tavita) si aveam grija sa nu se evapore toata cat timp coceam vinetele. Cu folie de aluminiu insa e mult mai comod. Si dupa ce termin de copt, o arunc. Nu o las pe aragaz. Imi place sa il am curat tot timpul. Iar, atunci cand le intorc, ca sa nu ma ard la degete, folosesc niste manusi din silicon speciale pentru protectie, gen clapeta, se gasesc la magazinele de menaj.

Salata de vinete cu maioneza

Cum se verifica daca sunt coapte vinetele

Se pun vinetele pe un gratar asezat direct pe flacara, data la maxim. Vinetele mari se coc pe ochiul mare al aragazului, cele mai mici pe ochiurile mai mici. Eu sufar ca am un singur ochi mare la aragazul meu 🙂 Se lasa pana cand se arde coaja si incepe sa se rupa pielita subtire de la exterior. Veti observa ca, in timpul frigerii, vinetele isi schimba culoarea, de la negru-violet spre violet-maroniu, si apoi spre negru-taciune. Negru-taciune, asa trebuie sa fie. Apoi intoarcem vinetele pe partea necoapta si asa mai departe.

 

Cu maioneza sau fara

Eu o sa va dau reteta pentru salata de vinete cu maioneza, asa cum o fac eu. Cine nu iubeste maioneza, ori prepara salata intr-o perioada de post, pur si simplu toaca vinetele, le freaca un pic cu 2-3 linguri de ulei, le asezoneaza cu sare dupa gust, le adauga ceapa (sau nu) si gata.

Reteta este pentru 2 kg de vinete. Asta inseamna 3-4 vinete mai mari. Chiar daca puneti mai multe vinete (pana la 5 kg), maioneza se face tot din 3 oua. Eventual inmultiti maioneza, adaugand mai mult ulei (sa zicem 200-250 ml, in functie de cum va place).

Salata de vinete cu maioneza

Ingrediente salata de vinete cu maioneza

  • 2 kg vinete
  • 3 oua www.simonacallas.com
  • 100-150 ml ulei
  • 2 cepe uscate potrivite
  • sare dupa gust

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Aperitiv antreu festiv

Preparare Salata de vinete cu maioneza

Vinetele se coc bine. Eu le coc pe flacara aragazului, intorcandu-le pe toate partile. Apoi se pun intr-o tava mare (eu le pun in tava de aragaz), pana cand se racoresc suficient ca sa poata fi tinute in mana. Se curata de coaja si se pun intr-o strecuratoare din silicon sau plastic (inoxul le oxideaza).

Doua oua se pun intr-o craticioara (eu am una mica din inox, cu fund triplu), cu o lingura de sare grunjoasa, si se fierb bine. Recomand un „egg timer”, se gaseste la hypermarket, este foarte util. Caci ouale trebuie sa fie fierte tari. www.simonacallas.com Cand sunt gata, se ia craticioara de pe foc, se pun ouale sub jet de apa rece si se ciocanesc pe toate partile. Se lasa ouale in apa rece cateva minute. Astfel, apa rece patrunde intre ou si coaja iar ouale vor fi mai usor de curatat.

Se curata ouale fierte si racite, se taie pe jumatate, se scot galbenusurile si se pun intr-un castron (sau in bolul mixerului). Se adauga galbenusul de la oul ramas nefiert. Se piseaza totul cu o furculita, cat mai fin, si se amesteca. www.simonacallas.com Apoi se mixeaza cu mixerul. Se adauga putin ulei, se omogenizeaza. Apoi se adauga 1 lingura apa rece, se omogenizeaza. In continuare se adauga cate putin ulei, mixand cu viteza maxima, pana cand se obtine o maioneza. Pentru salata de vinete, maioneza nu se acreste! Se foloseste doar ulei.

Salata de vinete cu maioneza

Salata de vinete cu maioneza

Dupa ce vinetele s-au scurs, se pun pe un blat de lemn si se toaca marunt, cu un tocator din lemn – exista unele speciale pentru vinete, le gasiti la hypermarket (eu am vazut la Auchan). Se poate folosi si un cutit ceramic. www.simonacallas.com Se adauga in maioneza, in transe, si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Apoi se asezoneaza cu sare fina dupa gust. La final se adauga ceapa, curatata si tocata cat mai fin. Asta e tot.

Salata de vinete se poate servi cum doreste fiecare si cum il ajuta imaginatia. Ceea ce va ofer eu aici, in fotografii, este o sugestie de prezentare. Eu mananc salata de vinete cu branza (sunt ciuca la branza, de 😃), rosii proaspete, castraveti si mezel (sunca ori salam). Daca e post, salata se pregateste fara maioneza (doar se freaca vinetele tocate cu sare si 50 ml ulei, apoi se adauga ceapa) si se serveste cu rosii, castraveti, ardei gras si branza vegana. Oricum alegeti sa o serviti, este o gustare delicioasa, si un aperitiv de nerefuzat.

Aperitiv antreu festiv

Daca va plac salatele de cruditati si maioneza, va recomand si Salata de telina cu maioneza, foarte usor de preparat si fantastic de gustoasa (clic pe poza pentru reteta):

Salata de telina cu maioneza reteta rapida

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?