4.9
(18)

Tort Dobos reteta usoara tort dobos jamila tort dobos reteta veche tort dobos laura laurentiu tort dobos gina bradea tort dobos calorii  tort dobosza oryginalny przepis prajitura de casa simpla prajituri din copilarie crema de unt cu ciocolata cacao foi pandispan subtiri desert straturi usor simplu cum se face tortul dobos ca pe vremuri

Tort Dobos reteta usoara

Tort Dobos reteta usoara

Unul dintre cele mai apreciate deserturi ale secolului al XIX-lea, Dobostorta, Dobos torta sau torte (uneori anglicizat ca „Dobosh”), la mare moda in acea perioada, a fost inventat de celebrul cofetar ungur Jozsef C. Dobos în 1884. Dobos detinea un magazin faimos in Budapesta, care era specializat în mâncăruri gourmet. Intr-o epoca in care expedierea alimentelor la distanta nu era o optiune convenabila, Jozsef C. Dobos comercializa in magazinul sau zeci de marci de branzeturi importate, precum și vinuri straine, paine si, ocazional, prajituri.

Faima tortului Dobos se datoreaza, in parte, cremei extravagante de unt cu ciocolată, intr-o perioada în care majoritatea prajiturilor erau decorate sau umplute cu crema fiarta, frisca sau budinca. Dobos facea frecvent calatorii exploratorii, iar in cursul uneia dintre ele – in Franta – a descoperit crema de unt pe care a integrat-o in acest tort si l-a prezentat la Expozitia Generala Nationala de la Budapesta din anul 1885, si apoi in magazinul sau.  Tortul a devenit desertul favorit al Imparatului Franz Josef I si al Imparatesei Elisabeta (Sissi), monarhii Imperiului Austro-Ungar; iar acest lucru a functionat ca cea mai puternica reclama pentru Dobos. Ca urmare, faima Tortului Dobos s-a raspandit rapid in mai toate orasele europene, si toata lumea dorea sa guste acest desert fantastic.

retete prajituri de casa vechi

Tort Dobos reteta usoara

Jozsef C. Dobos a refuzat sa dezvaluie reteta, insa a inventat un container special cu ajutorul caruia sa il poata expedia in siguranta. Astfel, “tortul cu reteta secreta” a putut fi savurat in toate marile capitale europene. Dobos insusi a facut un turneu cu tortul sau, prezentandu-l personal din oras in oras, pana pe la inceputul secolului al XX-lea, cand s-a pensionat. El a predat apoi reteta catre Camera de Industrie a Producatorilor de Prajituri si Turta Dulce din Budapesta, cu conditia ca toti membrii sa poata folosi reteta in mod gratuit.

Tortul în sine nu este foarte laborios. El contine cinci sau sapte straturi coapte individual (există o oarecare controversa in acest sens, dar cofetarii dn Budapesta folosesc de obicei cinci straturi), o cremă fina si untoasa, in care se adauga cea mai buna ciocolata disponibila, si un strat glasat cu zahar caramelizat deasupra.

Reteta si fotografiile Tortului Dobos pe care vi-l prezint astazi le-am primit de la Viorica Daniela Stanimirescu. Ea are multe retete deosebite, le gasiti pe toate in pagina ei de Facebook Pasiune si rabdare in bucatarie (link), unde va invit sa intrati ca sa le puteti admira, si sa va abonati, pentru a putea fi la curent cu alte minunatii pe care Viorica le pregateste zilnic <3

Tort Dobos reteta usoara

Ingrediente Tort Dobos

Foi subtiri de pandispan (12 foi)

  • 12 oua
  • 240 g zahar
  • 8 linguri ulei
  • 240 f faina

Crema de unt cu cacao

  • 10 oua
  • 6 linguri cacao
  • 400 g zahar tos
  • 200 g ciocolata cu 60-70% cacao, tocata (sau rupta in bucati)
  • 500 g unt cu 82% grasime, moale
  • 100g zahar pudra

Glazura de zahar caramelizat

  • 150 g zahar
  • 45 g unt
  • 1 lingura otet

Tort Dobos reteta usoara

 

Preparare Tort Dobos reteta usoara

 

Preparare foi subtiri de pandispan

Deoarece aluatul este in cantitate destul de mare si nu incape tot in bolul unui mixer artizanal (casnic), se impart ingredientele in jumatate, deci se prepara mai intai 6 foi, apoi se prepara si cealalta jumatate de aluat, din care se coc restul de 6 foi.

Se separa albusurile si galbenusurile. Albusurile se bat bezea cu zaharul intr-un bol. Galbenusurile se freaca cu uleiul in alt bol, apoi se adauga peste bezea. Se mixeaza de cateva ori cu mixerul. La final se adauga faina cernuta, si se incorporeaza usor, cu o spatula. Se pregatesc foile de copt de dimensiunea tavii de aragaz, pe foi se deseneaza cu un creion cercuri de 26 cm diametru (se pot folosi o farfurie sau un capac de oala) si se intorc cu partea desenata in jos. Pe fiecare foaie se pun fix 4 linguri pline din compozitie, si se intinde in strat uniform in interiorul cercului desenat. Foile se coc cate doua, la 160 grade Celsius cu ventilatie, timp de 15 minute. Apoi se scot si se pun deoparte, la racit.

retete prajituri de casa dobostorta dobos torte

Preparare crema de unt cu cacao

Ouale intregi se mixeaza spuma cu zaharul si cacao intr-un bol de inox. Apoi bolul se pune pe baie de abur, amestecand incontinuu, pana cand crema se ingroasa. In acest moment se ia de pe foc, se adauga ciocolata, se omogenizeaza si se lasa sa se raceasca. Untul moale se spumeaza cu zaharul pudra, apoi se adauga in el cate putin din crema de oua racita, mixand bine. Se va obtine o crema fina, untoasa si omogena. Crema se poate face si fara ciocolata, dar sigur ca este mai gustoasa daca ii punem ciocolata.

retete prajituri de casa vechi

Montare Tort Dobos reteta usoara

Se pregatesc un cerc flexibil (nu este obligatoriu, dar ajuta la obtinerea unui tort cu peretii perfect drepti) si un suport pentru a monta tortul. In interiorul cercului se asaza 10 foi unele peste altele, unse intre ele cu cate 2 linguri pline de crema. Crema care ramane se foloseste pentru aveline si imbracat tortul de jur imprejur.

cum se face tortul dobos

Preparare glazura de zahar caramelizat

Zaharul se topeste la foc mic, se adauga untul si otetul, se omogenizeaza. Apoi se toarna peste o foaie curata de dobos. Se lasa putin sa se racoreasca (si sa se aseze caramelul),. apoi se taie cu un cutit in 12 triunghiuri egale. Nu lasati sa se intareasca, deoarece caramelul se va sparge cand il taiati. Daca nu reusiti din prima, folositi foaia de rezerva si repetati operatiunea.

Triunghiurile glasate cu zahar caramelizat vor fi folosite la decor, impreuna cu crema ramasa.

Tortul se pastreaza la rece pana a doua zi, pentru ca foile sa aiba timp sa se inmoaie si sa fie portionate usor.

Tort Dobos reteta usoara

Surse:

Wise Geek

European Cuisines

Taste Hungary

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?