5
(12)

Ecler cu fistic si ciocolata reteta glazura fondant reteta eclere cu crema de fistic ecleruri eclere perfecte necrapate ciocolata cu fistic fondant de patiserie fondant amandine facut acasa ecler frantuzesc rotund ecler vienez fondant crocant prajituri de cofetarie glasate in fondant eclere vieneze

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

  Ecler cu fistic si ciocolata

Ecler cu fistic si ciocolata

Ador eclerul. De fapt, imi place mult aluatul acesta oparit, din care se fac multe prajituri, unele dintre ele le am si eu pe blog, le gasiti aici (link). Ba chiar, exista si o reteta turceasca de gogosi facute din aluat oparit, prajite si apoi insiropate – se numesc Tulumbe si sunt minunate – gasiti reteta aici (link).

Si pentru ca, in acelasi timp, ne place si fisticul, am vrut sa pregatesc o reteta de ecler cu crema de fistic. Am avut banuti de ciocolata cu aroma de fistic, se gasesc de cumparat la magazine online specializate  (cautati pe google, sigur veti gasi unul-doua magazine care nu au stocul epuizat). O alta varianta de obtinere a unei creme cu fistic, foarte bune, este sa folositi un ganache de ciocolata alba in care adaugati pasta de fistic – gasiti reteta aici (link).

Eu am facut si crema de patiserie (crema fiarta cu oua si lapte) in care am adaugat pasta de fistic si de asemenea am obtinut o crema delicioasa – gasiti reteta aici (link). Pasta de fistic se gaseste la magazinele naturiste, eu o cumpar de aici (link). Puteti sa o faceti si in casa, din fistic crud decojit, macinat cu putin ulei, e foarte simplu – cea mai buna reteta o gasiti aici (link).

Ecler cu fistic si ciocolata

Eclere reteta perfecta glazura fondant amandine

Povestea acestui aluat oparit (Pate a choux) si detalii privind prepararea lui, le gasiti aici (link). Oricum, secretul de baza al reusitei unui ecler este cantariea tuturor ingredientelor, inclusiv a oualor. Daca respectati cantitatile din reteta, reusita este garantata. De asemenea, avand in compozitie unt, incercati sa scurtati pe cat posibil contacul aluatului cu caldura mainii, care va topi untul si va inmuia aluatul, astfel incat la posare in tava nu isi va mai pastra forma. Un alt detaliu este acela al temperaturii de coacere. Trebuie sa va cunoasteti bine cuptorul, ca si la macarons, si sa jonglati cu variante de temperaturi pana cand obtineti rezultatul dorit. Eu cel putin asa am facut.

Fondantul se gaseste de cumparat, dar eu nu am gasit in cantitati mai mici de 15 kg (cautati fondant pentru glazuri, S20 sau S33, nu il confundati cu fondantul pentru torturi – pasta de modelat). E cam mult pentru cineva care gateste doar pentru familie. Plus ca, odata desigilat, fondantul de patiserie incepe sa se cristalizeze si isi pierde calitatile. Asa ca mi-l fac in casa, nu e asa de greu, gasiti reteta aici (link).

Ecler cu fistic si ciocolata

Ingrediente Ecler cu fistic si ciocolata

(pentru 10 prajituri a 125-130 g fiecare)

 

Aluat

  • 100 ml lapte
  • 100 ml apa
  • 100 g unt (82% grasimi)
  • ¼ lingurita sare www.simonacallas.com
  • 10 g zahar pudra vanilat (optional)
  • 130 g faina alba de grau (000)
  • 200 g oua (3 oua XL)

 

Crema cu fistic

  • 400 g banuti ciocolata cu fistic (sau ciocolata alba)
  • 250 g frisca lichida, neindulcita, rece www.simonacallas.com
  • 30 g fistic macinat

 

Glazura fondant

  • 300 g fondant de patiserie
  • 2-3 linguri apa rece www.simonacallas.com
  • ½ lingurita acid citric (sau sare de lamaie)
  • un strop colorant verde

 

Decor

  • 2 linguri fistic tocat/macinat
  • sferturi de smochine proaspete (optional)

Ecler cu fistic si ciocolata

Preparare Ecler cu fistic si cioaolata

 

Preparare coji de ecler

Se pregateste tava de aragaz, care se tapeteaza cu hartie de copt (sau folie din silicon) si se incinge cuptorul la 160 grade Celsius cu ventilatie (170 grade fara ventilatie).

Untul, laptele, apa, sarea si zaharul vanilat se pun intr-o craticioara pe foc mic, amestecand des, pana cand se topesc untul si zahărul iar compozitia incepe sa fiarba. Cand clocoteste se ia de pe foc, se adauga faina, toata deodata, se amesteca energic sa se omogenizeze si se pune din nou pe foc mic, cateva minute. www.simonacallas.com Aluatul se transfera intr-un vas curat si uscat si se mixeaza lent, pana cand se racoreste (cu mixerul sau cu lingura de lemn). Ouale se bat intr-un bol si se adauga treptat in compozitie, amestecand bine dupa fiecare transa, cu viteza medie. Aluatul pentru ecler trebuie sa fie fin, omogen şi suficient de moale ca să poata fi spritat.

Eclere reteta perfecta glazura fondant amandine

Se transferă compozitia într-o punga pentru ornat prevazuta cu dui in forma de stea deschis (sau asa-numitul French tip), se traseaza in tava cercuri de dimensiuni aproximativ egale (eu le-am facut de 8-9 cm diametru) si la distanta de cca 3 cm unele de altele. www.simonacallas.com Se pudrează cu zahăr farin (nu e obligatoriu, doar dacă vă plac mai crocante) şi se introduce tava în cuptor pentru 30-35 minute.

 

Nu deschideţi cuptorul în tot acest timp. După 35 minute, se opreşte cuptorul, se deschide puţin uşa cuptorului şi se lasă aşa câteva minute, înainte de a scoate tava din cuptor. www.simonacallas.com Se evită astfel şocul termic iar eclerurile noastre rămân umflate şi crocante. Dacă nu le umpleţi imediat, se păstrează în loc uscat şi răcoros, neacoperite.

Eclere reteta perfecta glazura fondant amandine

 

Eclere reteta perfecta glazura fondant amandine

Preparare crema de ciocolata cu fistic

Ciocolata cu fistic se pune intr-un castron incapator. Jumatate din cantitatea de frisca lichida se infierbanta si se toarna peste ciocolata. Se zgaltaie usor vasul, ca sa se acopere toata ciocolata cu frisca, se lasa 2 minute, apoi se amesteca cu un tel in forma de para sau cu o spatula, pana se topeste toata ciocolata si se omogenizeaza amestecul. www.simonacallas.com Se adauga cealalta jumatate din cantitatea de frisca, rece, si se omogenizeaza. Se da la rece cateva ore, pana cand se raceste si se intareste amestecul. Apoi se mixeaza cu viteza mare, cateva minute. Se obtine un ganache catifelat si care isi mentine forma. La sfarsit de adauga fisticul macinat (sau tocat).

Ecler cu fistic si ciocolata

Preparare glazura fondant

Fondantul se pune intr-o craticioara din inox, pe foc mic. Se stropeste cu apa rece si se tine pe foc, amestecand incontinuu, pana cand se topeste fondantul. www.simonacallas.com Se adauga acidul citric, se omogenizeaza. Acidu citric nu e obligatoriu, dar eu il pun ca sa mai taie din dulceata fondantului. La final se adauga colorantul. Fondantul trebuie sa fie topit, dar nu fierbinte. Si sa aiba o consistenta nu prea densa, nici prea subtire – gasiti detalii in videoclipul de mai jos:

 

Montare Ecler cu fistic si ciocolata 

Fiecare ecler se taie pe orizontala. Se umple cu crema. Capacul se glaseaza in fondant si se asaza peste eclerul umplut cu crema. Se presara imediat fisticul tocat, ca sa se lipeasca de glazura.

Prajiturile se pastreaza la rece pana la servire. Daca decorati cu felii de smochine, recomand sa le puneti la servire, caci altfel se usuca.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Ecler cu fistic si ciocolata

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?