Gogosi in forma de floare reteta simpla gogosi pufoase flori cu gem reteta usoara gogosi simple rapide traditionale flori pufoase cu drojdie uscata gogosi romanesti infuriate gogosi de post gogoasa floare gogosi dospite margarete gogosi manastiresti retete manastire gogosi calugaresti
Gogosi in forma de floare
Am avut pofta de gogosi, nu mai facusem de ceva timp si cand am vazut aceste gogosi in forma de floare, am decis sa le pun in practica. Gogosile in forma de floare sunt populare in Indonezia, ei au facut si decupatoare speciale in forma de floare, pentru a pregati aceste gogosi. Dar nu este nevoie de decupator, ci doar de un cutitas si un capac de sticla.
Reteta este simpla, ingredientele sunt cele obisnuite, pentru un plus de efect vizual in mijlocul florii se poate pune gem frumos colorat, sau ciocolata topita.
Foarte important: aceste gogosi superbe pot fi facute si de post. Inlocuiti laptele cu apa, omiteti oul si in loc de unt, puneti unt vegan (am povestit despre el aici – link) – sau unt de cocos. Cantitatile sunt aceleasi.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Ingrediente Gogosi in forma de floare
- 200 ml lapte cald (pentru varianta de post puneti apa)
- 25 g zahar tos
- 7 g drojdie instant (1 plic)
- 1 ou (pentru varianta de post nu puneti ou)
- ¼ lingurita sare www.simonacallas.com
- 300 g faina, cernuta
- 30 g unt moale (pentru varianta de post puneti unt vegan)
- 20 g ulei
In plus:
- ulei pentru prajit
- zahar farin pentru pudrat
- gem/ciocolata pentru decor
Preparare Gogosi in forma de floare
Intr-un bol incapator, se pune laptele cald. Se adauga zaharul si se omogenizeaza. Apoi se adauga drojdia, se amesteca, se acopera si se lasa la dospit 15-20 minute. Cand drojdia s-a umflat (asa cum puteti observa in imagini), se adauga oul, sarea, faina cernuta si se framanta pana cand se obtine un aluat omogen si lipicios. www.simonacallas.com Se adauga untul moale si se continua framantarea pana cand se incorporeaza tot untul. Eu folosesc mixerul planetar cu carligul pentru aluat. Nu am mai adaugat nici un gram de faina in afara de cele 300 g. La final se adauga uleiul, se incorporeaza. Aluatul se strange in forma unei bile.
Se lasa in bol, se acopera si se lasa in loc cald pana cand isi dubleaza volumul. Eu m-am luat cu treaba si l-am lasat o ora, de aceea mi s-a umflat pana aproape de buza bolului.
In timp ce aluatul sta la dospit, se pregatesc patratele din hartie de copt, cu latura de 12-13 cm. Cand aluatul a dospit, se mai framanta un pic, sa iasa aerul. Se imparte in 12 portii egale. Eu am avut fix 600 g de aluat, l-am impartit in 12 portii de cate 50 g fiecare. Daca vreti sa iasa florile perfecte, recomand sa cantariti aluatul si portiile, ca sa fie egale. www.simonacallas.com
Gogoasa de post reteta simpla rapida
Fiecare portie se framanta un pic sub forma unei sfere, se asaza pe un patrat de hartie si se intinde sub forma unui disc. Un capac de sticla sau un recipient foarte mic cu baza de 2,5 cm, se asaza in mijlocul discului, se preseaza bine si cu un cutitas se cresteaza aluatul in 8 parti egale (va orientati dupa laturile patratului, apoi dupa colturi). Fiecare latura se strange la margine, pentru a forma petale, asa cum se observa in imagini.
Patratele de hartie, cu florile de aluat pe ele, se lasa pe masa, se acopera cu o folie si se lasa la dospit 30 minute. Partea din mijloc, unde am presat cu capacul, se ridica, in timpul dospirii. Se ia din nou capacul si se mai preseaza odata, inainte sa le punem in tigaie.
Gogoasa de post reteta simpla rapida
Intr-o tigaie sau un vas incapator se pune ulei din belsug (cam de 2-3 degete). www.simonacallas.com Se pune tigaia pe o flacara potrivita si se lasa sa se incinga. Eu ud mana si scutur cativa stropi in ulei. Daca sfaraie, e incins. Se pun pe rand gogosile cu tot cu hartia, in tigaie. Se apuca hartia de un colt, se zgaltaie putin ca sa se desprinda gogoasa, apoi se scoate hartia si se arunca.
Se pun in tigaie cate gogosi incap, in asa fel incat sa nu se suprapuna. Cand sunt gata pe o parte, se intorc pe cealalta parte, cu o spumiera, ca sa nu se rupa petalele. Nu le lasati nesupravegheate, caci se ard repede. Daca vi se pare ca uleiul sfaraie prea tare (e prea incins), faceti flacara mai mica. Daca nu mai sfaraie, faceti flacara mai mare.
Gogosile prajite se scot cu spumiera, se scurg de ulei si se pun pe un platou tapetat cu prosoape de hartie, ca sa absoarba excesul de ulei. Dupa ce se prajesc toate, se decoreaza cu gem sau cu ciocolata, se pudreaza cu zahar si se servesc calde. Reteta de la care m-am inspirat o puteti vedea aici (link).
Daca va plac gogosile, va recomand si aceste gogosi rasucite, absolut delicioase (clic pe poza pentru reteta):
Sau aceste gogosi insiropate (tulumbe), facute din aluat fara drojdie (clic pe poza pentru reteta):
Bună Simona deși sant începătoare ami plac f mult rețetele tale ! Mulțumesc Mulțumesc Mulțumesc.