4.9
(19)

Placinta cu spanac torta pasqualina reteta placinta cu branza si spanac oua prepelita placinta sarata placinta italiana italian easter pie foietaj quiche cu spanac tarta sarata placinta sarata aperitiv festiv paste masa de pasti retete pentru masa de Paste

Placinta cu spanac Torta Pasqualina

Placinta cu spanac Torta Pasqualina

De cativa ani, eu pregatesc aceasta minunata placinta in perioada sarbatorilor de Pasti. E vremea in care apare spanacul proaspat – desi se poate folosi si spanac congelat, fara probleme. E un preparat usor, gustos, necomplicat. Se poate face si cu aluat fraged sau cu aluat de placinta, dar noua ne place mult foietajul.

Torta Pasqualina, placinta italiana de Pasti, este un preparat traditional binecunoscut. Originar din Liguria (nord-vestul Italiei), cu o istorie care vine de prin secolul al XVI-lea, Torta Pasqualina este acum populara in toata Italia, ba chiar a depasit granitele tarii si este preparata de-a latul globului pamantesc. Reteta originala continea anghinare, dar exista si variatii destul de comune care folosesc frunze de mangold (sfecla elvetiana) sau spanac, care sunt mai ieftine si mai usor de gasit decat anghinarea.

retete festive pentru masa de Pasti retete de Paste

Va recomand si Tarta cu spanac si ciuperci, se pregateste usor si este o delicatesa (clic pe poza pentru reteta):

Tarta vegetariana cu spanac si ciuperci

Se spune ca aluatul acestei placinte ar trebui sa aibă 33 de straturi, simbolizand numarul de ani pe care Iisus i-a petrecut pe Pamant; dar majoritatea retetelor contin 20-25 de straturi iar unele carti de bucate contemporane cer 8. In plus, traditia cere ca aceasta placinta sa fie facuta cu multe oua, care au o simbolistica religioasa si care in istorie erau considerate un prevestitor al primaverii (gaini care depun oua in tot timpul anului sunt o evolutie recenta) si branza. În trecut, aceste doua ingrediente fine erau folosite doar pentru ocazii speciale. Deoarece acest preparat provine din Liguria, este facut cu branza „prescinseua” (o branza locala moale si cremoasa), care insa poate fi inlocuita cu ricotta. Tot traditia spune ca, pentru a onora capul gospodariei, initialele sale sunt incrustate pe marginea placintei.

Asadar, ingredientele esentiale ale acestei placinte sunt: spanacul (frunze verzi), branza (ricotta) si ouale. Pentru ca am pregatit-o in tava micuta, am pus oua de prepelita. Daca o faceti in tava mai mare, puteti pune oua de gaina. Torta Pasqualina poate fi servita atat calda cat si rece, este la fel de gustoasa.

Placinta cu spanac Torta Pasqualina

Ingrediente Placinta cu spanac Torta Pasqualina

(pentru forma de 18 cm diametru)

  • 400 g spanac
  • 1 legătură ceapă verde (sau o ceapă uscată)
  • 1 grăunte usturoi
  • 250 g ricotta
  • 100 g parmezan ras
  • 1 ou
  • 1 linguriţă oregano uscat
  • 1 vârf cuţit nucşoară măcinată
  • sare, piper după gust
  • 500 g aluat foietaj
  • 9 ouă prepeliţă fierte şi curătate de coajă

+ 1 ou pentru uns

Placinta cu spanac Torta Pasqualina

Preparare Placinta cu spanac Torta Pasqualina

Ouale se pot pune crude sau fierte. Eu am preferat sa le fierb inainte, ca sa arate frumos sectiunea. Am fiert ouale, le-am curatat de coaja si le-am pus deoparte.

Spanacul se spala, se rup coditele (daca folositi baby spanac nu este nevoie) si se pune intr-o strecuratoare incapatoare.

Usturoiul  se toacă mărunt şi se căleşte în puţin ulei. Se adaugă spanacul spălat şi se ţine pe foc până se înmoaie. (Daca folositi spanac congelat, il puneti direct in tigaie, nu il dezghetati inainte). Apoi se dă deoparte şi se lasă să se răcorească. Ceapa se toacă şi se căleşte în puţin ulei. Apoi se amestecă cu ricotta, parmezanul şi oul. Se adaugă spanacul călit, oregano, nucşoara, sare, piper.

retete festive pentru masa de Pasti retete de Paste

O formă rotundă cu diametrul de cca 18 cm se unge cu puţin unt, se tapetează cu hârtie de copt. Se aşază o foaie de aluat, în aşa fel încât să îmbrace baza şi pereţii formei. Se toarnă ¾ din umplutură, se nivelează. Se înfig ouăle de jur împrejur, la mică distanţă unele de altele. Se acoperă cu restul de umplutură. Daca folositi oua crude, puneti toata umplutura in tava, apoi (cu dosul unei linguri) formati adancituri in care puneti cate un ou crud (recomand sa le spargeti separat, intr-un bol, pentru a nu avea surprize). Deasupra se întinde a doua foaie de aluat, se lipesc marginile.

retete festive pentru masa de Pasti retete de Paste

retete festive pentru masa de Pasti retete de Paste

Se face o gaură mică în mijloc (eu am înfipt un dui de inox), pentru a avea loc sa iasa aburul degajat in timpul coacerii. Se unge cu ou batut şi se coace timp de 45 de minute la 170 grade Celsius. Se lasă să se răcească, apoi se poate servi. Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.Placinta cu spanac Torta Pasqualina

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?