5
(7)

Galbiori la tigaie reteta rapida mancare de post simpla gustoasa meniu de post ciuperci la tigaie retete manastiresti retete taranesti mancaruri simple de post retete cu ciuperci de padure galbenei urechiuse bureti galbeni

Galbiori la tigaie reteta rapida

Galbiori la tigaie reteta rapida

Gălbiori, gălbenei, urechiuşe, sau bureţi galbeni (in unele zone mai sunt denumiti ciuciuleţi gălbiori), unghia caprei, dureţi, ciga mică – toate aceste denumiri se referă la această ciupercă unică, pe care botanistul suedez Carl von Linné a descris-o in anul 1753, in lucrarea sa „Species Plantarum”, sub denumirea latina Cantharellus cibarius. „Cantharellus” in limba latina inseamna potir/cupa, iar „cibarius” inseamna aliment/mancare (caci aceasta ciuperca este comestibila).

Galbiorul (cea mai populara denumire la noi, in Romania) creste in padurile de conifere, stejari, fagi, sub forma de palcuri, la baza copacilor, deseori ascunse sub frunze. De aceea li se mai spune „aurul padurilor”. Galbiorii mai pot fi gasiti si printre tufele de mure, zmeura, afine. Pot fi culesi in perioada iunie-noiembrie si pot fi pastrati la racoare timp de cateva zile, intr-un loc aerat.

Retete de post cu ciuperci mamaliga la gratar

Galbiori la tigaie reteta rapida

Ciupercile in general reprezinta o sursa bogata de nutrienti pentru organism. Ele contin proteie, fibre, vitamine (C, B2, B3, B5, B9, B12), o seama de minerale importante (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, zinc). De asemenea, contin antioxidanti (ergotioneina, betaina) care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si mentin sanatatea organismului. Cu putine calorii (72 kcal/100g), galbiorii ofera satietate si nutrientii necesari, inclusiv in perioadele de post.

Galbiorul nu este o ciuperca de cultura, ci o ciuperca salbatica, de aceea se gaseste doar in anumite perioade si pretul nu este foarte mic. Cu toate acestea, are mare cautare si atunci cand apare la vanzare in hypermarket, se epuizeaza imediat. Si pe buna dreptate, pentru ca are un gust deosebit si este un aliment de o calitate exceptionala.

Gălbiorii se potrivesc cu sosuri, carne, orez și paste. Galbiorii pot fi pregatiti si ca ciulama (gasiti o reteta delicioasa aici – link) – sau pur si simplu la tigaie, asa cum prezint eu in reteta de fata. Galbiorii la tigaie se pregatesc extrem de simplu, repede si sunt foarte gustosi. Se pot servi cu mamaliga – proaspata sau fripta pe gratar ori ca garnitura la o friptura slaba (cum ar fi cea de pui).

Galbiori la tigaie reteta rapida

Ingrediente Galbiori la tigaie reteta rapida

Pentru 2 portii

  • 300 g gălbiori proaspeţi
  • 2 linguri ulei www.simonacallas.com
  • un cub de unt cât o nucă (opţional)
  • 1-2 căţei usturoi, pisaţi
  • ¼ linguriţă sare
  • un vârf linguriţă piper măcinat

Retete de post cu ciuperci mamaliga la gratar

Preparare Galbiori la tigaie reteta rapida

Ciupercile se spală foarte bine şi se curăţă de pământ sub jet de apă,. apoi se pun la scurs într-o strecurătoare. www.simonacallas.com Dacă sunt micuţe, se lasă întregi, arată foarte aspectuos în farfurie. Dacă sunt mai mari, se pot tăia în jumătăţi sau în sferturi.

Într-o tigaie incapatoare, se încing uleiul si untul (pentru varianta de post, se omite untul). www.simonacallas.com Se adaugă ciupercile, usturoiul,  sarea, piperul,. şi se gătesc la foc mic, până când se evaporă apa lăsată de ciuperci şi încep să se rumenească. În circa 15 minute sunt gata.

Galbiori la tigaie reteta rapida

Eu le-am servit cu mămăligă friptă pe grătar (gasiti detalii aici – link). www.simonacallas.com Se pot servi şi cu garnitură de cartofi (copţi sau la tigaie), legume la grătar ori salată. Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare dar de mare efect si delicioase.

Retete de post cu ciuperci mamaliga la gratar

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?