5
(6)

Gem de gutui reteta simpla perfecta gem de gutui natural fara conservanti cum se face gemul de gutui dulceata de gutui Dulceata de gutui reteta traditionala dulceata naturala fara conservanti cea mai buna duceata perfecta gem de gutui jeleu de gutui cum se face dulceata de gutui dulceata de casa confiture de coings perfect quince jam

 Gem de gutui reteta simpla

 Gem de gutui reteta simpla

Va dau reteta gemului de gutui care se face la noi in familie de cand ma stiu. Chiar in vremuri de restriste, mama facea ce facea si avea mereu una-doua lamai in frigider. Dar gemul de gutui iese perfect si fara lamaie, coaja de gutuie contine suficienta pectina incat sa lege siropul.  Despre originea gutuilor si beneficiile oferite de aceste fructe minunate, am mai scris aici (link).

Noua ne place gemul mai suculent. Daca il doriti mai legat, puneti doar 1,5 litri de apa. Gutuile le-am cantarit intregi, dar am avut un soi sanatos si cu casuta samburilor mica. Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări,. vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

 Gem de gutui reteta simpla

Ingrediente gem de gutui reteta simpla

  • 2 kg gutui (cantarite curatate)
  • 2 kg zahar www.simonacallas.com
  • 2 litri apa
  • cateva felii de lamaie (optional)

 Gem de gutui reteta simpla

Preparare Gem de gutui reteta simpla

Mai intai pregatim borcanele, care trebuie sa fie curate, uscate, cu capacele potrivite.

Gutuile se spala bine. Daca au puf (unele soiuri au un puf foarte fin pe suprafata), se freaca bine cu un burete nou, sub jet de apa. www.simonacallas.com Apoi se taie in jumatati, se curata de eventualele parti alterate si se dau pe razatoarea mare. Coaja gutuilor nu se inlatura! Este comestibila, se va inmuia la fiert, contine pectina si nutrienti.

 Gem de gutui reteta simpla

cum se face gemul de casa dulceata perfecta

Apa si zaharul se pun la fiert intr-o oala curata si bine degresata. Dupa ce fierb cateva clocote, se adauga gutuile si feliile de lamaie. Se lasa totul sa fiarba, amestecand periodic cu o lingura de lemn noua, pana cand incepe sa se lege. www.simonacallas.com Gemul va capata o superba culoare corai. Se poate verifica daca este gata, punand o lingurita de gem pe o farfurioara rece (tinuta inainte in congelator, cateva minute).

Gemul se toarna in borcane (eu folosesc un polonic mic) si se inchid imediat cu capacele, stranse bine. Daca se prelinge gem pe exterior, se spala sub jet de apa calda (cu capacele puse). www.simonacallas.com

cum se face gemul de casa dulceata perfecta

cum se face gemul de casa dulceata perfecta

Borcanele fierbinti se infasoara bine intr-o patura groasa si se lasa asa pana a doua zi. Racirea lenta va vida si va sigila borcanele, si astfel nu mai este nevoie sa le fierbem. www.simonacallas.com

Acest gem este delicios si poate fi pastrat timp de ani de zile. Ca sa se mentina culoarea, trebuie pastrat in loc intunecos (camara, dulap).

cum se face gemul de casa dulceata perfecta

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?