Portocale caramelizate portocale in zahar caramel fructe caramelizate decor prajituri torturi
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Portocale caramelizate
Metodele de conservare utilizând zahăr, sirop de palmier sau miere, sunt cunoscute încă din Antichitate – China şi Mesopotamia. Precursorii metodei moderne de confiere sunt însă arabii, care obişnuiau să servească citrice confiate şi trandafiri în cele mai importante momente ale banchetelor festive.
Eu ador portocalele, fie proaspete fie altfel. Iar portocalele caramelizate sunt minunate. Indiferent că le consumăm ca atare (sunt pur şi simplu delicioase), ori le folosim ca decor pentru torturi sau prăjituri, portocalele caramelizate sunt nu numai spectaculoase ci şi foarte simplu de preparat. Portocalele caramelizate se pot consuma în siropul în care au fiert – acesta constituie un desert foarte popular şi apreciat în ţările anglofone. Pentru a fi folosite ca decor, ele trebuie scoase din sirop şi scurse.
Ingrediente Portocale caramelizate
- 300 g zahăr tos alb
- 400 ml apă
- 1 portocală
- un baton de scorţişoară (opţional)
Preparare Portocale caramelizate
Portocalele se spală bine şi se şterg cu un prosop de hârtie. Se taie în felii subţiri – de circa 3 mm grosime şi se pun deoparte. Zahărul, apa şi scorţişoara se pun la fiert, într-un vas mai larg. Când dau în clocot, se adaugă feliile de portocală, dispunându-le în aşa fel încât să nu se suprapună. De aceea este nevoie de o cratiţă cât mai largă. Se lasă să fiarbă, la foc mic, întorcând periodic feliile de portocală, până când acestea devin uşor translucide, iar miezul lor se subţiază. această etapă durează circa o oră.
Când sunt gata, se scot feliile de portocală din sirop şi se pun pe un grătar, să se scurgă şi să se răcească. apoi sunt gata de folosit. Se pot păstra până la două săptămâni într-un container etanş, cu hârtie cerată între ele. Eu am păstrat siropul rămas, dar s-a întărit beton până a doua zi şi nu l-am mai putut folosi. Cred că, diluat cu apă şi dat din nou în fiert, ar fi mai bine. Miroase foarte frumos şi are gust de portocale.
Vă invit să dati Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări şi vă pot oferi sfaturi culinare.
Ce fain arată! M-am gândit deseori, văzând pe la standurile cu fructe confiate din ţară şi din afară, la procedeele de confiere. E drept, multe din cele de pe piaţă se fac fără respectarea procedeelor tradiţionale, forţat, la diverse aparate şi cu ceva conservanţi ori coloranţi. În schimb, reţeta ta de azi e atât de simplă şi de curată încât chiar şi un nebucătar ca mine, cu două mâini stângi şi 7 degete torsionate 😳 o poate executa.
Arata superb!! Mi s-a facut gura apa ❗ ❗ ❗ 😛
Arata foate bine si banuiesc ca sunt la fel de gustoase. Felicitari!