5
(3)

Tort Bruce reteta originala by Get Baked Bruce Cake original recipe blat negru umed ganache ciocolata tort de ciocolata Bertha Cake recipe Rich Myers

Tort Bruce reteta originala by Get Baked

Tort Bruce reteta originala by Get Baked

Acest tort a devenit viral, din motive intemeiate. Este spectaculos de inalt (24 de straturi), contine extrem de multa ciocolata (atat in blat cat si in crema), e opulent si se topeste in gura. A fost conceput de cofetarul Rich Myers de la cofetaria Get Baked din Leeds (Marea Britanie), felia se vinde cu 20 de lire si a facut furori inca de la aparitie. Reteta a fost publicata chiar de catre Rich Myers in cartea „Get Baked”, care se poate cumpara si in Romania, asa ca cine cere bani pentru reteta comite o ilegalitate.

In ciuda unor opinii, tortul Bruce nu are nicio legatura cu personajul Bruce Bogtrotter din filmul Matilda. Iar Rich Myers a publicat el insusi reteta, pentru ca incepand cu anul acesta a decis sa il scoata la pensie pe Bruce, iar acum vedeta cofetariei Get Baked este doamna Bertha, care la prima vedere pare leita Bruce, doar ca in crema ei se foloseste o combinatie de ciocolata neagra si ciocolata cu lapte.

Bertha Cake original recipe Rich Myers cakes

Bertha Cake original recipe Rich Myers cakes

Asadar, reteta este luata din cartea publicata de cofetarul (si fondatorul Get Baked) Rich Myers, iar cantitatile sunt adaptate pentru un tort de 18 cm diametru si 5 kg greutate. Cine doreste cantitatile exacte din carte (care sunt pentru un tort de 23 cm, 10 kg), le gaseste in pagina Sweet Art by Komori Ceslava si desigur in cartea “Get Baked” by Rich Myers.

Tortul din imagini este opera prietenei mele Viorica Stanimirescu si dupa cum se poate observa, este perfect, impecabil, arata mai bine chiar decat cel facut de creatorul retetei 😉 Va recomand pagina Pasiune si rabdare in bucatarie, veti descoperi multe alte prajituri de casa si de cofetarie absolut impecabile.

Nu in ultimul rand, sa aveti permanent in vedere faptul ca ingredientele de calitate fac diferenta. Ciocolata Callebaut, frisca naturala cu cat mai multa grasime, cacao Callebaut alcalinizata Noir Intense – sunt ingrediente care potenteaza aroma si gustul acestui tort unic.

Tort Bruce reteta originala by Get Baked

Ingrediente  Tort Bruce reteta originala by Get Baked

 Blat negru cu ciocolata

(pentru 4 blaturi de 18 cm diametru)

  • 480 g unt 82%, moale
  • 780 g zahar tos
  • 360 g oua, la temperatura camerei
  • 270 g smantana fermentata
  • 210 g ciocolata neagra, topita
  • 126 g cacao pudra
  • 300 ml apa fierbinte
  • 471 g faina alba
  • 3.6 g sare
  • 12 g bicarbonat de sodiu alimentar

 

Crema de ciocolata

  • 1.5 kg ciocolata amaruie cu 55% cacao
  • 1.5 kg frisca lichida (minim 35% grasime)
  • ¼ lingurita sare

Tort Bruce reteta originala by Get Baked

 

Preparare  Tort Bruce reteta originala by Get Baked

 

Preparare blat negru cu ciocolata

Cantitatile din reteta sunt pentru 4 blaturi cu diametrul de 18 cm. Dar, in conditii homemade, este dificil de pregatit totul deodata si de copt 4 blaturi in acelasi timp. Puteti imparti cantitatile retetei in doua jumatati si pregatiti doua serii a cate doua blaturi. Mare atentie insa, nu scoateti blaturile din forme decat dupa ce se racesc complet! Aceste blaturi sunt extrem de fragile.

Tort Bruce reteta originala by Get Baked

Bertha Cake original recipe Rich Myers cakes

Asadar, se pregatesc formele cu diametrul de 18 cm si pereti mai inalti, care se tapeteaza la baza cu hartie de copt; si se incinge cuptorul la 150 de grade Celsius, cu ventilatie (165 grade Celsius fara ventilatie).

Cacao se cerne intr-un bol si se amesteca cu apa fierbinte, adaugand cate putina apa, ca sa nu formeze cocoloase. Apoi se amesteca cu ciocolata topita.

Untul se freaca spuma cu zaharul. Ouale se bat intr-un castron si se adauga treptat, fara a opri din mixat. Apoi se adauga smantana si se omogenizeaza bine. Se adauga si amestecul de cacao cu ciocolata.

Faina, sarea si bicarbonatul se cern impreuna si se adauga in compozitie (nu uitati sa scadeti viteza mixerului, ca sa nu se imprastie faina).

Bertha Cake original recipe Rich Myers cakes

Compozitia se distribuie in mod egal in forme si se introduc in cuptor pentru 65 minute (daca le coaceti fara ventilatie, dupa o ora verificati cu scobitoarea). Cand sunt gata, se scot formele din cuptor, se lasa sa se raceasca complet pe un gratar, apoi se invelesc cu totul in folie si se pun in frigider pentru cateva ore (sau peste noapte).

Dupa ce s-au racit bine si s-au stabilizat, blaturile se pot felia pe orizontala cu un cutit zimtat, bine ascutit. Fiecare blat se taie in 3 felii pe orizontala. Se vor obtine astfel 12 felii, cu grosimea de 1-1,5 cm. Feliile se asaza pe un platou, si se pastreaza la rece pana la montarea tortului. Le puteti pune in congelator 1-2 ore, astfel daca sunt usor inghetate se asaza perfect drepte in tort, ca sa obtinem o sectiune frumoasa.

Tort Bruce reteta originala by Get Baked

Bertha Cake original recipe Rich Myers cakes

Preparare crema de ciocolata

Frisca lichida se infierbanta. Se toarna peste ciocolata, se lasa cateva minute ca sa se inmoaie ciocolata; apoi se adauga sarea si se amesteca cu un tel in forma de para pana cand se topeste toata ciocolata si se obtine un amestec omogen. Compozitia se transfera intr-o tava dreptunghiulara, pentru a se raci uniform. Amestecati periodic cu o spatula, ca sa nu prinda pjghita, sau acoperiti suprafata cu folie alimentara de plastic, lipita de suprafata, si lasati pe masa pana cand crema capata consistenta potrivita pentru a putea fi utilizata la montare (usor pastoasa, tartinabila). Aici (link) puteti urmari cum se procedeaza si care trebuie sa fie consistenta cremei.

Tort Bruce reteta originala by Get Baked

Montare  Tort Bruce reteta originala by Get Baked

Se monteaza cele 12 felii de blat, cu crema intre ele. Se distribuie astfel incat straturile sa fie egale, pentru a obtine o sectiune frumoasa. Cu crema ramasa se imbraca tortul la exterior, se niveleaza frumos si se da la rece pana se intareste crema. Pentru portionare, se utilizeaza un cutit foarte bine ascutit, care se incalzeste in apa fierbinte si se sterge de fiecare data.

Bertha Cake original recipe Rich Myers cakes

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?