5
(38)

Jeleu de gutui Peltea de gutui reteta peltea naturala jeleu fara conservanti  fara coloranti cum se face p[elteaua cum se face jeleul de casa quince jelly recipe 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB,  Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Jeleu de gutui Peltea de gutui

Jeleu de gutui Peltea de gutui by Simona Callas

Toată lumea cunoaşte acest fruct minunat – cântat de poeţi, pictat de artişti – care este gutuia. Bogată în vitamine (B, C, PP, provitamina A) şi elemente minerale (magneziu, fosfor, calciu, potasiu, fier, cupru, sulf), cu un conţinut de 71% apă, cu o aromă inconfundabilă şi un gust astringent, gutuia este folosită de multă vreme, atât ca aliment cât şi ca leac pentru diverse afecţiuni, în special digestive şi respiratorii. De la gutui se folosesc nu numai fructele, ci şi sâmburii, florile, frunzele   sub formă de mucilagii, tincturi, infuzii sau ceaiuri.
Bunicii mei creşteau gutui. Într-o perioadă în care au avut şi capre, au fost nevoiţi să îngrădească pomişorii cu fructe de aur, pentru a ţine năzdrăvanele departe. Le plăceau la nebunie frunzele şi mugurii de gutui. simonacallas

****gutui

Reteta traditionala peltea de gutui

Bunica ne cocea gutuile iarna, pe soba fierbinte, e una dintre primele mele amintiri ale copilăriei. Mama făcea gem, dulceaţă şi compot. Şi astăzi, garnitura mea preferată pentru clătite e dulceaţa de gutui. Şi am mâncat odată mâncare de gutui cu pui, preparată de o gospodină din Moldova. Ca extra-opţiune, atunci când avem multe gutui şi nu mai ştim cum să le preparăm, propun astăzi un preparat deosebit: jeleu (sau peltea) de gutui. De obicei se face din cojile şi cotoarele gutuilor, rămase de la prepararea compotului şi/sau a dulceţii. Pentru a se închega, e nevoie de obicei de un adaos de pectină, adus prin asocierea merelor în reţetă sau utilizarea de gelifianţi sintetici. Dacă însă se folosesc fructele întregi, nu este nevoie de gelifianţi. Eu nu am pus nici mere. Şi am obţinut un jeleu parfumat, rubiniu şi bine legat, care poate fi păstrat peste iarnă şi poate fi utilizat în multe feluri: întins pe pâine la micul dejun, în clătite, ca topping ori glazură pentru deserturi. Faptul că este limpede şi omogen îl face perfect pentru creme, mousse-uri sau fursecuri linzer. Jeleu de gutui Peltea de gutui 
Jeleu de gutui peltea

Jeleu de gutui Peltea de gutui 

 

Ingrediente Jeleu de gutui Peltea de gutui by Simona Callas

• 1 kg gutui (cântărite întregi)
• 600 g zahăr (aproximativ)
• 50 ml suc de lămâie www.simonacallas.com
• 1 l apă (aproximativ)
gutui

Preparare Jeleu de gutui Peltea de gutui by Simona Callas

Gutuile se spală, se înlătură partea din centru (cotorul şi seminţele) şi eventualele părţi nesănătoase, apoi se taie în cuburi. www.simonacallas.com Se stropesc cu sucul de lămâie, se amestecă; apoi se pun într-un vas şi se acoperă cu apă, în aşa fel încât apa să depăşească nivelul gutuilor cu circa 2 degete. 
 
gutui
 
Se pune vasul pe foc, la flacără medie până când începe să fiarbă; apoi se dă focul la mimin şi se continuă fierberea până când se înmoaie gutuile (circa o oră). www.simonacallas.com
 
gutui
 
Cu instrumentul pentru piure, se pasează gutuile cât se poate de bine. simonacallas
 

Reteta de peltea naturala

gutui
 
O strecurătoare încăpătoare, aşezată deasupra unui vas, se tapetează cu tifon curat şi des (eu l-am pus în 4 straturi). www.simonacallas.com Se varsă înăuntru gutuile pasate, cu tot cu apa în care au fiert. Se lasă să se scurgă bine (câteva ore). 
 
gutui
 
La sfârşit, se strâng marginile tifonului şi se scurge restul de suc. Se cântăreşte sucul obţinut. Pentru fiecare 250 ml suc se adaugă 150 g zahăr alb tos. Se pune amestecul (suc + zahăr) pe foc, amestecând continuu până de dizolvă zahărul. www.simonacallas.com Se lasă să fiarbă, la foc mic, înlăturând mereu spuma formată, până când devine legat ca un gem. Se toarnă în borcane şi se închid imediat. În acest fel, se vor vida. Se învelesc borcanele într-un prosop şi se lasă aşa, până se răcesc complet.
***
Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

****

Jeleu de gutui Peltea de gutui
 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 38

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!