Ecler traditional cu vanilie si glazura fondant reteta eclere traditionale eclere perfecte ecleruri clasice reteta eclere de cofetarie fondant patiserie crema vanilie crema de lapte cel mai bun ecler reteta ecler de cofetarie ecler de casa
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Ecler traditional cu vanilie si glazura fondant
În sfârşit, reuşesc să pun pe blog această minunată reţetă de Ecler traditional cu vanilie si glazura fondant. Noi iubim mult acest preparat delicios, aspectuos şi foarte popular; şi l-am preparat de multe ori, mai ales în ultimii doi ani. Înainte să învăţ să prepar glazura fondantă, glasam eclerurile cu un ganache de ciocolata sau cu o glazură simplă din zahăr pudră şi suc de lămâie. Sunt foarte bune şi aşa, dar parcă nimic nu se compară cu o glazură dulce, subţire şi crocantă din fondant de patiserie, aşa cum numai în cofetăriile tradiţionale o găsim. Ecler traditional cu vanilie si glazura fondant
Eclerul pe care îl ştiu din copilărie, cel umplut cu cremă de vanilie şi acoperit cu o glazură din fondant cu cacao, va rămâne întotdeauna preferatul meu şi prima alegere atunci când mă aflu în faţa unui platou cu cele mai diverse prăjituri.
Aluatul de ecler – despre care am povestit aici – e pretenţios doar în măsura în care trebuie să ştii cât ou să adaugi, în aşa fel încât să obţii compoziţia adecvată. Acest lucru se rezovă cu puţin antrenament sau, şi mai bine, cu un cântar bun de bucătărie şi ingrediente de calitate (făină uscată şi afânată, un unt bun, lapte integral). Ecler traditional cu vanilie si glazura fondant
Ingrediente Ecler tradiţional cu vanilie şi glazură fondant
(pentru circa 20 buc ecler a 120-150 g fiecare)
***
► Pentru cojile din aluat opărit (pâte à choux)
- 125 ml apă
- 125 ml lapte integral
- 150 g unt www.simonacallas.com
- ¼ linguriţă sare
- 10 g zahăr pudră + 1 lingură pentru pudrat
- 150 g făină
- 250 g ouă (cam 4 ouă mari, cântărite fără coajă)
***
► Pentru crema de vanilie
- 6 gălbenuşuri de ou
- 125 g zahăr tos
- 40 g amidon www.simonacallas.com
- 700 ml lapte integral
- 1 baton vanilie
- 200 g unt cu 80-82% grăsimi
***
► Pentru glazura fondant
- 700 g fondant de patiserie
- 1 lingură cacao www.simonacallas.com
***
Preparare Ecler tradiţional cu vanilie şi glazură fondant
***
Preparare coji (pâte à choux) Ecler traditional cu vanilie si glazura fondant
Se porneşte cuptorul să se încingă la 200 grade Celsius şi se pregătesc două tăvi de aragaz care se tapetează cu hârtie de copt.
Apa, laptele, untul, sarea, zahărul se pun într-un vas, se amestecă cu o lingură de lemn şi se fierb până când dau în clocot. Se ia vasul de pe foc, se adaugă toată făina deodată şi se amestecă energic, până când se omogenizează, iar compoziţia se desprinde de pereţii vasului. www.simonacallas.com Acesta este aluatul opărit. Se transferă în bolul unui mixer şi se mixează, cu viteză mică (treapta 2 din 6), timp de câteva minute, până când aluatul se răcoreşte. Se adaugă câte un ou, mixând bine înainte de a-l adăuga pe următorul. Aluatul pentru ecler (pâte à choux) are consistenţă semisolidă şi curge în panglică. În momentul în care se atinge această consistenţă, nu se mai adaugă ouă.
Aluatul se transferă într-o pungă de ornat şi se trasează în tavă cilindri cu lungime de circa 9 cm, păstrând o distanţă de siguranţă între ei (cam 3 cm). Se presară zahăr pudră şi se introduce tava în cuptor, la 200°C. www.simonacallas.com După circa 10 minute se scade temperatura la 180°C şi se mai lasă la copt până se rumenesc frumos (încă 10-15 minute). Apoi se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească.
Preparare crema de vanilie Ecler traditional cu vanilie si glazura fondant
Crema de vanilie – crema de patiserie – se prepară ca aici (link).
Preparare glazură fondantă
Glazura fondantă se prepară ca aici (link). Din glazura albă se opresc 2 linguri şi se pun deoparte. www.simonacallas.com Restul de glazură se lichefiază (la microunde sau pe baie de aburi), se adaugă cacao şi se omogenizează.
Montare Ecler traditional cu vanilie si glazura fondant
Fiecare ecler se perforează în partea de jos cu un vârf de ornat subţire (ca aici – link) sau cu vârful unui cuţit. Crema de vanilie se transferă într-o pungă de ornat prevăzută cu dui (vârf) rotund cu diametrul de circa 1 cm. Se umple apoi fiecare ecler cu cremă.
Glazura cu cacao se pune într-un bol suficient de larg. Se scufundă pe rând fiecare ecler în glazură, cu partea de sus, se scurge excesul şi se aşază pe un platou. www.simonacallas.com Glazura albă se încălzeşte, se pune într-o pungă tăiată la un capăt – sau se ia cu linguriţa – şi se trasează zigzaguri peste glazura cu cacao. Această etapă este opţională. Prajiturile pot fi decorate cu ciocolată răzuită, fructe, ornamente din ciocolată sau din zahăr, flori naturale comestibile etc. Ecler traditional cu vanilie si glazura fondant
***
Note:
- Cât timp se coace prima tavă de ecleruri***, aluatul se păstrează în frigider (altfel, se înmoaie din cauza untului din compoziţie). După ce se scoate prima tranşă din cuptor, se pregăteşte a doua tavă, se formează eclerele şi se introduc imediat în cuptor. www.simonacallas.com
- Eclerurile se umplu proaspete, imediat după ce se răcesc, cât încă sunt crocante. La o oră după ce s-au copt se înmoaie şi sunt mai dificil de manevrat.
- De aceea, umplutura pentru ecleruri trebuie preparată dinainte.
- După ce se umplu cu cremă şi se glasează, eclerurile pot fi păstrate până la 4 zile în frigider.
***La data cand am scris acest articol, pluralul academic pentru „ecler” era „ecleruri”. Intre timp, majoritatea agramata a invins si din 2022 in DEX a aparut „eclere”. Cica „ecleruri” nu mai e corect. Insa, pluralul la „cler” (bisericesc) a ramas „cleruri”; la „fler” – „fleruri”; „ger” – „geruri”. Deocamdata. Pentru ca probabil majoritatea agramata nu are in vocabular aceste cuvinte.
***
Foarte bune au iesit! Si fondantul a fost prima data ca l-am facut. Asa cum mi-l aminteam din copilarie. Super reusit blog ai! Si cata munca si efort ai depus sa il faci!
Multumesc frumos, Laura 🙂
:Heart:
Buna ziua d-na Simona.Doresc să vă întreb dacă după ce pun untul in cremă mai trebuie pus pe foc.De regulă las crema să se răcească la temp.camerei și după amestec cu untul.Acum am pus untul in cremă caldă,am amestecat,dar nu s-a îngroșat de ajuns.Am folosit-o așa, dar as dori sa stiu pe viitor unde am făcut greșeala. Va mulțumesc și pentru toate celelalte rețete pe care cu drag le-am incercat(o parte din ele) și pentru răspuns!
Dupa ce adaugi unul, nu mai pui crema pe foc. O lasi sa se raceasca si o pui la frigier. A doua zi va fi perfecta. Poti sa o faci si cum stii tu, sa racesti crema si sa o amesteci cu untul batut. E acelasi lucru.
Mulțumesc frumos!
Mulțumesc frumos, am lasat-o doar câteva ore la frigider,probabil dacă nu grăbeam era ok. O seară frumoasă!
[…] Madeleines – după numele original, constituie o delicatesă specific franţuzească; la fel ca Eclerul, Rum Baba, Macarons, Caneles de Bordeaux, Religieuse, L’Ópera, Pains au Chocolat, […]
[…] sau alta. Şi eu il prepar destul de des. Puteţi găsi în blogul meu reţetele detaliate pentru ecler clasic, ecler vienez, lebede, choux a la creme, Religieuse, Courtesan au Chocolat, una mai delicioasă […]
[…] de un patiser ingenios care din păcate a rămas anonim. Aluatul este acelaşi cu cel pentru ecler, umplutura şi glazura de asemenea. Diferenţa o face modul de prezentare, care la Religieuse este […]
Buna doamna Simona, cuptorul sa fie cu ventilatie sau static? Multumesc
Eu am copt fara ventilatie. Daca folositi functia ventilatie, setati temperatura cu 10-15 grade mai putin.