4.9
(36)

Sarmale in foi de vita cum se fac cele mai gustoase sarmale cu carne sarmalute in foi de vita varza stevie spanac hrean cum se fac sarmalele reteta de sarmale

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Sarmale in foi de vita

Cui nu îi plac sarmalele? Eu le ador. In foi de varză, de viţă sau de ştevie, sarmalele constituie un preparat devenit classic pentru bucătăria noastră. Nelipsite pe masă, la sărbătorile mari (Paşte, Crăciun); la evenimentele importante din familie (nuntă, botez, aniversare, parastas), sarmalele nu lipsesc, ele sunt un dish de sine stătător, inserat între aperitiv şi friptură sau peşte.

Sarmaua nu este un preparat tradiţional românesc, ea a apărut în bucătăria noastră în perioada dominaţiei otomane iar românii s-au îndrăgostit de ea iremediabil, aşa cum s-au îndrăgostit şi de alte reţete turceşti (musaca, rahat, baklava, sarailii, kebap etc) şi au naturalizat-o atât de bine, încât multă lume (şi mulţi străini) identifică sarmaua cu bucătăria românească. Detalii interesante despre povestea sarmalei găsiţi în revista Historia.

Mie sarmalele îmi aminesc cu drag de copilărie şi adolescenţă. În special la nunţi şi la parastase, când trebuiau preparate mii de sarmale, femeile din familie se strângeau laolaltă şi înfaşurau de zor la sarmale. Era un motiv de clacă şi de stat la un pahar de vorbă; una dintre ocaziile de a se reuni şi de a petrece împreună câteva ceasuri. Şi unde se dezleagă vorbele mai bine decât în bucătărie?

Sarmale in foi de vita

Sarmale in foi de vita

Chiar şi dacă petrecerea pentru nuntă sau parastasul se desfăşurau la restaurant, toată lumea venea cu mâncare de acasă; în primul rând pentru că am prins perioada sarăciei lucii şi a magazinelor goale, când nici în restaurant nu aveau ce pune pe masă; în al doilea rând pentru că sarmalele, cozonacii şi prăjiturile făcute în casă erau cele mai gustoase, şi nu în ultimul rând pentru că oricum mai toată lumea avea “o ţară” şi un porc în bătătură, căruia i se făcea onorul de a fi sacrificat la asemenea ocazii.

Dacă parastasul cădea în zi de post, se înlocuia tocătura din carne cu un amestec de orez şi ciuperci, sau orez cu prune confiate ori stafide; dar sarmelele nu trebuie să lipsească. Reţeta mea de sarmale în foi de varză o găsiţi aici (link). Astăzi vă prezint varianta cu foi de viţă-de-vie.

Din mai-iunie, de când viţa de vie se umple de frunze verzi, mari şi suculente, se pot prepara sarmale in foi de viţă. Si de asemenea se pot pune frunzele la păstrare pentru iarnă, în diferite moduri: opărite şi congelate; în saramură la borcane, ori pur şi simplu ca atare, în pet-uri cu capac bine închis.

***

Eu ador sarmalele în foi de viţă. Le prefer vara, pentru că aşa mi se pare mie, că se potrivesc mai bine in meniu. Frunzele de viţă sunt mai uşor digerabile decât cele de varză şi în plus, culoarea lor verde se integrează perfect în decor 🙂

Prefer să folosesc frunze proaspete, culese de mine din vie. Sau cumpăr de la piaţă, dar precupeţele le vând foarte scump. Se găsesc şi frunze de viţă murate, la borcan, în hypermarket sau în băcăniile turceşti.

Sarmale in foi de vita

Ingrediente sarmale in foi de vita

  • 1 kg carne tocată amestec (porc+vită)
  • 2 cepe uscate
  • 100 g ulei www.simonacallas.com
  • 100-150 g pastă de tomate concentrată
  • 50 g orez cu bob mic www.simonacallas.com
  • 1 lingură vegeta de casă sau bio (opţional)
  • 1 linguriţă oregano uscat (sau măghiran)
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • sare, piper după gust
  • 30-40 frunze mari de viţă-de-vie
  • 1 pahar de vin rosé sec sau demisec

Sarmale in foi de vita

 

Preparare sarmale in foi de vita

Dacă frunzele de viţă sunt proaspete, se spală şi se opăresc înainte de a fi folosite. Se umple cam 2/3 cu apă o oală încăpătoare şi se pune pe foc, Când clocoteşte apa, se aruncă frunze de viţă câte încap, se lasă până când începe apa să clocotească din nou. www.simonacallas.com Se mai amestecă cu o lingură, iar după câteva minute se scot cu spumiera, într-o strecurătoare. Se lasă să se scurgă bine şi să se răcească, apoi sunt gata de folosit.

Dacă se folosesc frunze din saramură, se clătesc în apă rece. Dacă sunt prea sărate, se lasă în apă rece câteva ore. Apoi se scurg.

Modul de preparare pentru sărmăluţele în foi de viţă este identic cu cel al sarmalelor în foi de varză.

Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în grăsime (eu prefer să folosesc ulei la aceste sarmale, dar se poate folosi şi untură). Se adaugă 2 linguri din pasta de tomate, cimbrul, piperul, oregano şi se mai lasa pe foc câteva minute, amestecând încontinuu, ca să nu se lipească. www.simonacallas.com Apoi se ia de pe foc, se aruncă peste carnea tocată. Se adaugă vegeta, sarea după gust, orezul şi se omogenizează.

***

vita de vie

Se ia pe rând câte o frunză de viţă, se aşază o linguriţă cu vârf de compoziţie, se rulează şi se strânge la capete. Se asază sărmăluţele într-un vas încăpător, în care se vor fierbe. Eu aşez frunze întinse între straturi, dar nu e obligatoriu. După ce se împachetează toată carnea, se aşază deasupra un rând de frunze de viţă. www.simonacallas.com Pasta de tomate rămasă se diluează cu 700 ml apă şi se toarnă peste sarmale. Dacă mai este nevoie, se completează cu apă. Sarmalele trebuie să fie pe cât posibil acoperite cu apă, ca să fiarbă bine. Pe parcurs mai scade apa şi trebuie completată la loc.

Sarmale in foi de vita

Sarmale in foi de vita

Se pune oala pe aragaz, la foc potrivit, pentru circa o oră. Frunzele de viţă fierb mai repede decât cele de varză. Apoi se introduce în cuptor, la foc potrivit (175 de grade Celsius) pentru încă o oră – o oră şi jumătate. www.simonacallas.com Înainte de a introduce sarmalele în cuptor, eu arunc peste ele un pahar de vin; pentru un plus de aromă şi de savoare. Nu e obligatoriu, dar vă recomand să încercaţi, e un deliciu. Atenţie, nu folosiţi vin dulce, ci unul sec sau demisec.

Sarmale in foi de vita

Sărmăluţele în foi de viţă se servesc aburinde, cu iaurt rece şi (eventual) cu un pahar de vin bun alături.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Sarmale in foi de vita

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 36

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!