5
(27)

Zorele de cofetarie Prajitura Zori de zi reteta islere cu nuci gem crema ciocolata glazura fondant reteta prajitura isler biscuiti linzer fursecuri umplute cu nuca gem de fructe crema ciocolata fondant glazura 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Biscuiti Linzer cu fondant

Zorele de cofetarie Prajitura Zori de Zi

 

Poate că unii dintre voi vă mai amintiţi de aceste prăjiturele, care erau destul de populare în vremea comunismului şi care, în oraşele mari, s-au mai găsit şi după 1990, prin cofetăriile de cartier şi chiar la magazinele cu produse de panificaţie.  În Constanţa, le-am găsit în punctele de desfacere ale Fabricii de Pâine Dobrogea, până când acestea s-au desfiinţat, în 2016. Ca o paranteză, Întreprinderea Dobrogea, înfiinţată în 1961, era cel mai modern combinat de panificaţie din România la acea vreme, având ca obiecte de activitate prelucrarea grâului, fabricarea pâinii, a produselor speciale de panificaţie şi a biscuiţilor. Din păcate, în anul 2916 această fabrică s-a închis.

În anul 2013 SC Dobrogea Grup SA Constanţa, unul din cei mai importanţi producători din domeniul morărit-panificaţie din România a intrat în procedură de faliment, factorii determinanţi ai acestui faliment fiind multipli, evaziunea fiscală practicată de producătorii minori de pe piaţă fiind doar una dintre cauze.

Zorele de cofetarie Prajitura Zori de zi simonacallas

***

În fine, să revenim la prăjitura de faţă. Creatorul ei a rămas anonim, dar este destul de probabil că s-a inspirat din reţeta de fursecuri Linzer. Este un sandviş din biscuiţi fragezi cu unt, nucă şi scorţişoară, umplut cu cremă de ciocolată iar deasupra uns cu gem/jeleu de fructe şi glasat în fondant cu cacao. În reţeta originală, publicată în 1963, crema se făcea din fondant amestecat cu unt şi masă de cacao. Această cremă avea calitatea de a nu se înmuia la temperatura camerei. Eu am preferat să fac o cremă din ciocolată, pentru că mi-e mai la îndemână şi pentru că e mai gustoasă.

Pentru uns am folosit gem de caise făcut în casă. În orice caz, vă recomand un gem din fructe acrişoare, care să contracareze gustul dulce al glazurii din fondant; şi să fie cât mai fin, ca să se aşeze frumos glazura pe deasupra.

În Reţetarul pentru produse de cofetărie şi patiserie, publicat în anul 1963 de Ministerul Comerţului Interior, aceste prăjituri apar sub denumirea de Zori de zi. Eu am le-am văzut în cofetăriile din Constanţa, în anii ’90, cu numele de Zorele şi aşa m-am obişnuit să le spun. În fine, oricum le-aţi spune, aceste prăjituri sunt delicioase. Seamana cu islerele, doar ca islerele sunt glasate in ciocolata si au deasupra ca decor o jumatate de miez de nuca. Din reţeta pe care o prezint se obţin 16 prăjituri cântărind 80 g fiecare. Este gramajul standard din reţetar. Sigur că cine doreşte poate să le facă mai mici sau mai mari, după preferinţă.


Zorele de cofetarie Prajitura Zori de zi simonacallas

 

Ingrediente Zorele de cofetarie Prajitura Zori de Zi

 

Pentru biscuiţi fragezi cu nucă

  • 175 g unt moale (82% grasime)
  • 100 g zahăr pudră
  • 2 ouă www.simonacallas.com
  • 1 linguriţă scorţişoară măcinată
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 1 lingură coajă de lămâie
  • 275 g făină 000
  • 50 g nuci măcinate

 

Pentru umplutură

  • 100 g ciocolată amăruie, tocată (50% cacao)
  • 200 g frişcă lichidă, rece www.simonacallas.com
  • 1 lingură zahăr pudră

 

Pentru glasat

 

Ingrediente Zorele de cofetarie Prajitura Zori de Zi

 

Preparare biscuiţi fragezi cu nucă

Untul se freacă spumă cu zahărul. Se adaugă ouăle pe rând, scorţişoara, vanilia, coaja de lămâie, apoi se încorporează nuca şi făina. www.simonacallas.com Se obţine un aluat nu foarte vârtos, dar nu mai adăuigaţi făină! Aluatul se răstoarnă pe o bucată de folie alimentară din plastic, se înfaşoară bine şi se dă la rece până se întăreşte – de obicei e suficientă o oră, dar eu l-am lăsat peste noapte.

Se încinge cuptorul la 170 de grade Celsius şi se pregăteşte o tavă de aragaz, care se tapetează cu hârtie de copt. Aluatul se taie împarte în două părţi egale. www.simonacallas.com Jumătate se lasă mai departe în frigider, iar cealaltă jumătate se întinde în strat uniform de 3-5 mm pe masa pudrată puţin cu făină. Se decupează discuri cu diametrul de 7 cm, care se aşază în tavă. Se introduc la cuptor până când se rumenesc uşor (cca 15 minute, dar staţi cu ochii pe ele). Când sunt gata, se scot din cuptor şi se pun într-un castron încăpător.

Se procedează la fel cu restul de aluat. www.simonacallas.com  Este important ca aluatul să fie ţinut la rece până când este prelucrat, pentru că untul din compoziţie îl înmoaie foarte repede şi astfel va fi mai dificil de întins şi decupat.

***

Preparare umplutură

Jumătate din frişca lichidă se înfierbântă, se adaugă zahărul, se omogenizează şi se toarnă peste ciocolată. Se amestecă cu un tel mic în formă de pară sau cu o spatulă, până se topeşte ciocolata. www.simonacallas.com Apoi se adaugă restul de frişcă, se omogenizează şi se dă la rece până se întăreşte (minim o oră). După ce s-a răcit şi s-a întărit, se transferă în bolul unui mixer şi se mixează cu viteză maximă câteva minute, până când se obţine o cremă catifelată. Nu uitaţi ca, din când în când, să adunaţi crema de pe peretele bolului.

Zorele de cofetarie Prajitura Zori de zi simonacallas

Montare şi glasare Zorele de cofetarie Prajitura Zori de Zi

Biscuiţii se aleg câte doi, se umplu cu cremă (intră cam 20 g cremă la fiecare sandviş), se ung deasupra cu gem de fructe şi se dau la rece.

Fondantul – găsiţi reţeta aici – se încălzeşte la microunde sau pe flacără foarte mică, amestecând să nu se ardă. www.simonacallas.com Pentru glasare, fondantul trebuie să fie cald, nu fierbinte, temperatura prea mare îi alterează proprietăţile. Se glazează numai capacul de deasupra, având grijă să nu se prelingă fondantul pe arginea prăjiturilor. Opţional, se poate forma o mică rozetă din cremă pe suprafaţa prăjiturilor. Se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Zorele de cofetarie Prajitura Zori de zi simonacallas

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 27

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!