Sarmale de post cu ciuperci reteta sarmale de post taranesti sarmalute de post in foi de varza sarmalute cu mamaliga sarmale romanesti sarmale calugaresti reteta sarmale manastiresti cu hribi manatarci galbiori pleurotus champignons
Sarmale de post cu ciuperci
Am mancat de multe ori in copilarie sarmale de post, caci am facut vacantele la bunici,. iar bunica ne lua cu ea pe la toate parastasele din sat, si erau… si erau 🙂 Aveam multe rude, mai apropiate sau mai indepartate, si aproape in fiecare sambata cineva avea de pomenit. Orezul si varza formau meniurile de electie. Daca era post – pilaf sarbesc, varza calita si sarmale de post. Daca nu – pilaf cu carne, varza cu afumatura ori sarmale cu carne. Fasole mai rar am vazut, era scumpa – ca si acum.
Imi mai amintesc ca uneori in sarmalele de post se puneau prune uscate – in loc de ciuperci, care se gaseau mai greu in zona noastra. Am mancat sarmale de post cu orez si prune uscate, erau bune. Si la fel de bine imi amintesc de mesele lungi, intinse in mijlocul curtii, la care sedeau, pe toate laturile, oamenii chemati pentru parastas. Preotul din sat, citind din Scriptura in capul mesei,. si satenii, simpli si modesti, ascultand cuminti si facandu-si cruce – este o imagine care mi-a ramas adanc intiparita in memorie, si care imi trezeste nostalgii, ori de cate ori se reaprinde.
sarmalute in foi de varza taranesti manastiresti calugaresti romanesti
Asadar, daca va plac sarmalele, reteta cu carne o gasiti AICI (link) – este unul dintre cele mai iubite si cele mai frecvent intalnite preparate pe masa de sarbatoare a romanilor. O reteta foarte buna de sarmalute in foi de vita gasiti AICI (link). Iar daca le gatiti in perioade de post, va recomand reteta de mai jos, veti obtine niste sarmale minunate.
Ingrediente Sarmale de post cu ciuperci
(pentru 50-60 sarmale)
- 1-2 cepe uscate
- 1 morcov mare (175-200 g)
- 1 ceasca ulei
- 460 g ciuperci din conserva (o conserva mare de 800 g)
- 300 g orez curat www.simonacallas.com
- sare, piper dupa gust
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 lingurita maghiran
- 1 lingurita vegeta bio (optional) – facuta în casa sau de la Plafar
- 1 varza murata mare cu foi subtiri (sau 2 verze mai mici)
- cateva frunze de dafin uscate
- 1 lingurita piper boabe
- 2 linguri generoase pasta de rosii (sau 500 g suc de rosii)
- marar verde, tocat, pentru decor (optional)
Preparare Sarmale de post cu ciuperci
Eu incep intotdeauna cu varza. O scot de cu seara, desfac toate foile, eventual le tai cotoarele, le portionez in fasii cam cat palma si le pun in apa rece. Pana a doua zi, sau pana cand ma apuc de sarmale, schimb apa de cateva ori. Aceasta etapa nu este obligatorie, dar noua ne place varza mai putin sarata si mai putin acra.
Ciupercile se scot din conserva, intr-o strecuratoare, si se scurg de saramura. Apoi se toaca mai marunt. Morcovul se curata de coaja si se da pe razatoarea cu ochiuri mici.
Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei, pana cand devine sticloasa. www.simonacallas.com Apoi se adauga morcovul ras si ciupercile tocate si se lasa 10 minute la foc mic, amestecand periodic. Se stinge focul, se adauga orezul, o lingurita de sare, piper, cimbru uscat, maghiran, vegeta (optional). Se amesteca sa se omogenizeze si se lasa sa se racoreasca.
sarmalute in foi de varza taranesti manastiresti calugaresti romanesti
Pe un tocator sau pe o planseta, se ia pe rand cate o fasie de varza,. se asaza la capat 2 lingurite de compozitie,. se ruleaza in forma de sul si se imping cu degetul capetele, pentru a sigila umplutura. www.simonacallas.com. Noua ne plac sarmalele mici, dar dimensiunea lor mai depinde si de varza. Daca foile de varza sunt groase, sunt greu de rulat in suluri micute.
Sarmalutele formate se asaza intr-o tava (sau oala) la baza careia eu asez frunze de varza (intregi sau tocate fideluta), foi de dafin si piper boabe. Din cantitatile prezentate mie imi ies 60 de sarmalute.
Pasta de rosii se dizolva in 500 ml apa si se toarna peste sarmale. www.simonacallas.com. Daca folositi suc de rosii, il turnati ca atare si daca mai este nevoie, completati cu apa. Deasupra se asaza foi de varza (intregi sau tocate) si se da tava la cuptor, la 175 de grade, timp de circa 2 ore. Orezul se fierbe repede, timpul de gatire al sarmalelor depinde de varza. Eu scot o sarma, ca sa verific daca este gata.
sarmalute in foi de varza taranesti manastiresti calugaresti romanesti
Cand e dezlegare la vin, puteti sa puneti si ½ pahar de vin peste sarmale, pe la jumatatea timpului de coacere, le da o aroma extraordinara.
Cand sunt gata, se scot din cuptor. Se pot servi imediat, dar sarmalele de post sunt foarte bune si reci. Se presara marar tocat (optional) si se servesc cu mamaliguta calda sau cu paine de casa.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial,. unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Sarmale de post cu ciuperci reteta sarmale de post taranesti sarmalute de post in foi de varza. sarmalute cu mamaliga sarmale romanesti sarmale calugaresti reteta sarmale manastiresti cu hribi manatarci galbiori pleurotus champignons.
Comenteaza