0
(0)

Tort Medovik Paradisi cu grapefuit rosu reteta tort cu grapefruit limete foi cu miere prajitura cu portocale grefe lamaie citrice grapefruit cake recipe Торт Медовик с грейпфрутом и лаймом grapefruit curd recipe russian honey cake recipe Medovik retete de prajituri cu citrice jeleu de citrice jeleu de grefe jeleu de grapefruit  crema de portocale reteta curd de grapefruit curd de portocale curd de lamaie

Tort Medovik Paradisi

Am conceput acest tort pentru ziua mamei mele. Initial ma gandisem sa pregatesc ceva usor, gen entremet, dar in final am m-am decis la un Medovik cu arome fructate acrisoare, si s-a potrivit foarte bine dupa masa copioasa, a fost fin, racoritor si a cucerit pe toata lumea. A fost apreciat si de sarbatorita si de ceilalti membri ai familiei, fara exceptie. Si cum n-ar fi fost? Acest tort este pur si simplu divin si isi merita numele cu prisosinta. Am ales aroma de grapefuit, pentru ca nu mai folosisem acest fruct in deserturi pana acum, iar mamei mele ii place mult acest fruct.

Grapefruit are denumirea stiintifica Citrus x Paradisi si este un fruct subtropical globulos, de marime medie (ceva mai mare decat o portocala), cu pulpa segmentata, de culoare variabila (de la galben pal la rosu rubiniu), cu gust de la acru la demidulce si putin amarui.

Grapefruit este un hibrid aparut in Barbados prin secolul al XVIII-lea, ca urmare a incrucisarii spontane (aparute in natura) dintre Portocala dulce (Citrus x sinensis) si Pomelo  (Citrus maxima). A fost o vreme cand i se spunea „fructul interzis”. Nota: acel „x” din denumire sugereaza ca fructul este un hibrid. Deci, si portocala dulce este un hibrid, aparut in urma incrucisarii dintre pomelo (Citrus maxima) si mandarin (Citrus reticulata).

Prajitura foi cu miere crema de portocale grefe Торт Медовик  russian honey cake recipe


Tort Medovik Paradisi

Grapefruit isi merita numele de fructul paradisului. Bogat in vitamine (A, B1, B2, B3, B4 – colina, B5, B6, B9, C, E), minerale (Ca, Fe, Mg, Mn, P, K, Zn) si fibre, cu putine calorii (33 kcal/100 g), este unul dintre cele mai sanatoase fructe, cu beneficii incontestabile asupra sistemului imunitar, metabolismului, sanatatii creierului si a inimii. Ajuta la mentinerea greutatii (este foarte popular in curele de slabire), la prevenirea diabetului zaharat, litiazei renale, fenomenelor de imbatranire.

Asadar, va recomand sa incercati acest tort, este memorabil, are un gust minunat, si va fi savurat pana la ultima firmitura.

Prajitura foi cu miere crema de portocale grefe Торт Медовик  russian honey cake recipe

Ingrediente Tort Medovik Paradisi

 

Foi cu miere

  • 2 oua mari (cca 120 g fara coaja)
  • 90 g miere
  • 60 g zahar alb tos
  • 100 g unt www.simonacallas.com
  • 6 g (1 lingurita) bicarbonat de sodiu alimentar
  • 400 g faina alba 000

 

Insertie de grapefruit rosu

  • 3 buc. grapefruit rosu
  • 150 g zahar tos www.simonacallas.com
  • 50 ml suc de lamaie
  • 10 g gelatina + 50 ml apa rece

 

Crema pentru montare

  • 200 g ciocolata alba, tocata
  • 350 g frisca lichida rece www.simonacallas.com
  • 350 g smantana fermentata cu 35% grasime
  • coaja de limete data pe razatoare

 

Curd de grapefruit rosu

  • 100 g suc de grapefruit rosu
  • 75 g zahar tos www.simonacallas.com
  • 1 ou intreg
  • 50 g unt rece, tocat cubulete

 

Crema pentru decor

  • 100 g ciocolata alba
  • 200 g unt cu 82% grasime, la temperatura camerei
  • 50 g zahar pudra www.simonacallas.com
  • 150 g curd de grapefruit rosu
  • un strop colorant „peach” („piersica”)

Tort Medovik Paradisi

 

Preparare Tort Medovik Paradisi

Nota: Foile cu miere, jeleul de grapefruit si curdul de grapefruit se pregatesc dinainte. Foile pot fi preparate chiar cu cateva saptamani in avans, avand comsistenta de biscuite rezista foarte bine in camara, impachetate in folie alimentara, dupa ce se racesc complet. Jeleul de asemenea poate fi pregatit cu mai multe zile inainte, si se poate pastra in congelator, acoperit cu folie alimentara ca sa nu-si piarda aroma si sa nu imprumute alte mirosuri. Curdul rezista in frigider cateva zile, daca este pus in borcan curat, uscat si acoperit cu capac.

Prajitura foi cu miere crema de portocale grefe Торт Медовик  russian honey cake recipe

Preparare foi cu miere

Reteta este cea pe care am folosit-o si la Tortul Medovik cu afine si citrice. Mierea, zaharul si untul se pun intr-o craticioara, pe foc mic, pana cand se topesc si incep sa fiarba. Se adauga bicarbonatul si se mai tin 1-2 minute pe foc. Se va forma o spuma. Se amesteca constant. www.simonacallas.com De data aceasta eu am lasat mai putin pe foc, ca sa obtin foile mai deschise la culoare. Apoi se ia vasul de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Ouale se bat separat intr-un castron, apoi se adauga in compozitie, in fir subtire, amestecand energic, ca sa se omogenizeze repede si sa nu se coaca ouale. La final se adauga faina. Se framanta bine, sa se incorporeze. Aluatul pentru foi este moale dar nelipicios. Nu mai adaugati faina, caci va afecta fragezimea foilor.

Se imparte aluatul in 8 portii egale (90 g fiecare). Fiecare portie se intinde pe o foaie de copt, in forma unui disc cu diametrul de 16 cm. Gasiti detalii si imagini aici (link).

Hartia de copt cu discul de aluat se transfera in tava de aragaz si se coace in cuptorul incins la 170 de grade, cu caldura de jos si de sus, pentru 5-6 minute. www.simonacallas.com Puneti timerul la 5 minute, ca sa nu uitati de foaia din cuptor, si in timp ce se coace, pregatiti foile urmatoare.

Dupa ce se coc toate foile si se racesc de tot, se pot pune unele peste altele si se impacheteaza in folie alimentara. Se pot pastra astfel, la racoare, timp de cateva saptamani. Aceste foi sunt ca niste biscuiti si se comporta ca atare, avand termen de valabilitate indelungat.

Tort Medovik Paradisi

Prajitura foi cu miere crema de portocale grefe Торт Медовик  russian honey cake recipe

Preparare insertie de grapefruit rosu

Fructele de grapefruit se decojesc, se taie si se extrage doar pulpa (pielita se indeparteaza, caci e amara – gasiti detalii aici – link). Pulpa de fruct se pune intr-o craticioara, impreuna cu zaharul si sucul de lamaie si se fierbe pana cand incepe sa se lege. www.simonacallas.com Pentru a verifica, se ia cu lingurita si se pune pe o farfurie rece. Daca se incheaga, este gata. Se opreste focul.

Gelatina se hidrateaza in apa rece, 10 minute, apoi se pune in jeleul de grapefruit si se omogenizeaza bine. Compozitia obtinuta se distribuie in mod egal in trei inele din inox (14 cm diametru) imbracate (pe exterior) in folie alimentara si se dau la congelator peste noapte. www.simonacallas.com Daca nu aveti trei forme identice, le puteti pregati pe rand. Jeleul ramas se lasa pe masa si se incalzeste putin la microunde ca sa se lichefieze si sa poata fi turnat. Eu am pus cate 160 g jeleu la fiecare insertie.

Eu am avut o singura forma de silicon cu aceasta dimensiune, pe care am tapetat-o pe interior cu folie alimentara lipita bine de fundul si peretii formei, am turnat portia de jeleu, am dat la congelator, iar dupa ce s-a inchegat, am scos usor insertia de jeleu cu tot cu folie, am acoperit jeleul cu marginile foliei, am pus pe o planseta mica si am lasat in congelator, pana la montare. Astfel am putut sa folosesc o singura forma pentru a prepara cele trei insertii.

Prajitura foi cu miere crema de portocale grefe Торт Медовик  russian honey cake recipe

Tort Medovik Paradisi

 Preparare crema pentru montare

Ciocolata se pune intr-un bol incapator. 100 g frisca lichida se infierbanta si se toarna peste ciocolata. Se lasa 1 minut sa se inmoaie ciocolata, apoi se amesteca cu un tel mic. www.simonacallas.com Dupa ce s-a omogenizat, se toarna 100 g frisca lichida rece. Se omogenizeaza bine si se da la frigider peste noapte. Daca va grabiti, puteti pune o ora in congelator.

A doua zi (sau dupa ce se intareste ganasul), se pun in bolul mixerului ganache-ul, restul de 150 g frisca lichida si smantana. Toate trebuie sa fie reci. www.simonacallas.com Se mixeaza, la inceput cu viteza mica, apoi se creste pana la viteza maxima. In cateva minute vom obtine o crema fina, spumoasa si bine legata. Se adauga coaja de limete si se mai mixeaza de cateva ori, pana se omogenizeaza.

Tort Medovik Paradisi

Preparare curd de grapefruit rosu

Oul se freaca spuma cu zaharul. Sucul de grapefruit (obtinut prin stoarcerea unui fruct mare) se infierbanta, apoi se toarna in fir subtire peste crema de ou, amestecand energic. www.simonacallas.com Se fierbe totul la foc mic, amestecand incontinuu, pana se leaga. Apoi se ia de pe foc, se adauga untul si se omogenizeaza, se transfera intr-un bol curat si uscat si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, se pune in frigider peste noapte. Nu se acopera, ca sa se intareasca.

Tort Medovik Paradisi

Montare Tort Medovik Paradisi

 Pe planseta se asaza primul blat. Peste el se pun 100 g crema si se niveleaza. Se acopera cu cel de-al doilea blat. Se unge cu putina crema, se asaza un disc de insertie (jeleu de grapefruit), se unge cu putina crema si se lipeste cel de-al treilea blat. www.simonacallas.com Se continua astfel pana la ultimul blat. Tortul astfel montat se da la rece pentru cateva ore (sau la congelator 30 minute).

Prajitura foi cu miere crema de portocale grefe Торт Медовик  russian honey cake recipe

Preparare crema pentru exterior

Ciocolata se topeste (la microunde sau la bain-marie). Untul si zaharul se mixeaza pana se inspumeaza. Se adauga ciocolata (topita dar nu fierbinte) si se omogenizeaza. www.simonacallas.com Apoi se incorporeaza curdul de grapefruit si  colorantul. Cu crema obtinuta se imbraca tortul, se niveleaza frumos si se pune in frigider. A doua zi poate fi portionat si servit. Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial,. unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura foi cu miere crema de portocale grefe Торт Медовик  russian honey cake recipe

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?