5
(14)

Tort Medovik cu afine si citrice reteta Tort Medovik tort medovik cu ciocolata fructe de padure afine mure portocale lamaie kumquat foi cu miere prajitura Medovik cu ciocolata tort rusesc foi cu miere prajitura cu miere Medovik tort reteta prajitura medovik cu portocale medovik reteta cu fructe chocolate medovik recipe berry citrus cake tort Medovik cu crema de ciocolata Tort Spartan tort Marlenka

Tort Medovik cu afine si citrice

Tort Medovik cu afine si citrice

Acest tort, pe care l-am facut pentru ziua mea, este un spectacol de arome. Foile de miere, combinate cu aroma afinelor, a citricelor, crema fina cu smantana, ciocolata alba, au alcatuit un desert memorabil, incantator, delicios.

Pentru foi, am folosit miere de citrice, care are o aroma speciala. Se gaseste la magazinele naturiste si la magazinele online. Exista miere de portocal, miere de lamai, miere de mandarin, sau miere de citrice combinate. Sunt produse in Grecia, Italia (Sicilia), acolo unde clima permite cultura de citrice. Va recomand sa le incercati, sunt minunate si pot fi consumate si ca atare, nu doar in deserturi.

Pentru crema de interior, am folosit smantana fermentata cea mai grasa pe care am gasit-o in magazinele romanesti – smantana cu 35% grasime. Eu am luat smantana de Ibanesti la galetusa de 500 g, dar sunt si alte marci, probabil la fel de bune, cautati doar sa aiba minim 35% grasime.

Pentru crema de exterior, am folosit unt Kerrygold, nesarat, cu 82% grasime. Un mare avantaj al acestui tort este acela ca, desi e oarecum laborios, poate fi pregatit in etape, cu ceva timp inainte. Eu am facut foile cu cateva zile inainte, in weekend cand am avut timp. Insertiile de asemenea pot fi facute in avans si pastrate in congelator. Tortul trebuie montat cu 1-2 zile inainte de a fi taiat, pentru ca foile sa aiba timp sa se inmoaie.

Pe blogul meu puteti descoperi mai multe retete variate de Medovik, le gasiti pe toate aici (link).

Tort Medovik cu afine si citrice

 

Ingrediente Tort Medovik cu afine si citrice

 

Foi cu miere caramelizata

  • 2 oua mari (cca 120 g fara coaja)
  • 90 g miere de citrice
  • 60 g zahar alb tos
  • 100 g unt www.simonacallas.com
  • 6 g (1 lingurita) bicarbonat de sodiu alimentar
  • 400 g faina alba 000

 

Insertie de afine cu citrice

  • 500 g afine (proaspete sau congelate)
  • 100 g zahar tos
  • 1 lingurita coaja de lamaie bio
  • 30 ml suc de lamaie www.simonacallas.com
  • sucul si coaja de la 2 fructe de kumquat bio
  • 10 g gelatina pudra

 

Crema pentru interior

  • 200 g ciocolata alba Callebaut
  • 400 g frisca lichida rece www.simonacallas.com
  • 400 g smantana fermentata cu 35% grasime, rece
  • 50 g gem de afine cu citrice

 

Crema exterior

  • 100 g ciocolata alba Callebaut
  • 200 g unt cu 82% grasime, la temperatura camerei
  • 50 g zahar pudra www.simonacallas.com
  • 100 g gem de afine cu citrice

Tort Medovik cu afine si citrice

 

Preparare Tort Medovik cu afine si citrice

 

Preparare foi cu miere caramelizata

Mierea, zaharul si untul se pun intr-o craticioara, pe foc mic, pana cand se topesc si incep sa fiarba. Se adauga bicarbonatul si se mai tin 1-2 minute pe foc. Se va forma o spuma. Se amesteca constant.

reteta foi cu miere perfecte

Compozitia se va carameliza si va capata o culoare mai inchisa, asa cum se observa in imagini. Apoi se ia vasul de pe foc si se lasa sa se racoreasca. www.simonacallas.com Ouale se bat separat intr-un castron, apoi se adauga in compozitie, in fir subtire, amestecand energic, ca sa se omogenizeze repede si sa nu se coaca ouale.

reteta perfecta foi cu miere caramelizata

La final se adauga faina. Se framanta bine, sa se incorporeze. Eu prefer sa folosesc mixerul planetar, cu carligul pentru aluat. Aluatul pentru foi este moale dar nelipicios. www.simonacallas.com Nu mai adaugati faina, caci va afecta fragezimea foilor.

reteta foi cu miere caramelizata

Se imparte aluatul in 8 portii egale (90 g fiecare). Fiecare portie se intinde pe o foaie de copt, in forma unui disc cu diametrul de 16 cm. Eu am intins foaia si am decupat cu un inel de inox. Se poate folosi o farfurie si se decupeaza cu un cutitas.

Prajitura foi cu miere si fructe de padure portocale lamaie

reteta foi cu miere caramelizata

Hartia de copt cu discul de aluat se transfera in tava de aragaz si se coace in cuptorul incins la 170 de grade Celsius, cu caldura de jos si de sus, pentru 5 minute. Daca folositi tava de aragaz, o plasati in cuptor pe un raft mai jos. Daca aveti o tava perforata, o plasati la mijloc.

Setati timerul la 5 minute, ca sa nu uitati de foaia din cuptor, si in timp ce se coace, pregatiti foile urmatoare. www.simonacallas.com

Dupa ce se coc toate foile si se racesc de tot, se pot pune unele peste altele si se impacheteaza in folie alimentara. Se pot pastra astfel, in camara, timp de cateva saptamani. Aceste foi sunt ca niste biscuiti si se comporta ca atare, avand termen de valabilitate indelungat.

Tort Medovik cu afine si citrice

Prajitura foi cu miere si fructe de padure portocale lamaie

Preparare insertie de afine cu citrice

Gelatina se hidrateaza in 70 ml apa rece. Restul ingredientelor se pun intr-o craticioara la foc potrivit, pana cand incep sa fiarba. Se mai tin pe foc, amestecand periodic, pana cand incep sa se lege. Cu pasatorul se zdrobesc partial afinele. Le puteti pune in blender de la inceput, dar eu am vrut sa ramana bucati mai mari si chiar cateva fructe intregi. www.simonacallas.com Cand gemul s-a legat, se ia vasul de pe foc, se lasa sa se racoreasca vreo cateva minute, apoi se adauga gelatina hidratata si se omogenizeaza.

Daca aveti 3 inele de inox cu diametrul de 13,5-14 cm, le imbracati in folie alimentara, prinsa de inele cu un elastic (asa cum am facut eu aici – link). Eu nu am avut decat o forma din silicon cu acest diametru, si am pregatit insertiile pe rand. Am pus 120 g gem in forma, am dat la congelator pentru o ora. Se intareste repede, fiind in strat subtire. www.simonacallas.com Cand s-a inghetat, am scos discul de gem din forma, l-am impachetat in folie alimentara si l-am pus in congelator. In forma am turnat compozitia pentru cel de-al doilea disc de insertie si tot asa. Compozitia am tinut-o pe masa in bucatarie si nu s-a inchegat, fiind cald in incapere. Asa am putut sa pregatesc toate cele 3 insertii, cu ajutorul unei singure forme.

Gemul ramas se transfera intr-un bol curat si uscat, se acopera cu folie alimentara lipita direct pe suprafata gemului, si se pastreaza la frigider. Va fi folosit pentru creme.

Tort Medovik cu afine si citrice

 

Prajitura foi cu miere si fructe de padure portocale lamaie

Preparare crema pentru interior

Cu o zi inainte se pregateste un ganache de ciocolata alba. Ciocolata se pune intr-un bol incapator. Daca folositi Callebaut, este sub forma de banuti si ii lasati ca atare. Daca folositi ciocolata sub forma de tableta, o tocati. 100 g frisca lichida se infierbanta si se toarna peste ciocolata. www.simonacallas.com Se lasa 1 minut sa se inmoaie ciocolata, apoi se amesteca cu un tel mic. Dupa ce s-a omogenizat, se toarna 100 g frisca lichida rece. Se omogenizeaza bine si se da la frigider peste noapte.

Tort Medovik cu afine si citrice

A doua zi, se pun in bolul mixerului ganache-ul, restul de frisca lichida si smantana. Toate trebuie sa fie reci. www.simonacallas.com Se mixeaza, la inceput cu viteza mica, apoi se creste pana la viteza maxima. In cateva minute vom obtine o crema fina, spumoasa si bine legata. Se adauga gemul de afine si se mai mixeaza de cateva ori, pana se omogenizeaza.

Tort Medovik cu afine si citrice

 

Montare Tort Medovik cu afine si citrice

Pe planseta se asaza primul blat. Peste el se pun 100 g crema si se niveleaza. Se acopera cu cel de-al doilea blat. Se unge cu putina crema, se asaza un disc de insertie, se unge iar cu putina crema si se lipeste cel de-al treilea blat. www.simonacallas.com  Se continua astfel pana la ultimul blat. Tortul astfel montat se da la rece pentru cateva ore (sau la congelator 30 minute).

Tort Medovik cu afine si citrice

 

Preparare crema pentru exterior

Ciocolata se topeste (la microunde sau la bain-marie). Untul si zaharul se mixeaza cateva minute cu viteza maxima, pana se spumeaza. www.simonacallas.com Se adauga ciocolata (topita dar nu fierbinte) si se omogenizeaza. Apoi se incorporeaza gemul.

Tort Medovik cu afine si citrice

Cu crema obtinuta se imbraca tortul, se niveleaza frumos si se pune in frigider. A doua zi poate fi taiat si servit. Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial,. unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Tort Medovik cu afine si citrice

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?