Savarine de cofetarie savarine facute acasa savarinele de pe vremuri savarina istorie savarina origine savarina poveste istoria savarinei forme savarine perfecte cum se fac in casa savarine delicioase din copilarie simple savarina copilariei reteta pas cu pas cum se fac cele mai bune savarine cea mai simpla reteta de savarine ca pe vremuri savarine delicioase cum se fac savarinele reteta savarine fara forme tort savarina cine a inventat savarina reteta savarina la tava wikipedia savarina definitie dex savarina recipe savarina ricetta savarina rezept
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Savarine ca la cofetarie facute acasa by Simona Callas
Savarina – prăjiturica aceasta simplă şi delicată, pe care o cunoaştem cu toţii, este şi astăzi unul dintre cele mai de succes sortimente în cofetăriile autohtone. E incredibil cum o bucată de pâine, însiropată şi decorată cu frişcă,; a cucerit (şi cucereşte în continuare) atâtea generaţii de amatori de prăjituri. În simplitatea ei, savarina are o demnitate şi o eleganţă care i-au rămas neştirbite de-a lungul anilor.
Savarina – ca şi predecesoarea ei, Baba au Rhum (sau Rum Baba) – este o prăjitură compusă dintr-un aluat copt sub formă de brioşă foarte uscată, care apoi este îmbibată cu sirop aromat şi servită cu frişcă (sau cremă de vanilie şi opţional fructe). Legenda spune că, prin secolul al XVIII-lea, Nicolas Stohrer, patiserul regelui Stanislas Leszczynski al Poloniei, i-a preparat acestuia pentru cină un guguluf atât de uscat, încât regele l-a aruncat cât colo. În cădere, a răsturnat o sticlă de rom şi astfel guguluful s-a îmbibat cu rom. Întâmplător, regele era un tip a cărui filosofie de viaţă se baza pe ideea “pune rom în orice şi o să-mi placă”. Prin urmare, s-a gândit să nu irosească romul vărsat peste uscătură, a gustat-o… şi i-a plăcut. Aşa s-a născut Rum Baba.
Cum se fac savarinele
În secolul următor – mai precis pe la 1844 – fraţii Julien – nişte patiseri francezi din Paris. – au creat o prăjiturică simplă, îmbibată cu sirop de rom şi decorată cu frişcă, pe care au botezat-o Savarin. Este evident că s-au inspirat după tradiţionala Baba au Rhum; dar ei au modificat puţin compoziţia siropului şi au folosit o formă diferită pentru a coace gogoşile de aluat. În loc de forma de copt cilindrică folosită pentru Baba au Rhum, fraţii Julien au ales o formă inelară. Savarina tradiţională din cofetăriile noastre e coaptă în forme de minitarte cu peretii mai înalţi. Reţeta originală, franţuzească, o găsiţi aici (link). Eu vă prezint astăzi reţeta de cofetărie, mai simplă şi mai rapidă, fără unt;. aşa cum se prepara pe vremuri în cofetăriile noastre.
Ingrediente Savarine facute in casa by Simona Callas
***
►Pentru gogoşi
- 300 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 1 lingură zahăr
- 125 ml lapte cald
- 1 ou www.simonacallas.com
- un praf sare
- 1/2 linguriţă extract vanilie
- puţin ulei
***
►Pentru sirop
- 2 litri apă www.simonacallas.com
- 600 g zahăr
- 100 ml rom brun (sau 1 lingură esenţă rom)
***
►Pentru decor
- 100 g gem roşu (zmeură, căpşune, coacăze)
- 600 g frişcă bătută şi îndulcită www.simonacallas.com
Preparare Savarine facute in casa by Simona Callas
Mai intai se prepara siropul. Apa si zaharul de fierb cateva clocote, apoi se iau de pe foc, se adauga romul si se lasa sa se raceasca.
Drojdia, zahărul, laptele, oul, sarea, vanilia şi o lingură de ulei se amestecă într-un castron,. apoi se toarnă peste făină şi se amestecă până când se obţine un aluat elastic, nelipicios şi destul de consistent. www.simonacallas.com
Se unge aluatul cu ulei, se acoperă şi se lasă la dospit, până când îşi triplează volumul. www.simonacallas.com Între timp, se pregătesc formele pentru savarine, care se aşază într-o tavă şi se stropesc cu puţin ulei.
Cu mâna unsă cu puţin ulei, se desprind din aluat bucăţi care se rotunjesc şi se pun în forme. Se mai lasă odată la dospit, până când îşi dublează volumul. www.simonacallas.com Ideal este ca aluatul să ajungă la marginea superioară a formei. Eu nu am avut răbdare să le las cât ar fi trebuit,. şi în consecinţă savarinele mele au ieşit mai micuţe – un fel de savarinuţe. 🙂 Însiropate şi decorate, au cântărit totuşi 100 g fiecare.
Aici am folosit forme mici şi mi-au ieşit 25 de bucăţi. Dacă folosiţi forme de savarine mai mari, vor ieşi proporţional mai puţine.
Cum se fac savarinele
După ce au crescut corespunzător, savarinele se coc în cuptorul încins în prealabil, până când se rumenesc. Eu le-am copt la 200°C timp de 10-12 minute. www.simonacallas.com Se pot coace şi la temperatură mai mică, iar timpul de coacere va creşte corespunzător.
Când sunt gata, se scot din cuptor, se lasă să se răcorească, apoi se scot din forme. www.simonacallas.com Pentru că savarinele se aşază cu baza în sus, iar faţa lor (care va deveni bază) se rotunjeşte în timpul dospirii şi al coacerii, se dau pe răzătoare puţin, doar cât să capete stabilitate.
Gogoşile se introduc în sirop, se ţin scufundate 3 secunde,. apoi se lasă să plutească, până când se saturează cu sirop (1-2 minute), apoi se scot pe o tavă.
Se taie capacele, se ung cu gemul încălzit, iar cu puţin timp înainte de servire se umplu cu frişcă bătută. Cea mai buna frisca se obtine din smantana dulce cat mai grasa (cu peste 40% grasime) si foarte rece. Sau, cumparati frisca naturala de la magazin si o amestecati cu mascarpone de calitate, pentru a obtine o frisca tare. Savarinele se pot păstra la frigider maxim 2 zile (mai mult nu, pentru că se usucă frişca).
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
:Happy: delicioasee iami-iami
Multumesc mult! Delicioase! 😉
Cate bucati iasa?
Savarinele tale sunt cele mai frumoase dintre cele vazute pe bloguri, arata exact la cele din cofetarie! Cautam de mult o reteta de incredere, si acum am gasit-o! Multumesc 🙂
Am testat reteta si au iesit niste savarine delicioase!!! Eu am mai adaugat la compozitie un ou. pentru ca imi parea aluatul prea tare, probabil datorita fainii pe care am folosit-o. In rest am respectat reteta ta si a iesit foarte bine.Multumesc!
Salutare tuturor…..
Poate sa.mi spuna si mie cate grame de drojdie uscata pot folosi in loc de cea proaspata?
Ai facut cumva cu drojdie uscata?si eu as folosi dar nu stiu cat? 🙁
In general un plic de 7 g drojdie uscata echivaleaza cu un cub de 25 g drojdie proaspata. Am facut savarine si cu drojdie uscata, la reteta de aici am folosit o lingurita de drojdie uscata.
1 cub de drojdie proaspata, echivaleaza cu un plic de drojdie uscata, necesara pentru 500g faina. Eu pun aproape un plic de drojdie uscata, pentru ca sunt 300g faina si ma tem ca punand tot plicul, cresc prea mult si cu basici.
Este a 3-a oara cand procedez asa.
PS. Exista diferente de gramaj intre cuburile de drojdie proaspata, sau pliculetele de drojdie uscata, dar toate sunt calibrate pentru 500g faina.
Ce dimensiuni au formele tale … spuneai ca sunt micuțe, ??
Arată demential!!!!!!
Le-am făcut și eu sunt super
Sunt minunate, felicitari! Le-am facut si eu dupa reteta ta si au iesit exact ca cele din cofetarie. Poate chiar mai bune 😉
ARATA SUPER. MA GANDESC CA SI LA GUST. EU AM INCERCAT O RETETA CU PUTINA FAINA SI CU PEZMET DAR MI S-AU PARUT PUTIN CA SI CUM AR FI CU NISIP -ERAU BUNE DAR CEVA LIPSEA. AM SA INCERC ACEASTA RETETA SA VAD CUM SUNT.CHIAR AZI AM VAZUT PE UN GRUP DE 8000 DE MAMICI CA A FACUT RETETA TA . MULTUMIM MULT.
Cam cate savarine ies
In functie de dimensiunea formelor. Eu am avut forme foarte mici si mi-au iesit vreo 25. Daca pui in forme mai mari, ies mai putine.
le-am facut mi-au placut…..multumesc mult pentru reteta si felicitari esti geniala
Al forme de silicon mail trebuie unse cu ulei
Eu le-as unge si pe cele din silicon.
Al forme de silicon mail trebuie unse?
Spectaculoase . Abia astept sa le fac. Va rog sa-mi spuneti daca siropul este facut la foc sau pur si simplu se amesteca apa cu zaharul la rece si daca da, cum trebuie sa fie in momentul insiroparii, cald sau rece ? Multumesc !!!
Siropul se fierbe, la foc. In momentul insiroparii trebuie sa fie caldut.
Multumesc si Sarbatori Fericite !!!
DELICIOASE!!
Am făcut reteta asta de 2 ori si au iesit neașteptat de bune. Nu as îndrăzni să mai încerc alta reteta de savarine, știind cum au iesit acestea.
Felicitari si multumim, Simona!
Acum, daca tot l-am descoperit, o sa incep să caut si alte retete de pe site ul tau. ????
Căutați pe net, rețeta originală a lui Jean Anthelme Brillat-Savarin și după aceea comentați.
Mai, desteptul lui peste, ai auzit si tu de nenea asta si vrei sa te dai cult in cap. Afla ca Jean Anthelme Brillat-Savarin nu a creat retete! Savarina a fost creata de altii, si botezata in cinstea lui.
Vroiam de mult sa fac o rețetă de savarina însă nu aveam curaj și încredere că vor ieși bună însă atunci când am văzut rețetă aceasta am știut că merită să încerc au ieșit nemaipomenit de bune însă eu în loc de gem am pus ciocolata soțul meu nu prea le are cu gemul felicitări oricum cu aceasta rețetă minunata voi mai încerca și altele.
Buna Simona, Felicitari pentru tot ceea ce faci ! Foarte impresionant !
Am incercat reteta ta de savarine, si ale mele nu au iesit asa frumos colorate. Erau coapte dar not rumenite. Ai dat cu ceva (ou) inainte sa le coci ?
Nu le-am uns cu nimic. Savarinele se coc la temperatura mare (200 grade), tocmai pentru ca sa se rumeneasca.
Nu-s suficient de pufoase…
Poate din cauza făinei care am întrebuințat ????
Trebuie sa le lasi de doua ori la dospit, si pana isi dubleaza volumul. Altfel nu ies pufoase. Asa se procedeaza si la cofetarie.
Au iesit suoer savarinele.Astazi le pregstesc ptr ziua tatalui meu, care este fanul acestor prajituri????????
Multumim ptr reteta
In hartie de briose merg facute? ????
Felicitări!!! Urmăresc de curând rețetele pe care le împărtășiți cu noi! Sunt de excepție! As dori dacă puteți sa îmi spuneți ce frișcă folosiți. Eu am încercat Dorna, dar are mai puțin de 40 % grasime și din păcate nu reușesc sa obțin ceea ce trebuie, chiar dacă am ținut-o la rece, inclusiv vasul și accesoriile mixer-ului. Recunosc că înainte am folosit vegetala, dar nu mai vreau.
Vă mulțumesc foarte mult!
Daca nu gasesti frisca de calitate cu multa grasime, poti sa amesteci frisca pe care o ai cu mascarpone de calitate. Vei obtine aceeasi umplutura ferma si delicioasa.
Arata super! Am sa le incerc si eu! Multumesc ptr. reteta.
Arata minunat! Se poate omite oul din compozitie? Nu prea imi place sa adaug oua in prajituri, indiferent de ce oua sau esente folosesc, tot detectez gustul. Multumesc!
Poti sa omiti oul. S-ar putea sa fie nevoie sa suplimentezi cu un pic de lapte. Vezi cum cere aluatul.
Bună seara, am făcut cantitate dubla de savarine, formele mele fiind de 10 cm. Am calculat pentru 12 savarine, în fiecare forma 106 gr. aluat. Dar cred că a fost prea mult, pentru că nu au fost insiropate suficient.. cu toate că le-am ținut mai mult timp în sirop. Câte grame de aluat ar trebui să pun în fiecare formă? Mulțumesc 😊
Spune-mi ,te rog, de unde ai cumparat formele?
Buna, imi poti spune ce marime de forma de savarina recomanzi? Adica ce diametru sa aiba forma. Si de unde le pot cumpara te rog?
Pai, sa nu fie prea mari, caci ele isi maresc mult volumul cand se insiropeaza. Eu am gasit diferite dimensiuni, la Auchan.
Multumesc pentru raspuns, dar as avea nevoie sa stiu exact diametrul. Pentru ca, de mai multe marimi sunt, dar care e marimea respectiva? Scuza ma ca insist, dar mai multe marimi e mult prea general si nu stiu care e marimea recomandata pana la urma. Multumesc mult pentru ajutor
Nu exista marime recomandata, la savarine. Asa cum am spus, depinde cat de mari le doriti. Oricum, nu se masoara diametrul, ci volumul, dar in fine. Daca vreti marimea de la formele pe care le-am folosit aici, diametrul mare 65 mm. Dar asa cum am spus, savarinele mele au iesit micute.
Care ar fi faină necesară corespunzătoare celei romannesti , dar în USA ? Nu gasec la nenii răspunsul. Mulțumesc în VANS.
MIA.
Pentru savarine si alte aluaturi dospite, ca si pentru placinte, biscuiti, saratele, puteti folosi All Purpose Flour. Pentru pandispan, Angel Food Cake si alte prajituri fine (cum ar fi Raffaello) recomand Cake Flour.