5
(15)

Ciorba de vacuta reteta explicata simpla clasica taraneasca din Muntenia Arges ca la bunica ciorbita de vitel vaca vita retete felul intai meniu traditional romanesc ciorba romaneasca ca la restaurant

Ciorba de vacuta reteta explicata

Ciorba de vacuta reteta explicata

Ador ciorbele. Am crescut cu ele, nu-mi amintesc ca vreodata sa ne fi lipsit din meniul zilnic. Cu carne (de pasare, vita sau porc) sau fara – ciorba de cartofi, de stevie/spanac, de rosii, de varza, de dovlecei, de fasole etc – ciorbele fac parte din traditia noastra si din meniul clasic, fie el rural sau urban.  Despre istoria ciorbei am mai povestit cate ceva aici (link).

Pentru gospodinele si gospodinii cu experienta, ciorba (ca si tocana) este un preparat banal si nepretentios. Dar pentru cei foarte tineri, sau cei care nu au avut nevoie ori ocazia sa gateasca si trebuie sau isi doresc sa inceapa sa o faca, a gati o ciorba poate parea (cel putin la prima vedere) la fel de complicat ca Escargot sau Vita Wellington. Prin experienta asta a trecut sotul meu, care a fost plecat foarte departe o perioada mai lunga si a trebuit sa invete sa-si gateasca singur 😉

Ciorbita de vaca romaneasca traditionala ca la restaurant

In anii de scoala din perioada gimnaziului (1979-1983), printre obiectele noastre de studiu exista materia „Lucru manual”. Era singura disciplina la care fetele si baietii erau despartiti. Baietii faceau orele de „lucru manual” cu un maistru care ii invata traforaj, pirogravura, dulgherie artizanala etc… Noi, fetele, aveam o profesoara in varsta, al carei nume nu l-am stiut niciodata (toate ii spuneam „baba de lucru manual”).

Era o doamna dichisita, de moda veche, aspra si pretentioasa, care aducea cu o pedagoga de scoala de fete din perioada interbelica. Avea parul lung, vopsit negru, strans in varful capului si ruj pe dinti. Parea desprinsa dintr-un roman de Ionel Teodoreanu. Ne invata sa tricotam, sa crosetam, sa croim si sa gatim – adica lucruri pe care le invatau pe vremuri domnisoarele la pension.  Sincer, eu le-am invatat pe toate de la mama, care era experta (mama mea tricota ca o albina, croseta ca Penelopa, croia si cosea fara gres la masina de cusut cu pedala, gatea ca o bucatareasa de conac).

ciorbita de vita taraneasca romaneasca ca la restaurant

Ciorba de vacuta reteta explicata

Ei, si cand a considerat doamna profesoara de lucru manual ca a venit vremea sa ne initieze in tainele bucatariei, eram in clasa a sasea, trimestrul al treilea. Ciorba, piure de cartofi si compot – astea au fost preparatele. Ne-a explicat ea (teoretic) cum se fac si ne-a dat ca tema sa gatim acasa si sa aducem la scoala mostre din ce am gatit (lol). Imi amintesc perfect cum m-am chinuit, cu mama langa mine,  sa gatesc si sa memorez ingredientele si pasii de preparare… Eu stateam de mica pe langa mama in bucatarie, dar nu ma punea decat sa curat si eventual sa toc; nu gatisem niciodata, pentru ca, asa cum imi spunea mama mereu: „Tu trebuie sa inveti, nu sa te ocupi de gospodarie. Lasa ca o sa ai timp destul de astea, dupa ce te mariti.”

Asadar, cand a venit ora cu pricina, ne-am dus noi toate fetele cu sufertasele la ora de lucru manual… Profesoara a gustat din toate, cu o lingurita din care plescaia intr-un fel amuzant. Ne mai punea cate o intrebare, ca sa se asigure ca am contribuit la preparatul respectiv… Nu mai stiu ce nota am primit, nici nu conta, oricum toata lumea avea media zece la final.

Ciorbita de vaca romaneasca traditionala ca la restaurant

Asadar, ciorba nu este greu de facut. Ingredientele sunt grupate si se adauga in etape, deoarece au durate de fierbere diferite. Cel mai greu fierbe carnea, de aceea se pune prima. Pe locul doi, ca timp de fierbere, sunt radacinoasele (ceapa uscata, morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, telina).  Urmeaza zarzavatul: rosii, ardei, varza, mazare, fasole pastai etc.

Eu nu calesc nimic la ciorba. Nu vad rostul acestui procedeu. In plus, ciorba se prezinta ca fiind cel mai usor preparat din punct de vedere digestiv. Asta inseamna ca totul este fiert – fara prajeala, fara faina. Sigur, fiecare procedeaza cum ii place si cum este obisnuit. Eu v-am spus parerea mea.

Pentru ciorba de vacuta, cea mai buna carne este cea cu os, caci maduva din oase da un gust fantastic ciorbei. Carnea de vita este speciala, in sensul ca ea contine o cantitate de grasime (seu) chiar si in muschiul macru (slab), de aceea in ciorba de vacuta nu este nevoie sa se adauge ulei.

Ciorba de vacuta reteta explicata

 

Ingrediente ciorba de vacuta reteta explicata

  • 500-600 g carne de vita macra (sau 800 g carne cu os)
  • 1 ceapa galbena, potrivita
  • 1 buc morcov mare www.simonacallas.com
  • 1 buc pastarnac mic (sau radacina de patrunjel)
  • ¼ radacina de telina mica
  • 1 lingura vegeta bio (optional)
  • ½ ardei gras (eu combin rosu si verde, pentru culoare)
  • o lingura pasta de rosii (sau 100 ml suc de rosii)
  • 500 ml zeama de varza/bors (optional)
  • sare dupa gust
  • 1 cuib taitei
  • 1 legatura patrunjel/leustean

Ciorbita de vaca romaneasca traditionala ca la restaurant

Preparare ciorba de vacuta reteta explicata

 

Carnea se spala in apa rece si se portioneaza. Intr-un vas de 2 litri se pune apa la fiert si, cand da in clocot, se adauga carnea. Se fierbe cateva minute si, daca se formeaza spuma, aceasta se indeparteaza. De obicei carnea cumparata de la macelarie este curata, dar aceasta etapa are rolul de a ne asigura si in acelasi timp, de a sigila carnea si a pastra sucurile in interior.

Se scoate carnea, se clateste bine in apa rece, se pune intr-o oala de 4 litri, se acopera cu 3 litri de apa rece si se pune la fiert. Se adauga radacinoasele: ceapa tocata marunt; morcovul, pastarnacul, telina – curatate si tocate cubulete. Se fierbe totul la foc mic, pana cand carnea se patrunde (dintii furculitei intra in carne).

Apoi se adauga zarzavatul: concentratul de legume (vegeta bio), ardeiul tocat, rosiile. Cine prefera, poate sa adauge si un cartof tocat, o mana de mazare, fasole fideluta etc. Se continua fierberea, la flacara mica, inca 15-20 minute dupa ce da din nou in clocot. Daca scade apa, se mai completeaza. Cine alege sa acreasca ciorbita cu zeama de varza sau cu bors, nu mai adauga apa, ci adauga acreala.  Abia dupa ce se adauga zeama de varza sau borsul, se gusta si se potriveste de sare.

Se adauga taiteii, se mai lasa sa fiarba 10 minute (la foc mic), apoi se ia ciorba de pe foc. Se adauga verdeata (patrunjel, leustean), se acopera si, dupa 5-10 minute, poate fi servita.

AICI (link) gasiti mai multe retete traditionale si delicioase de supe si ciorbe romanesti.

 

Note:

  • Cine are zarzavat pentru ciorba, la borcan, facut in casa, poate sa-l foloseasca.
  • Concentratul de legume (vegeta) bio este optional, ciorba este oricum suficient de bogata si de gustoasa. Acest concentrat poate fi facut in casa sau poate fi cumparat, de la magazinele naturiste – este bun, e organic si nu contine sare, nici chimicale.
  • In loc de pasta de tomate puteti pune suc de rosii sau chiar rosii (proaspete sau din conserva) tocate in cubulete.
  • Cine acreste ciorba, poate sa adauge si un ou batut – la final, dupa ce se inchide flacara si inainte de a adauga verdeata.
  • Ciorba acra se drege cu smantana – optional (eu o prefer fara).

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Ciorba de vacuta reteta explicata

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 15

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!