Ciorba de fasole reteta de post ciorba de fasole fara carne reteta romaneasca ciorba rapida si gustoasa ciorba de fasole de post ciorba de fasole reteta simpla pas cu pas ciorba de fasole taraneasca ciorba romaneasca retete usoare cu fasole cum se gateste fasolea uscata boabe supa vegana fara carne bucatarie romaneasca traditionala retete de mancare pentru post
Ciorba de fasole reteta de post
Fasolea – fie ea uscata sau verde – este un aliment care, desi e originar din America de Sud, a devenit traditional pentru bucataria romaneasca. Si noua ne place, asa incat o pregatesc destul de frecvent, sub forme variate. Mie ciorba de fasole imi place fara carne, si de obicei o mananc rece. E gustoasa, satioasa si energizanta. Fiind bogata in proteine, fibre si minerale (mai ales calciu, fosfor, fier, magneziu), fasolea este un aliment foarte potrivit in perioadele de post.
Fasolea este considerată una dintre cele mai vechi plante cultivate ale planetei, iar astăzi, împreună cu soia, este una dintre cele mai consumate leguminoase. Fasolea este consumata foarte mult nu numai in Romania, ci si in alte tari. Principalele tari producatoare de fasole uscata (boabe) sunt: Brazilia, India, Birmania, China, Statele Unite. Principalele tari producatoare de fasole verde sunt: China, Indonezia, Turcia, India, Spania. O istorie scurta si informativa a fasolei o gasiti aici (link). Va recomand si reteta de fasole batuta, este foarte simpla, usor de pregatit, e tot de post, si e foarte gustoasa (clic pe poza pentru reteta):
Sigur stiti ca exista numeroase soiurie de fasole uscata: cu boabe mici, medii, mari sau uriase; de culoare alba, galbuie, roz, violet, verzuie, pestrita, maro, neagra. Cu cat sunt mai mari boabele, cu atat pielita lor este mai groasa si mai greu de digerat. Boabele uriase se decojesc unul cate unul, in schimb boabele mici au coaja subtire si usor digerabila.
Ingrediente Ciorba de fasole reteta de post
(pentru 4-5 portii)
- 250 g fasole alba uscata
- 1 morcov
- 1 ceapa uscata mare
- 1 pastarnac
- ¼ telina mica
- 50 ml ulei www.simonacallas.com
- 2 linguri pasta de rosii
- ½ ardei gras (rosu sau verde)
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 lingura concentrat de legume bio
- 1 ligurita sare
- 1 legatura patrunjel verde
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Preparare Ciorba de fasole reteta de post
Fasolea se spala in 3-4 ape. Eu o pun intr-o oala de 3 litri, torn apa rece sa acopere fasolea cu o palma si frec boabele. Apoi vars apa si torn alta, repet procedeul de 3-4 ori. Veti observa ca, desi fasolea pare curata, apa se tulbura. In plus, cateva boabe se ridica la suprafata – acelea sunt seci, se arunca. Dupa ce spal boabele, torn apa curata peste ele – sa depaseasca nivelul boabelor cu cel putin o palma – si le las asa peste noapte. Aceasta etapa va ajuta ca boabele sa fiarba mai repede.
Supa de boabe mancare romaneasca
A doua zi, se varsa apa, se toarna alta (2 litri) si se pune la fiert. Cand da in clocot, se varsa apa, se toarna apa curata si se pune din nou la fiert. Eu schimb apa de 3 ori. In acest fel, boabele de fasole devin mai usor de digerat si nu produc vestita balonare. Cand pun ultima oara apa rece peste fasole, curat ceapa, morcovul, pastarnacul, telina, le toc si le pun in oala. Las totul sa fiarba pana cand se fierb boabele de fasole – se ia un bob si se preseaza intre doua degete. Daca se striveste, e aproape gata.
Se adauga uleiul, pasta de rosii, concentratul de legume, ardeiul gras tocat, sarea si cimbrul. Se mai lasa sa fiarba 20-30 minute. Apoi se gusta de sare (daca este nevoie, se mai adauga si se amesteca bine). Se inchide focul, se adauga patrunjelul tocat, se acopera cu un capac si se lasa sa se infuzeze. Este foarte buna, atat calda cat si rece, cu paine si o ceapa sparta alaturi, si dreasa cu o lingura de otet. AICI (link) gasiti alte retete de supe si ciorbe, toate foarte gustoase. Pentru felul principal, va sugerez Ciulama de post cu ciuperci (link), este un fel de mancare usor, care se pregateste foarte repede si e foarte gustos.
[…] si beneficiile acestui aliment foarte iubit in Romania, ca si despre originea lui, am povestit aici (link). Pentru fasole batuta se aleg soiurile cu coaja subtire si cu boabe mai mici. Culoarea nu conteaza […]
[…] aceasta categorie fac parte ciorba de rosii, ciorba de spanac (ori de stevie), ciorba de cartofi, ciorba de fasole, ciorba de […]
[…] am mai povestit aici (link), noua ne plac mult zemurile, fie ele dulci (cum ar fi cea de rosii sau de fasole) sau acrite (cu zeama de varza, cu corcoduse, cu bors etc) iar eu pregatesc saptamanal ceva pentru […]