5
(4)

Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata Cheesecake Creamsicles blueberry Cheesecake creamsicle no bake cheesecake mure zmeura capsuni coacaze prajitura cu afine prajitura cu ciocolata prajitura fara coacere

Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata

Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata

Este un trend nou acum, cu aceste prajiturele glasate in ciocolata, care seamana cu inghetata pe bat. Sunt atragatoare, delicioase si au mare succes, in special la mesele festive si candy-bar. Iar pentru realizarea lor nu este nevoie de forme speciale.

Prajiturile de fata sunt aromate cu afine si lime, este o combinatie placvuta si fresh. Puteti folosi si alte fructe de padure, la fel de bine cum puteti folosi si alte citrice, aceste grupe de fructe de potrivesc de minune si le puteti asocia cum doriti.

Pentru blat, am folosit reteta (fara cacao) de la Tortul Entremet cu mere si caramel. Reteta de jeleu este foarte simpla, cu fructe, zahar si gelatina pentru inchegare. Reteta de cheesecake este cea cu ciocolata alba, pe care o puteti gasi in multe retete din blog, la sectiunea cheesecake.

Reteta si fotografii: Viorica Stanimirescu

Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata

Ingrediente Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata

Biscuit sable breton
• 45 g unt moale
• 20 g zahar vanilat
• 1 galbenus (20 g)
• 75 g faina
• ¼ lingurita praf de copt

Jeleu de afine
• 300 g afine
• 80 g zahar
• 7 g gelatina + 50 ml apa

Cheesecake cu ciocolata si lime
• 450 g mascarpone
• 50 g zahar pudra
• 200 g ciocolata alba Valrhona, topita
• 250 g frisca batuta lejer
• 5 g gelatina + 20 ml apa rece
• sucul si coaja de la ½ limeta

Glazura de ciocolata
• 600 g ciocolata alba Valrhona
• 200 g unt de cacao
• 50 g unt de cocos
• putin colorant liposolubil violet

Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata

Preparare Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata

Preparare Biscuit sable breton

Untul moale se freaca spuma cu zaharul. Se adauga galbenusul, se omogenizeaza. La final se incorporeaza faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se obtine un aluat fraged care se infasoara in folie alimentara si se da la rece pentru 15-20 minute. Imagini din timpul prepararii gasiti aici (link). Apoi se intinde pe hartie de copt in strat uniform de 4-5 mm grosime, se decupeaza un disc cu diametrul de 20 cm si se coace la 160 de grade, timp de 8 minute. Nu lasati mai mult, caci se usuca si devine sfaramicios. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se ia un inel cu diametrul de 20 cm, se imbraca baza in folie alimentara si se tapeteaza peretii pe interior cu folie de acetat. La baza inelului se asaza discul de pate sable breton.

Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata

Cheesecake Creamsicles

Preparare jeleu de afine

Se pregateste un inel cu diametrul de 18 cm, care se tapeteaza la baza cu folie alimentara (asa cum se poate observa aici – video – link). Gelatina se hidrateaza in apa rece. Afinele si zaharul se pun intr-o craticioara pe foc mic, pana cand incep sa se lege. Apoi se iau de pe foc, se transfera intr-un vas curat si uscat, se lasa cateva minute sa se racoreasca. Gelatina hidratata se lichefiaza (la bain-marie sau 4-5 secunde la microunde) si se adauga in piureul de afine. Se omogenizeaza bine si se toarna in interiorul formei. Se da la congelator pana ingheata.

Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata

Cheesecake Creamsicles

Preparare Cheesecake cu ciocolata si lime

Gelatina se hidrateaza in apa rece. Mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra. Se adauga ciocolata topita, se mixeaza energic sa se omogenizeze. Apoi se adauga sucul si coaja de lime. Se adauga si frisca batuta lejer (pe jumatate). Gelatina hidratata se lichefiaza la bain-marie si se adauga in crema. Se toarna jumatate din crema in interiorul inelului, peste discul de pate sable breton. Se scoate din congelator insertia de jeleu de afine, se extrage discul de jeleu si se asaza in inel, peste stratul de cheesecake. Se acopera cu restul de cheesecake, se niveleaza frumos, se loveste usor de planseta (sau de blatul mesei) ca sa se aseze bine si se da la congelator pana cand se intareste suficient ca sa suporte betisoarele (cam 3-4 ore).

Cheesecake Creamsicles

Cheesecake Creamsicles

Se extrage prajitura din forma, se traseaza portiile (8 portii egale) apasand usor cu muchia unui cutit. In dreptul fiecarei portii se introduce cate un betisor de inghetata, perfect orizontal si in mijlocul portiei, asa cum se vede in imagini. Puteti sa taiati si in 10 sau 12, cu cat portiile sunt mai mici, cu atat sunt mai usor de glasat. Se da totul la congelator pana ingheata complet (peste noapte e cel mai bine). Cand prajitura e congelata, se scoate, se separa portiile (cu un cutit bine ascutit si usor incalzit) si se lasa in congelator pana la glasare.

Purple Rain Cheesecake cu afine si ciocolata

Cheesecake Creamsicles

Preparare glazura de ciocolata

Ciocolata si untul de cacao se topesc separat, pentru ca au temperaturi de topire diferite. Apoi se amesteca, se adauga untul de cocos, colorantul si se omogenizeaza bine. Cand glazura este usor calduta, se transfera intr-un vas (pahar, bol) de forma conica (sau macar cat se poate de ingust, ca sa incapa prajiturelele). Se scot pe rand portiile de prajitura din congelator, se scufunda in glazura cu partea ascutita in jos, se scurge excesul si se asaza pe o planseta tapetata cu hartie de copt. Glazura se va intari in cateva secunde. Se decoreaza dupa preferinta. Se pastreaza la rece pana la servire.

Cheesecake Creamsicles

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?