Fasole cu ciolan afumat reteta iahnie de fasole mancare de fasole scazuta reteta iahnie cu afumatura fasole boabe fasui pasula cum se fierbe fasolea cum se gateste fasolea retete romanesti bucatarie traditionala romaneasca
Fasole cu ciolan afumat reteta
Nu esti roman daca nu ai mancat in viata ta fasole cu ciolan afumat. Fasolea a ajuns in Europa abia dupa ce Columb a descoperit America (1492), caci de acolo se trage aceasta planta fantastica. Iar in Romania s-a raspandit prin secolul al XVIII-lea si a devenit rapid un aliment de baza in hrana taranului roman, pentru ca e spornica, nutritiva, satioasa si foarte gustoasa.
Bogata in proteine, fibre si oligominerale, fasolea constituie o sursa nutritiva excelenta. Boabele uscate se pot pastra timp indelungat, ceea ce o face sa fie o sursa de hrana exceptionala, mai ales in iernile grele. In acest blog (link) gasiti informatii interesante despre istoria fasolei.
Iahnia (sau fasolea scazuta) ocupa un loc special in bucataria romaneasca si este adesea asociata cu traditia si obiceiurile locale. Cuvantul iahnie provine din limba turca – yahni, iar denumirea se pare ca provine de la vasul din lut in care se gateste aceasta mancare (din fasole sau naut) cu sos de rosii si carne. Reteta de fata e facuta cu ciolan afumat – preferatul nostru – dar mancarea de fasole se poate pregati si cu costita afumata, carnati de casa, kaizer sau pur si simplu fara carne – varianta de post este de asemenea super gustoasa si satioasa.
iahnie cu afumatura retete romanesti mancaruri traditionale
Pe blogul meu gasiti o reteta de fasole batuta, cremoasa si gustoasa (clic pe poza pentru reteta):
De asemenea, va recomand si supa de fasole, de post, absolut minunata (clic pe poza pentru reteta):
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Ingrediente Fasole cu ciolan afumat reteta
(pentru 8-10 portii)
- 1kg fasole uscata
- 0,7 kg ciolan afumat fara os (sau 1 kg ciolan cu os)
- 1 ceapa uscata mare
- 200 g pasta de rosii concentrata
- 2 linguri untura de casa (sau 100 ml ulei)
- 3-4 catei de usturoi www.simonacallas.com
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 lingurita piper macinat
- 1 lingurita sare
- 1 legatura marar verde
- 1 legatura patrunjel verde
Preparare Fasole cu ciolan afumat reteta
Cu o zi inainte, fasolea se alege (daca e cazul; cea din magazine e in general curata), se spala in cateva ape si se pune intr-o oala incapatoare, acoperita bine cu apa. www.simonacallas.com A doua zi, se pune la fiert. Cand da in clocot, eu vars apa si pun alta. Procedez astfel de 2-3 ori – pana cand boabele de fasole incep sa se inmoaie. Mai multe informatii despre cum se alege fasolea potrivita si de ce se schimba apa, gasiti aici (link).
Intre timp, ciolanul se taie in 3-4 bucati si se pune la fiert. Eu am o oala-minune si o folosesc cu mare angajament. In 30-40 minute e gata. www.simonacallas.com Cand ciolanul este fiert, se scoate carnea intr-un vas, se acopera ca sa nu se usuce, iar zeama se pune peste fasole. Se completeaza cu apa rece cat sa acopere fasolea cu 3 degete si se pune pe foc.
iahnie cu afumatura retete romanesti mancaruri traditionale
Ceapa se curata, se toaca si se caleste in untura (sau in ulei), la foc potrivit. Cand devine sticloasa, se da focul la minim, se adauga pasta de rosii, cimbru, piper, sare, se omogenizeaza. www.simonacallas.com Se stinge cu un polonic din zeama de la fasole, se mai lasa cateva minute pe foc mic, apoi totul se transfera in oala in care fierbe fasolea. Se adauga si usturoiul tocat si se lasa totul la foc mic, amestecand periodic, pana cand incepe sa se lege.
Carnea (ciolanul) se taie in bucati mai mici si se adauga in mancare. www.simonacallas.com Se adauga si mararul curatat si tocat, se mai tine 15-20 minute, se gusta de sare, apoi se opreste focul. Se presara patrunjelul, se acopera cu un capac si se lasa sa se odihneasca. Se serveste cu muraturi si cu paine taraneasca sau cu mamaliga. Pofta buna!
Comenteaza