0
(0)

Ciorba de bureti de miel reteta ciorba de maruntaie de miel ciorba de Pasti ciorba din organe de miel porc oaie  preparate traditionale de Pasti ce se poate gati din organe de miel mancaruri traditionale de Pasti retete cu organe maruntaie de ied oaie porc vitel

Ciorba de bureti de miel

Ciorba de bureti de miel

O stiu din copilarie. Mama ne-o servea in ziua de Pasti si, desi pe vremea aia nu ma omoram cu ciorbele,  asta imi placea. Era dulceaga, gustoasa, avea o culoare frumoasa si apetisanta. Nu stiu de ce i se spune „ciorba de bureti”, probabil din cauza bojocilor (plamanilor) care au consistenta buretoasa. La noi in Arges, plamanii, traheea, intestinul subtire nu se pun in drob, asa ca din ele se pregatea aceasta ciorba. In mod optional, se pot adauga orice alte organe (inima, rinichi, ficat, splina, limba). Eu am cumparat din piata ingredientele si am gasit doar un plaman, inima, ficat si o bucata de trahee. Nu am gasit intestine, desi as fi vrut, intestinele sunt excelente in aceasta ciorba. Reteta de drob o gasiti dand clic pe poza de mai jos:

Drob pentru Paste reteta si poveste

Exista diferite versiuni ale acestei ciorbe, in functie de regiunile tarii in care se pregateste. Unii pun rosii, pasta de tomate, ardei, praz. Altii calesc legumele, altii pun rantas. In unele parti se acreste, se drege cu ou si smantana. Fiecare face asa cum este obisnuit si cum simte. Eu va prezint reteta asa cum o stiu din partile Argesului de unde ma trag. Acolo ciorbele se fac in general dulci (adica nu se acresc). Insa, esentiale sunt ceapa verde si patrunjelul, care se pun din belsug.

Ciorba de bureti se poate pregati si din organe de ied, de porc, de vitel sau de oaie, dupa aceeasi reteta. AICI (link) gasiti alte retete de supe si ciorbe traditionale, gustoase, atat de frupt cat si de post; atat dulci cat si acrite cu diferite ingrediente (bors, zeama de varza, bulion de corcoduse, otet etc).

Ciorba de bureti de miel

Ingrediente ciorba de bureti de miel

  • 1,5 kg organe de miel*
  • intestin subtire de miel (optional)
  • o ceapa uscata
  • 1 buc morcov
  • 1 buc pastarnac (sau radacina de patrunjel)
  • 1/2telina mica
  • 3-4 legaturi ceapa verde
  • 1 lingura concentrat de legume bio (optional)
  • sare dupa gust
  • 2-3 linguri ulei (optional)
  • 2-3 legaturi patrunjel verde

*asa cum am explicat in introducere, se pot folosi diferite organe, la alegere, in proportii variabile.

Ciorba de bureti de miel

Preparare ciorba de bureti de miel

Organele se spala temeinic sub jet de apa rece. Inima si rinichii se taie si se curata bine sangele din interiorul cavitatilor. Ficatul si splina se cresteaza usor din loc in loc. Se pun toate intr-o oala incapatoare, se acopera cu apa rece si se lasa in frigider peste noapte. Daca puneti intestine, acestea se taie pe lungime, se curata prin frecare cu sare grunjoasa, se clatesc cu apa calduta si se pun separat, intr-un vas cu apa rece si 2 linguri de otet. Se poate pune si stomacul, aceasta se curata de stratul interior, la fel ca burta de porc sau de vita  – gasiti explicatii detaliate AICI (link).

A doua zi, se scot organele din apa rece. Veti observa ca apa se inroseste, de la sangele scurs din organe. se clatesc bine. Daca exista grasime, se pune deoparte, se va fierbe direct in ciorba.

Se pune apa la fiert si, cand clocoteste, se adauga organele. Eu pregatesc trei vase: intr-unul pun ficatul si splina, in altul intestinele si in al treilea restul organelor.  Atentie, plamanul formeaza o spuma care trebuie inlaturata. Organele se fierb, la foc potrivit, pana cand intra furculita (cam 40-50 minute). Nu le fierbem de tot, pentru ca se mai fierb odata, in ciorba. Se scot cu o spumiera si se lasa sa se racoreasca.

mancaruri traditionale de Pasti retete cu organe maruntaie de ied oaie porc vitel

mancaruri traditionale de Pasti retete cu organe maruntaie de ied oaie porc vitel

Intre timp, curatam zarzavatul. Se pune pe foc oala in care vom pregati ciorba. Pentru 1,5 kg organe eu folosesc o oala de 5 litri, pe care o umplu cam 2/3 cu apa rece. Ceapa uscata se toaca marunt, morcovul, pastarnacul, telina se lasa intregi. Se pun in oala si se fierb.

Organele se toaca in bucati. La noi se toaca destul de marunt, cam de 1 cm. Grasimea se toaca si ea in bucati mici. Cand zarzavatul este fiert, morcovul, pastarnacul si telina se indeparteaza. Se adauga organele tocate si, daca este nevoie, se mai completeaza cu apa rece. Dupa ce au inceput sa fiarba, se adauga ceapa verde, tocata, 2 lingurite sare, concentratul de legume (optional). Daca organele nu au avut grasime deloc, se adauga si 2-3 linguri de ulei. Se lasa totul sa fiarba la foc mic, 20-30 minute. Spre final, se adauga 2 legaturi de patrunjel verde tocat marunt cu tot cu codite. Se opreste focul, se acopera cu capac si se lasa sa se infuzeze.

Se serveste fierbinte, cu patrunjel proaspat tocat deasupra. Cine doreste, o poate acri cu otet sau suc de lamaie.  Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial,. unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.  Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video originale, usoare si delicioase.

Ciorba de bureti de miel

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!