Sos aioli cu maioneza si usturoi reteta rapida sos mediteranean sos pentru peste la gratar sau la cuptor sos friptura cel mai bun sos alioli reteta sos allioli reteta sos aïoli reteta maioneza sos de maioneza cu mustar dijon cel mai bun sos pentru friptura peste gratar cuptor mustar dijon garnitura perfecta
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Sos Aioli cu maioneza si usturoi – un rafinament mediteranean
Sos Aioli (allioli sau aïoli) este un sos mediteranean delicios, preparat din usturoi, ulei de măsline şi ou (în unele regiuni). Numele acestui sos înseamnă “usturoi şi ulei” în catalană şi provensală. Este specific bucătăriilor din regiunile Provence (Franţa), Liguria (Italia) şi coasta mediteraneană a Spaniei. Se serveşte ca acompaniament pentru peşte, fructe de mare, dar şi pui sau porc.
Sosul aioli original nu conţinea decât usturoi şi ulei de măsline (eventual asezonate cu sare). Versiunea îmbunătăţită care circulă astăzi are în componenţă şi gălbenuş de ou, suc de lămâie şi condimente (sare, muştar, piper), ceea ce îi conferă o textură mai bogată, mai păstoasă şi o mai mare stabilitate (oul fiind un emulsifiant foarte bun).
Istoricii culinari consideră că acest sos aioli provine din antichitate şi se aseamană cu ceva ce romanii denumeau „alleatum” – un preparat compus din ulei şi usturoi. Prima menţiune scrisă despre un sos asemănător cu aioli este făcută de Plinius Cel Bătrân (23-79 en), doar că în acea vreme usturoiul era considerat un leac tămăduitor şi nu un aliment; iar mixtura cu usturoi şi ulei era utilizată în aplicaţii externe.
Sos aioli cu maioneza si usturoi
Versiunea de sos aioli preparat numai din usturoi şi ulei aduce cu mujdeiul nostru. Varianta cu gălbenuş de ou e preferata mea; e drept că sunt fan înrăit al maionezei, atât de înrăit încât o mănânc simplă, pe pâine 🙂 – şi, de când am descoperit acest sos, nu există la noi în familie să avem peşte în meniu (fript sau la cuptor) şi să nu pun alături sos aioli.
Cine nu a gustat încă această minune de sos, îi recomand să o facă; şi garantez că merită. De asemenea, recomand să folosiţi muştar Dijon, care este deosebit faţă de muştarul nostru obişnuit, pentru că este preparat din seminţe de muştar brun de calitate superioară şi conţine vin alb, ceea ce îi conferă un gust special. Uleiul care se foloseşte de obicei în sosul aioli este cel de măsline (extra virgin), dar eu prefer uleiul de floarea soarelui, pentru că e neutru (nu mă împac prea bine cu gustul pronunţat, specific, al uleiului de măsline, în sosuri). Cantităţile pe care le prezint în reţetă sunt pentru 4-5 porţii de sos.
Ingrediente sos aioli cu maioneza si usturoi
• 2 gălbenuşuri fierte tari
• 1 gălbenuş crud www.simonacallas.com
• 3 căţei usturoi pisaţi
• 1 lingură mare muştar Dijon
• 2-3 linguri suc de lămâie
• ½ linguriţă sare Himalaya
• 150 ml ulei www.simonacallas.com
• ¼ linguriţă piper (opţional)
Preparare sos aioli cu maioneza si usturoi
Modul de preparare este foarte simplu, mai ales dacă avem un blender vertical, un food procesor sau chiar un mixer. www.simonacallas.com Toate ingredientele, în afară de ulei, se pun împreună în vasul blenderului sau în bolul mixerului. Se începe mixarea, adăugând treptat din ulei, până se obţine o cremă fină.
Se transferă sosul într-un bol de ceramică sau sticlă si se păstrează la rece până la servire. www.simonacallas.com
Vă sugerez să serviţi acest sos aioli lângă o porţie de peşte preparat la grătar sau în cuptor, cu cartofi natur stropiţi cu unt şi presăraţi cu mărar. Este demenţial 🙂
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Surse:
Chiar arata grozav de bine, o sa il incerc cu siguranta. Multam de reteta 🙂
Am facut acest sos, este intr-adevar demential cu peste la gratar. Multumesc pentru reteta! 🙂
În restaurante îl fac jumi-juma cu ulei de măsline+ulei de floarea soarelui!Îl ma-i denumesc ajoaceite în română tradus literal usturoi+ulei!Salutări
Aceasta este maioneza. Aioli se face doar cu ulei de masline.
Serios? Si adica maioneza nu se poate face cu ulei de masline? Neica, uleiul e ulei. In unele zone (Grecia, Spania) se foloseste cel de masline pentru ca acolo nu creste floarea soarelui. Americanii folosesc uleiul de rapita, din aceleasi motive (la ei uleiul de masline si cel de floarea soarelui sunt foarte scumpe). In alta ordine de idei, eu am muncit la articolul asta, am scris o gramada despre istoria acestui sos si am dat si referinte. Dumneata nu ai catadicsit sa citesti si te-ai aruncat ca Irimia c u oistea in gard. Ce sa spun, tipic romanesc…
[…] acest fel de mancare recomand sos aioli (gasiti reteta aici – link), este exceptional de gustos si se pregateste rapid. Il putem prepara […]