Carticele cu osanza haiose prajitura cu osanza haiose cu gem haiose cu untura haiose cu unt haiose de post haiose cu osanza ce este osanza haiose reteta haiose din foietaj de casa aluat foietaj de casa reteta prajitura cu gem de prune prajitura de casa traditionala haioase ca in ardeal hajos aluat foitaj de casa cu untura reteta veche aluat fraged cu unt pateuri din aluat de casa retete vechi prajituri
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Carticele cu osanza haiose cu gem de prune by Simona Callas
Aşa cum am mai povestit, iubesc patiseria la fel de mult cum iubesc cofetăria. Pentru cine nu ştie, patiseria este acea ramură a industriei alimentare care cuprinde preparatele din aluat dospit şi nedospit, preparat termic la cuptor şi combinat cu diverse umpluturi (carne, brânză, gem, cremă, ciocolată, fructe etc). Aşadar, în patiserie întâlnim preparate dulci şi sărate: plăcinte, fursecuri, biscuiţi, chec, cozonac, tarte, cornuri, covrigi însiropaţi, baclava, gogoşi, cornuleţe, negrese, ecler, dar şi saleuri, pateuri, merdenele. Cofetăria, în schimb, cuprinde preparate mai complexe, pe bază de zahăr: prăjituri cu cremă, însiropate, torturi, bomboane, îngheţată.
Aluat foitaj de casa reteta foietaj
Printre produsele de patiserie pe care le ştiu din copilărie şi care imi plac foarte mult, se numără aceste cărticele (sau haioşe, haioase) umplute cu gem de prune. Aluatul acesta este un foitaj cu osânză. Mama era specialistă la foitaj şi îl pregătea numai cu osânză; pentru că untul se găsea greu şi era de proastă calitate, avea apă destul de multă şi nu putea fi folosit pentru foitaj. Aşadar, de Crăciun şi Anul Nou noi aveam mereu la masă cărticele, saleuri şi cornuleţe, toate preparate cu osânza obţinută de la tăierea porcului. Astăzi se găseşte mai greu osânza, măcelarii ignoranţi o topesc împreună cu restul grăsimii şi o vând ca untură; sau o toacă la grămadă pentru cârnaţi; ceea ce este o blasfemie, pentru că osânza e o grăsime de calitate superioară, cu multe utilizări în patiserie.
Aluat foitaj de casa reteta foietaj
Aşadar, am găsit cu greu osânză, vreo 3 kg, pe care am curăţat-o de pieliţe şi am împărţit-o în 4 porţii. Una dintre porţii am folosit-o ca să prepar aceste cărticele; iar pe celelalte le-am pus în congelator. Când voi mai avea poftă să prepar ceva din foietaj cu osânză, dezgheţ un pachet şi gata. Osânza se păstrează foarte bine în congelator şi se dezgheaţă repede;. pentru că nu conţine apă şi nu i se alterează proprietăţile. Chiar şi aluatul pregătit poate fi congelat, ca şi cel franţuzesc: îl preparăm, îl înfăşurăm bine în folie alimentară şi îl dăm la congelator; iar când avem nevoie de el îl dezgheţăm, îl întindem, formăm cărticele, pateuri, saleuri etc şi le coacem, fără probleme. Carticele cu osanza haiose.
Nu în ultimul rând, în acest foitaj cu osânză mama pune vin. Vă recomand cu multă căldură această reţetă; veţi vedea că vinul îi dă o savoare şi o frăgezime deosebite. Sifonul poate fi înlocuit cu apă minerală, iaurtul grecesc cu smântână, dar la vin să nu renunţaţi. Nu contează dacă e sec sau dulce; vin să fie – şi alb, ca să nu coloreze aluatul.
UPDATE: Pentru că osânza este greu de găsit, cantitatea de osânză din această reţetă poate fi înlocuită cu un amestec de untură curată şi unt – găsiţi reţeta şi explicaţiile aici – link.
Ingrediente carticele cu osanza haiose cu gem de prune by Simona Callas
Pentru aluat
- 2 ouă
- 100 g iaurt grecesc
- 1 praf de sare
- 2 linguri oţet www.simonacallas.com
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 150 ml sifon
- 100 ml vin alb
- 600 g făină tip 000
***
Pentru pasta de osânză (cu care se unge aluatul)
- 700 g osânză
- 200 g făină www.simonacallas.com
Preparare carticele cu osanza haiose cu gem de prune by Simona Callas
Ingredientele pentru pasta de osânză trebuie să fie la temperatura camerei!. Mai întâi, trebuie să ştiţi că osânza, după ce se curăţă cu atenţie de pieliţe, se dă prin maşina de tocat,. pentru a se transforma într-o pastă uniformă. În forma brută, ea arată aşa:
După ce se dă prin maşina de tocat, osânza se amestecă cu făină. www.simonacallas.com La reţeta aceasta, eu am pus 700 g osânză şi 200 g făină, pe care le-am amestecat până am obţinut o pastă, care arată aşa:
Aluat foitaj de casa reteta foietaj
Pasta se împarte în 3-4 porţii egale şi se lasă la temperatura camerei. Eu împart în 4; dar dacă nu aveţi răbdare să împachetaţi aluatul de 4 ori, puteţi să împărţiţi pasta de osânză în 3 porţii. Carticele cu osanza haiose.
Ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci! Ouăle, iaurtul, sarea, oţetul, vanilia, sifonul şi vinul se omogenizează. Se adaugă făina în 3-4 tranşe. Se frământă până când se obţine un aluat care se desprinde de pereţii vasului. Dacă este nevoie, mai adăugaţi 1-2 linguri de făină, nu mai mult! Recomand să utilizaţi robotul; pentru a se păstra temperatura ingredientelor. www.simonacallas.com Frământarea cu mâna încălzeşte aluatul; îl înmoaie şi induce în eroare, pentru a mai adăuga făină. Aluatul obţinut se acoperă cu folie de plastic şi se dă la frigider pentru minim 30 minute.
NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase. Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.
Carticele cu osanza haiose
După expirarea timpului de odihnă, se scoate aluatul din frigider,. se pune pe masa de lucru pudrată cu un strat subţire de făină. Se framântă foarte puţin, doar cât să nu mai fie lipicios şi să se poată întinde.
Se întinde aluatul cu sucitorul în formă de dreptunghi. Se foloseşte o porţie din pasta de osânză pentru a unge aluatul pe 2/3 din suprafaţă. Se împătureşte în 3…
…apoi din nou în 3 (aşa cum se vede in imagini);. se acoperă cu folie alimentară şi se dă la rece pentru 20-30 minute. www.simonacallas.com
Aluat foitaj de casa reteta foietaj
Procedeul acesta se repetă, până când se folosesc toate porţiile de pastă de osânză pregătite. Foarte important este ca de fiecare dată, să poziţionăm aluatul exact aşa cum a fost la împăturirea anterioară;. şi de fiecare dată se împătureşte exact la fel. www.simonacallas.com După ultima împăturire, aluatul se înfăşoară strâns în folie alimentară şi se lasă în frigider până a doua zi.
A doua zi, se întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară. nu prea subţire (cam 5-6 mm grosime), se decupează în dreptunghiuri egale (cca 7×5 cm). Se pune gem în mijlocul fiecărui dreptunghi, se pliază. www.simonacallas.com Se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt cu deschizătura spre interiorul cuptorului. Se coc în cuptorul preîncălzit, la 220 grade Celsius, până se rumenesc;. apoi se scade temperatura la 180 grade Celsius, până se coc (în total cca 20 minute).
Carticele cu osanza haiose
În timp ce o tavă este în cuptor, se pregăteşte altă tavă cu prăjiturele.
Când sunt gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcorească,. înainte de a scoate prăjiturile şi a le pune într-un castron. www.simonacallas.com Eu nu le tăvălesc niciodată fierbinţi prin zahăr pudră; şi mi se pare o prostie, pentru că astfel peste prăjiturelele mele se depune o tonă de zahăr care, pe lângă faptul că nu e sănătos, nici nu arată bine; nu se mai vede forma prăjiturii; şi nu în ultimul rând, atunci când muşti din prăjitură (fursec, cornuleţ, melcişor, biscuit, plăcintă etc) simţi doar gustul oribil al zahărului; şi nu mai simţi gustul prăjiturii. Dealtfel, eu de când eram copil am preferat să mănânc prăjiturile de casă direct din tavă, călduţe şi nepudrate cu zahăr.
Aluat foitaj de casa reteta foietaj
Aşadar, după ce se răcesc, cărticelele noastre se pudrează cu zahăr. Se păstrează într-un castron încăpător sau într-o cutie de carton. Nu se închid etanş, pentru că se înmoaie. Spre deosebire de fursecurile cu unt, cele în care se foloseşte untură/osânză nu rămân crocante în mediu etanş.
NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase. Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.
…
DACĂ UNTUL DE PE VREMEA MAMEI ERA DE PROASTĂ CALITATE, CE SĂ MAI ZICI DE CEL DIN ZIUA DE AZI….O ZI FRUMOASĂ
Inseamna ca nu stii ce unt sa cumperi. Banuiesc ca il confunzi cu grasimea tartinabila care seamana cu untul dar nu e unt. Exista pe piata unt chiar foarte bun. In general cel cu 82% grasime e unt de calitate si costa peste 10-12 lei pachetul. Eu nu-mi amintesc sa fi mancat inainte de 89 unt cu 82% grasime. Dar imi amintesc ca untul din comert, pe vremea aia, trebuia sa-l lasi mult la temperatura camerei ca sa se inmoaie si ca, atunci cand il intindeam pe paine, sarea pur si simplu apa din el 🙂
Doamna Simona, am citit cu multa atentie reteta pentru carticele si m-am uitat la poze, pentru a gasi raspuns la o problema cu care ma confrunt: mie la copt mi se deschid carticelele de tot. Sunt gustoase, nu pot spune ca nu sunt aspectuoase, dar cand sunt gata coapte, haiosele sunt deschise ca si cum nu le-as fi pliat in doua. Ce gresesc, ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc mult!
Cand le pliezi, preseaza usor carticelele in mijloc. Si trebuie sa folosesti un gem foarte bine legat. Eu pastrez gemul de prune cel mai uscat, pentru a-l folosi la carticele (si la cornulete). Daca gemul e apos, nu le tine pliate, si curge.
Bună seară care ar fii cantitatea de untura și unt din păcate osanza nu pot face rost haioase sunt preferatele mele din copilărie și mi-as dori sa pot sa le fac pentru sărbători va mulțumesc și Sărbători fericite sa averi
Aici gasesti reteta de foitaj cu unt si untura. Am facut si haiose din el si ies perfecte.
https://simonacallas.com/2020/04/pateuri-cu-branza/
Buna seara, Osanza care a fost odata congelata si dezghetata pentru prepararea aluatului, se mai poate congela ca si aluat gata pregatit?
Da, aluatul se poate congela. Osanza, dupa ce ai dezghetat-o, nu.
Ok, multumesc pentru raspuns.
[…] Cornuleţele clasice se preparau cu untură sau osânză, dar eu prefer să păstrez osânza pentru cărticele (haioşe) iar untura mi se pare că le frăgezeşte prea tare (după 2-3 zile devin sfărâmicioase), aşa […]
As avea o intrebare…dak am facut mai mult aluat si vreau sa il congelez cum sa il tai k sa nu se strice foietajul? Conteaza asta? K acum am tinut cont de impaturit…dar knd il scot de la congelat cum mai retin k sa il intind si sa nu stric foietajul?
Pe latime se taie. Si eu fac de obicei portie dubla.
Mulțumesc pt minunata rețetă. Oare, as putea înlocui iaurtul cu lapte bătut?
Ar fi fost ff interesant să fi văzut și cum întindeți aluatul după prima introducere la frigider. Nu cred k îmi vor ieși așa faine k ale dvs, dar încerc. 🙂
Şi eu fac porţie dublă, chiar triplă… întind aluatul cam de 1,5-2 cm grosime, porţionez, pe fiecare bucată pun folie alimentară şi le fac rulou, apoi le pun în pungi. La dezgheţare derulez, întind foaia la grosimea dorită şi le folosesc pentru ce îmi trebuie (cărticele, saleuri, foaie pentru cremeş).
[…] casă. Dacă am timp, mi-l prepar eu – cu unt, untură sau osânză – gasiti retete aici si aici. De data aceasta am avut un pachet de foitaj proaspăt, pe care l-am găsit la hypermarket. Îmi […]
[…] poate sa o faca fara probleme – AICI (link) gasiti o reteta minunata de foi de placinta, iar AICI (link) gasiti reteta de foitaj facut in […]
[…] cum am povestit la reteta de Carticele cu osanza (link), acest delicios preparat se face in mod traditional cu osanza. Cand nu am gasit osanza, am […]
Buna Simonacalls ! Vreau sa fac Haios cu gem dar nu am osinza, pot face si cu undoare de porc si cit unsoare sa pun!
Recomand sa folositi untura topita curata. O combinati cu unt de calitate, gasiti detalii aici (link).