Suberek placinta cu carne la tigaie reteta Şuberec Ciborek Cebureki Chebureki Chibureki Çiğ Börek Çibörek cu branza placinta rapida de post placinte spanac ciuperci
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Suberek placinta cu carne la tigaie
SUBEREK sau Şuberec (Ciborek, Chebureki, Chibureki, Çiğ Börek, Çibörek) este un preparat tradiţional al bucătătiei tătare din Crimeea; şi a devenit destul de popular în toate zonele prin care s-au stabili tătarii, de pe vremea invaziei – prin urmare şi în România; mai precis în Dobrogea, unde există o comunitate destul de mare de tătari.
Pe vremea când locuiam în Constaţa, aveam prieteni tătari, la care mergeam des în vizită, şi cu multă plăcere; pentru că aveam ocazia să ne delectăm cu preparate specifice bucătăriei tătăreşti. Şuberekul era unul dintre aceste preparate, alături de ayran (äyrän – o spumă de iaurt), öçpoçmaq (nişte plăcinţele umplute cu carne, cartofi şi ceapă), burek (börek – o plăcintă din foi yufka umplută cu carne), qistibi (nişte lipii umplute cu cartofi sau carne), chak-chak (nişte fâşii mici din aluat, prăjite în ulei şi însiropate cu miere); dar şi baklava, sarailii sau alte delicii dulci ori sărate originare din bucătăria turcească, pentru că în Dobrogea etniile turcă şi tătară interferează atât în tradiţii cât şi în bucătărie – de aceea avem o comunitate unită turco-tătară.
Să revenim la Şuberek. Această plăcintă absolut savuroasă, preparată dintr-un aluat rapid, nedospit, umplută cu carne şi prăjită în ulei, este o gustare care în zona Dobrogei are mare succes, chiar şi în rândul nostru al „ghiaurilor”, nu doar la tătari şi turci. Patiseriile şi simigeriile din Constanţa vând şi şuberek, la fel de bine ca orice alt produs, iar şuberekul este la fel de popular ca döner kebap-ul turcesc, shawarma arăbească ori gyros greceşti.
Placinte rapide simple fara cuptor
Aluatul este extrem de simplu, preparat din apă, sare, făină şi ulei (sau unt). Fără drojdie, fără praf de copt. Se frământă rapid şi se lasă un pic la odihnă. Fiind un aluat elastic şi nelipicios, se poate întinde în foaie subţire. Faptul că aluatul este în strat foarte subţire, precum şi forma aplatizată a şuberekului, permit ca prăjirea să se facă în tigaie, în ulei puţin, iar produsul nu absoarbe grăsime in timpul prăjirii.
Umplutura este de asemenea foarte simplă, din carne tocată, ceapă, sare şi piper. Unii profani călesc umplutura înainte de a o pune în aluat; dar turco-tătarii pe care ii cunosc eu nu fac asta şi vă asigur că nici nu este nevoie. Umplutura se va găti foarte bine în timpul prăjirii şuberekului, În plus, prăjirea de două ori a cărnii şi a cepei nici nu e sănătoasă, deşii unii au altă impresie.
Musulmanii folosesc pentru umplutură carne de vită, de oaie sau în amestec. Puteţi să folosiţi orice carne vă place (porc, vită sau amestec porc cu vită etc). Eu am făcut şuberek cu pui şi e la fel de gustos. De asemenea, şuberekul se poate umple şi cu brânză – e o bunătate.
Cine doreşte, poate să prepare Suberek de post, cu umplutură de spanac sau ciuperci – gasiti reteta AICI (link).
Ingrediente Suberek placinta cu carne la tigaie
Pentru aluat
- 500 g făină
- 250 ml apă fierbinte
- 50-70 ml ulei www.simonacallas.com
- ½ linguriţă sare
Pentru umplutură
- 500 g carne tocată
- o ceapă uscată mărişoară, tocată
- câteva linguri de apă rece www.simonacallas.com
- 100 g caşcaval dat pe răzătoarea mică (opţional)
În plus
- ulei pentru prăjit
Preparare Suberek placinta cu carne la tigaie
Preparare aluat
Făina şi sarea se pun într-un vas încăpător (sau în bolul mixerului). Se adaugă apa fierbinte şi se frământă până se leagă (cu mâna sau cu cârligul pentru aluat al mixerului). www.simonacallas.com La început, aluatul va fi nisipos, apoi se omogenizează. Se adaugă uleiul, se frământă în continuare până când se obţine un aluat elastic, omogen şi nelipicios. Se formează o bilă, se acoperă cu un servet curat şi se lasă la odihnă cam jumătate de oră (până se răceşte).
Preparare umplutură
Carnea şi ceapa nu se toacă împreună, ci separat. Ceapa poate fi dată şi pe răzătoare. Carnea tocată, ceapa tocată si caşcavalul ras se amestecă. www.simonacallas.com Se adaugă sare, piper şi 3-4 linguri de apă rece. Apa este necesară pentru a umezi compoziţia şi a o face suculentă – mai ales dacă ceapa este tocată la cuţit. Dacă daţi ceapa prin răzătoarea fină, ea va fi foarte zemoasă şi s-ar putea să nu mai fie nevoie să adăugaţi apă.
Montare şi prăjire Suberek
Aluatul odihnit se împarte în porţii egale. Eu le-am făcut de 50 g fiecare, pentru că le-am prăjit într-o tigaie mai mică. Puteţi să le faceţi mai mari, dacă doriţi. Se ia pe rând fiecare porţie de aluat, se întinde cu sucitorul pe blatul de lucru, în formă rotundă, ca de clătită. În principiu nu mai este nevoie de făină dar dacă în bucătărie e cald şi umezeală, se poate pudra blatul cu puţină făină. www.simonacallas.com Se ia cu lingura din umplutură, se întinde în strat subţire pe jumătate din discul de aluat, lăsând liberă o margine de maxim 1 cm, care se pensulează cu apă. Se pliază cealaltă jumătate peste partea cu umplutura şi se presează cu dinţii furculiţei pentru a se lipi.
Într-o tigaie largă, cu fundul plat (adică nu de tip wok) se pune ulei în strat de aproximativ un deget; se încinge, apoi se dă flacăra la poziţia mediu. Se pun în tigaie 2-3 şuberekuri (câte încap, fără să se suprapună). www.simonacallas.com Se prăjesc câteva minute pe ambele părţi, până se rumenesc frumos. Se scot cu spumiera, într-o farfurie, pe prosoape de hârtie; pentru a absorbi uleiul. Se servesc imediat. Sunt o bunătate.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas; unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial; unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.
Draga Simona,
Te urmaresc de ceva timp si am facut nenumarate din retetele tale postate pe blog, cu atat mai mult cu cat si eu am crescut cu copii turci, tatari, in Constanta, cartier Tomis Nord 🙂
Deseori mancam suberesc, mai ales iarna, pe frig, UN DE LI CIU, era!
Succes mult in munca depusa si Dumnezeu sa iti dea sanatate!
cu respect, Violeta
Multumesc mult pentru comentariu si apreciere <3
Buna seara, Simona! Am facut o cautare pt.prepararea icrelor pe care le-am “recoltat” eu din burta unor carasi, le-am sarat, le-am pus in cutiute mici de 100 de grame, si apoi le-am varat in congelator. Acum am scos una si am zis sa-l intreb pe “nenea Gogu” (la noi in familie asa este numit Google 😉) si am dat de tine. Imi place stilul in care scri, in afara de povestea icrelor am mai citit si alte retete, asa ca, in mod cert, am sa te mai caut cand voi avea nevoie. Succes!
Rețetele tale sunt super.Am încercat.!! Mult succes in continuare.😘😘
arată demențial ! cred că sunt și foarte gustoase ! Felicitări !
Vreau să știu, dacă sunt la fel de bune și reci -(de pe o zi, pe alta)?!
Sunt bune si reci, mai ales daca sunt facute cu carne de pui sau cu branza. Dar ideal este sa fie mancate calde. Noi le incalzim la microunde, daca raman pentru a doua zi.
[…] Modul de preparare il puteti urmari in videoclipul de mai jos. O alta gustare rapida si foarte apreciata, o puteti gasi aici (link). […]
Draga Simona,
Am descoperit blogul si pagina ta de Facebook si m-au fascinat retetele tale atât de frumos elaborate. Le voi incerca pe rând.
Multumesc frumos pentru apreciere ❤️
[…] Pentru perioada postului, ca si pentru persoanele care au adoptat un stil de viata vegan, am aceste placintele absolut delicioase. Se pregatesc rapid, se prepara in tigaie, nu absorb ulei si nu contin drojdie, deci nu necesita timp de dospire. Ele sunt de fapt o versiune vegana a faimosului suberek (ci borek) – informatii despre originea suberekului, precum si despre reteta traditionala, gasiti detalii AICI (link). […]
super reteta