Ciorba taraneasca de pasare cu zdrente de ou ciorba de cocos pui de tara supa de cocos ciorba de gaina ciorba dulce zdrente de ou batut taitei de casa ciorba cu taietei strachina romaneasca portie de ciorba
Ciorba taraneasca de pasare
La noi in Arges ciorbele se fac in general dulci (adica neacrite). Cu exceptia Ciorbei de potroace, care se acreste cu zeama de varza si care se serveste de obicei dupa o petrecere copioasa, si a Ciorbei cu perisoare care se acreste cu bors de putina, sau ciorba varatica de dovlecei care se acreste cu pasta de corcoduse, ciorbele noastre sunt bogate, satioase, dar nu se acresc. Fireste, acesta este un aspect care difera de la regiune la regiune, precum si de la o traditie familiala la alta.
Si cat de gustoasa e o ciorba facuta din pasare crescuta in curte, cu grasimea si carnea aurii… Eu una nu pot sa traiesc fara ciorbe, trebuie sa fac saptamanal, nu stiu daca este din cauza ca asa am crescut sau ca ele, ciorbele, chiar sunt necesare si organismul le cere. Oricum, cu carne sau fara, ciorba este un preparat gustos, sanatos, hranitor si care face parte din meniul romanesc de foarte multa vreme. De unde vine ciorba si care este povestea ei, am scris aici (link).
Ciorba de pasare in general se prepara in acelasi mod. Indiferent ca e cu pui, gaina, curcan, cocos etc., ingredientele se adauga in etape: mai intai carnea, caci fierbe cel mai greu; apoi radacinoasele (telina, pastarnac, morcovi, ceapa uscata); apoi zarzavatul (rosii, ardei, fasole verde etc) iar la final taiteii, oul (cine pune, nu e obligatoriu) si verdeata.
supa de gaina cu zdrente de ou taietei taitei
Daca se acreste, acreala se adauga catre final. Trebuie avut grija sa nu fie oala plina, ca altfel mai incap zeama de varza ori borsul. Neaparat acreala se pune in transe si se gusta ciorba. Atentie, daca se acreste ciorba cu zeama de varza, nu se pune sare, caci zeama e sarata.
Am primit un pui mic de ferma, un cocquelet, si l-am facut ciorba. Bunica mea cand taia o pasare, o oparea ca sa inlature penele si fulgii, apoi o parlea direct la flacara, ca sa inlature tuleii si puful si sa ii dea un aspect. Dupa care o freca temeinic cu malai si o spala. Pielea alba si fiarta nu e deloc apetisanta, insa daca e parlita arata mult mai bine. La fel si soriciul de porc. Iar daca folosesc pasari cumparate, nu le mananc pana nu le parlesc. La flacara aragazului.
Asadar, va prezint o ciorba taraneasca de pasare cu zdrente de ou, dulceaga si hranitoare, asa cum o facea bunica mea si asa cum o face si mama, pana astazi. In privinta legumelor, eu nu pun foarte multe, ca sa nu fie prea deasa. Si nici nu vreau sa aiba calorii prea multe. Cine doreste, poate sa adauge fasole verde, cartofi, mazare etc.
Ingrediente Ciorba taraneasca de pasare
(5-6 portii)
- 500 g carne de pasare
- 2 morcovi
- 1 radacina pastarnac
- ¼ telina mica
- 1 ceapa uscata mare
- 1 rosie mare
- ½ ardei gras
- 1 lingura vegeta bio (optional)
- 30-35 g taitei subtiri (1 cuib)
- 2 oua
- 1 legatura patrunjel
Preparare Ciorba taraneasca de pasare
Pregatire ingrediente
Asa cum am spus, daca este de cumparat, eu parlesc pielea pasarii. Cine nu doreste sa lase pielea, nu e nevoie sa o mai parleasca. Apoi se spala bine, sub jet de apa. Daca are puf, se curata usor cand este frecat cu malai. Se clateste bine, dupa care se transeaza pasarea. Daca e mai mare, copanele si pieptul se rezerva de obicei pentru felul doi. Coqueletul meu a fost mic, asa ca l-am pus pe tot in ciorba.
Se pregatesc ingredientele. Recomand sa le puneti pe toate pe masa, ca sa va asigurati ca nu uitati ceva. Ceapa, telina, pastarnacul (sau radacina de patrunjel), morcovii se curata de coaja si se toaca marunt. Eu nu le calesc, nu vad rostul. Le pun in ciorba ca atare. Rosiile se decojesc si se toaca in cubulete. Se pot folosi si rosii din conserva; sau zarzavat la borcan, cine are – mama il facea cu rosii, ardei si patrunjel, toate necesare in ciorba. Ardeiul gras de asemenea se spala, se scot semintele si se toaca in cubulete. Eu am ardei gata tocat in congelator in permanenta, iau de acolo.
Se mai pregatesc: vegeta bio sau de casa (cine pune, nu e obligatoriu), taiteii, ouale, patrunjelul. Si, cine alege sa acreasca ciorba, sa pregateasca si acreala si sa o puna pe masa, alaturi de toate celelalte ingrediente.
supa de gaina cu zdrente de ou taietei taitei
Preparare propriu-zisa
Intr-o oala 3 litri se pune apa, cam pana la jumatate. Se adauga bucatile de carne si se lasa sa dea in clocot. Uneori carnea de pasare (mai ales cea de pui, mai ales cea cumparata) formeaza la fiert o spuma cenusie (este sangele necuratat bine), care trebuie inlaturata. Daca se intampla sa formeze prea multa spuma, eu arunc apa, spal bine carnea sub jet de apa rece si o pun din nou la fiert, in apa curata, rece.
Atunci (cand sunt sigura ca e curata carnea) adaug si radacinoasele, curatate si tocate marunt (ceapa uscata, telina, pastarnacul, morcovii). Se lasa totul sa fiarba la foc molcom, sub capac, pana cand carnea este pe jumatate fiarta. Se incearca cu o furculita. Atunci se adauga zarzavatul: rosiile, ardeiul gras. Se lasa sa fiarba la foc mic, sub capac.
Durata de fierbere a ciorbei variaza in functie de carne. Puii de tara si gainile fierb mai greu, la fel si carnea de curca. Dar variaza si in functie de partile pasarii care se pun in ciorba. Caci, daca punem doar spinari si aripi, acestea se fierb mai repede decat pieptul de exemplu. Poate sa dureze 30 minute, sau poate sa dureze 2 ore. In orice caz, eu tin ciorba pe foc pana cand ma asigur ca este carnea bine fiarta.
Ciorba taraneasca de pasare cu zdrente de ou
Catre final, se adauga taiteii, se mai lasa 10 minute la foc mic. Apoi se bat ouale si se toarna in fir subtire, ca sa formeze zdrente. Se stinge focul si se adauga patrunjelul tocat. Ciorba se lasa acoperita cateva minute, ca sa se infuzeze. Apoi este gata de servit.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.
Caloriile sporesc nesemnificativ prin adaugarea de legume si zarzavat.Dar gustul sporeste semnificativ.Personal gaina de tara grasa dupa fierbere o impart in supa si pilaf,asa caloriile se impart si ele si implicit grasimea de deasupra.Vegeta e o blasfemie pusa peste lucruri naturale.Oul ca si aport proteic iarasi e cam in plus in supa sau ciorba de gaina de tara….Capacul isi are rost doar ca sa inceapa fierberea mai rapid..Carnea de pasare cind e fiarta se desprinde de pe oase sau tinde macar