Ciorba de dovlecei simpla si gustoasa ciorba de post acrita cu zarzare corcoduse reteta ciorba de vara supa ciorba acra ciorba taraneasca limpede clara ciorba rece ciorba rustica ciorba traditionala ca la bunica ciorbe reci bulion de corcoduse reteta bulion de zarzare reteta
Ciorba de dovlecei simpla si gustoasa
Am mai spus ca imi plac ciorbele, am crescut cu ele si as alege oricand o ciorba in locul altui preparat, oricat de sofisticat. Vara mi se par foarte potrivite ciorbele care se pot manca reci, direct de la frigider – ciorbe fara carne, cu zarzavat, acrite sau nu. Din aceasta categorie fac parte ciorba de rosii, ciorba de spanac (ori de stevie), ciorba de cartofi, ciorba de fasole, ciorba de dovlecei.
Bunica mea ne facea mereu ciorba de dovlecei cam prin perioada asta, cand corcodusele in pom sunt verzi si acre de-ti fac gura punga, numai bune pentru acrit ciorba, caci in perioada asta apareau in gradina dovleceii tineri (subtiri, cruzi si fara seminte), si rosiile si ardeii, iar in coltul cu verdeata apareau leusteanul si mararul.
Ciorbe de post supa de vara acrita natural bulion de corcoduse zarzare
Cand eram eu copil, bunicii nu aveau curent electric; tin minte si acum lampa cu petrol de pe masa, masina de gatit cu lemne; evident ca nici frigider, televizor sau radio nu erau. Electrificarea a venit pe la sfarsitul anilor ’70, asa ca pana atunci tot ce se putea conserva se punea la borcane (carnea uscata si afumata sau la garnita; legumele la borcane; fructele in compot, gem ori dulceata).
Bunica mea avea o camara cat o odaie, construita spre nord, in asa fel incat podeaua ei era mai jos decat restul casei, si acolo era o racoare fantastica, tot timpul, inclusiv vara, astfel ca functiona ca un frigider. Si dovleceii se pot pune la borcan: curatati, tocati in cuburi, opariti in saramura, apoi borcanele fierte la bain-marie, si rezista astfel foarte bine, pana trece iarna. Despre corcoduse si cum se prepara din ele o pasta minunata pentru acrit ciorbele, am povestit aici (link).
Foarte important de mentionat este ca aceasta ciorba de dovlecei este de post. Nu pun ou batut in ea si imi place mult asa: simpla, limpede si acra. Este foarte usor de pregatit si e deosebit de gustoasa.
Ingrediente Ciorba de dovlecei simpla si gustoasa
- 3 dovlecei tineri (cca 500 g)
- 1 ceapa galbena
- 1 morcov potrivit
- 1 pastarnac mic
- 1 bucatica de telina
- 1 rosie www.simonacallas.com
- 2-3 linguri ulei
- ½ ardei gras mic
- 1 lingura concentrat de legume bio (optional)
- 1 cana de corcoduse verzi
- 1 legatura de marar
- cateva frunze de leustean
- sare dupa gust
Preparare Ciorba de dovlecei simpla si gustoasa
Ceapa se curata si se toaca marunt. Morcovul, pastarnacul, telina se curata si se toaca in cubulete si se pun impreuna cu ceapa, intr-un castron.
Rosia se opareste, se curata de coaja si se toaca in cubulete. Ardeiul gras, de asemenea, se toaca in cubulete mici. Rosia si ardeiul se pot pune impreuna intr-un bol, caci se vor adauga in acelasi timp la ciorba.
Dovleceii se spala, se curata de coaja (si de seminte, daca sunt mari). si se taie in cuburi cam cat buricul degetului mare. www.simonacallas.com. Corcodusele se spala, se aleg, se inlatura coditele si frunzele si se pun intr-un vas,. se adauga apa doar cat sa le acopere si se fierb cateva clocote, pana se inmoaie, apoi se iau de pe foc. Nu se strecoara, se lasa cu zeama,. se paseaza cu pasatorul pentru cartofi si se lasa deoparte. Bunica mea nu alegea samburii,. si eu fac la fel, in amintirea vremurilor trecute, dar sigur ca cine doreste, poate sa ii inlature. Daca aveti pasta de corcoduse gata facuta, o puteti folosi ca sa acriti ciorba cu ea, si omiteti etapa cu oparirea corcoduselor.
Ciorbe de post supa de vara acrita natural bulion de corcoduse zarzare
O oala de 3-4 litri se umple pe trei sferturi cu apa si se pune la fiert. Se adauga ceapa si radacinoasele (morcovul, pastarnacul, telina). Se fierb la foc potrivit, pana cand se inmoaie. www.simonacallas.com Se adauga rosia, ardeiul, uleiul, concentratul de legume, 2 lingurite de sare. Dupa ce dau in clocot, se adauga dovleceii tocati.
Se fierbe ciorba la foc mic, pana cand se inmoaie dovleceii. Apoi se inchide focul, se adauga leusteanul si mararul, se acopera si se lasa sa se raceasca. Aceasta ciorba este perfecta rece. Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare dar de mare efect si delicioase.
Dar corcodusele cand se pun?
Pai tot in perioada asta, cat sunt inca verzi. Depinde de zona. In sudul tarii deja se coc. In nord sunt inca verzi.
Dar in ciorba, cand se adauga?
Ce anume sa se adauge?
Este minunata aceasta ciorba, am facut-o dupa reteta ta si s-a mancat cu multa pofta. Multumesc
[…] zemurile, fie ele dulci (cum ar fi cea de rosii sau de fasole) sau acrite (cu zeama de varza, cu corcoduse, cu bors etc) iar eu pregatesc saptamanal ceva pentru felul intai: ori o ciorba ori supa de […]