0
(0)

Spaghetti alla Luciana reteta paste alla Luciana recipe spaghete cu sos de rosii baby caracatita baby octopus recipe il polpo ricetta capere masline cum se gateste caracatita retete caracatita retete cu fructe de mare retete de paste cu sos rosu pasta alla Luciana

Spaghetti alla Luciana

Spaghetti alla Luciana

Acest fel de mancare este originar din Napoli, denumit dupa cartierul Santa Lucia de pe malul golfului Napoli si se povesteste ca reteta a fost inventata de un pescar napolitan, care isi gatea astfel caracatita prinsa pe doc. Reteta este simpla, asa cum sunt in general retetele de paste, caci bucataria italiana straluceste prin rapiditate si gust. Singura diferenta, in cazul acestui preparat, este ca il polpo (caracatita) necesita timp mai mult pentru fragezire (o ora). Si acest timp trebuie respectat, caci o caracatita care nu este gatita bine strica tot.

Ce nu am pus eu, si putea fi adaugat, o jumatate de ardei rosu taiat julienne (fasii subtiri). Caperele obligatoriu trebuie clatite bine in apa rece. Patrunjelul proaspat adauga o aroma excelenta. Eu am vrut sa gatesc pentru doua persoane dar au iesit trei portii destul de generoase – se puteau imparti lejer la 4 persoane. De aceea am zis ca reteta este pentru 3-4 portii.

Spaghetti alla Luciana

Ingrediente Spaghetti alla Luciana

Pentru 3-4 portii

  • 500 g baby caracatita
  • 3-4 linguri ulei de masline extravirgin
  • 2 catei de usturoi
  • o conserva (400 g) rosii decojite
  • 250 g rosii cherry www.simonacallas.com
  • 1-2 linguri capere murate
  • 25-30 masline negre fara samburi
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 1 lingurita oregano uscat
  • sare, piper dupa gust
  • patrunjel verde tocat
  • 250 g spaghete

Spaghetti alla Luciana

Preparare Spaghetti alla Luciana

Eu am avut caracatite congelate. Le-am dezghetat peste noapte in frigider, apoi le-am pus intr-o strecuratoare incapatoare sub jet de apa rece si am clatit bine. Le-am lasat la scurs.

Se pregatesc toate ingredientele, sa le avem la indemana. Usturoiul se curata si se piseaza (eu il dau pe razatoarea mica).  www.simonacallas.com Rosiile din conserva se scot intr-un castron si se paseaa marunt (cu o furculita sau cu pasatorul pentru cartofi). Caperele se spala bine sub jet de apa rece si apoi se lasa la scurs.  Rosiile cherry se spala si se taie in jumatati (sau in sferturi, daca sunt mai mari).

reteta de paste cu sos rosu baby caracatita baby octopus il polpo

reteta de paste cu sos rosu baby caracatita baby octopus il polpo

Intr-o tigaie incapatoare (sau intr-o cratita), se incinge uleiul de masline. Se adauga usturoiul pisat si se caleste 2-3 minute, la foc mic. Nu il lasati sa se arda! Se adauga caracatitele, se acopera cu un capac si se lasa la foc mediu timp de 10-15 minute, intorcandu-le pe toate partile. www.simonacallas.com Se adauga rosiile cherry si rosiile decojite pasate, sarea, piperul, busuiocul, oregano. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic timp de o ora. Din cand in cand se amesteca. Cand caracatitele s-au fragezit, se adauga maslinele, caperele, patrunjelul si se lasa in continuare la foc mic, pana cand fierb pastele.

reteta de paste cu sos rosu baby caracatita baby octopus il polpo

reteta de paste cu sos rosu baby caracatita baby octopus il polpo

Se ia o oala incapatoare (4-5 litri), se umple ¾ cu apa si se pune pe foc. Se adauga o lingurita rasa de sare. Cand apa clocoteste, se pun pastele. Puteti pune orice fel de paste va plac sau aveti la indemana (penne, fusilli, rigatoni,   linguine, tagliatelle, farfalle etc). www.simonacallas.com De asemenea, puteti folosi paste simple (pentru o reteta in post, cand e permis pestele), paste cu ou, sau din faina integrala. Dati focul mai mic si lasati sa fiarba conform instructiunilor de pe ambalaj. Intre timp, mai verificam sosul. Daca scade prea mult, se ia cu un polonic din apa in care fierb pastele, se adauga in sos si se omogenizeaza. www.simonacallas.com Cand pastele sunt aproape fierte (al dente), se scurg de apa si se amesteca cu sosul. In acest moment se pot servi.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial,. unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

reteta de paste cu sos rosu baby caracatita baby octopus il polpo

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?